Natuurhistorisch Museum Maastricht

homevroeger > carlo
  • schedelber(gespiegeld) mosasauriër Carlo

Op een vroege maandagochtend in september 2012, twee dagen na het eeuwfeest van het Natuurhistorisch Museum Maastricht, haalde ENCI-kraanmachinist Carlo Brauer nietsvermoedend de grote bak van zijn machine naar boven... De laagstaande zon deed een aantal tanden glinsteren - in een flits realiseerde hij zich dat dit wat bijzonders was en daarom leegde hij de bak voorzichtig.

Luid toeterend stonden zijn collega’s te wachten op de volgende lading kalksteen, maar die kwam niet. Toch maar eens kijken wat Carlo daar aan het doen was. Een deel van de onderkaak met forse tanden lag inmiddels te prijken in het zonnetje!

We zijn Carlo uitermate dankbaar voor die helderheid van geest! Hij deed zijn vondst namelijk in het hoogste deel van de Lixhe 3 Member (Formatie van Gulpen, laat-Maastrichtien), ruwweg gedateerd op circa 68.2 miljoen jaar oud. Uit die laag waren nog nooit mosasauriërs gemeld, dus uit dat oogpunt was dit al speciaal, en dan ook nog onderdelen van de schedel! Nog fraaier kon een cadeautje als afsluiter van het eeuwfeest van het Natuurhistorisch Museum Maastricht niet geweest zijn...
Daarna kostte het drie weken hakken, graven en spitten, soms met aggregaat en drilboren, om de resten te bergen. Een flink aantal stukken werd eerst netjes ingekapseld in gips om breuk tijdens transport naar het museum te voorkomen.

De preparatie van resten van de schedel, losse wervels, tanden en ribben (het stuk draagt als registratienummer NHMM 2012 072) is nog niet afgerond in het Sciencelab van het museum, maar wel is duidelijk dat dit exemplaar tijdens zijn leven een flinke beet van een andere mosasauriër te verduren kreeg, met allerlei ontstekingen en het wegvallen van een deel van de bijtkracht als resultaat. Toch blijkt het herstel langzaam ingezet te hebben voordat het dier uiteindelijk dan toch het loodje legde. Bij dit onderzoek is van de CT scan faciliteiten van het Maastricht UMC+ (Universitair Medisch Centrum) gebruik gemaakt en zijn de scans van de snuitpunt van ‘Carlo’, vernoemd naar Carlo Brauer, door Dylan Bastiaans, Dirk Cornelissen en Jeroen Kroll geïnterpreteerd. De bevindingen zijn nu in een wetenschappelijk artikel gegoten, dat vrij te downloaden is (Bastiaans et al., 2020).

Buiten dit artikel zijn de andere skeletonderdelen van deze mosasauriër nog niet beschreven, hoewel de vondst al is op een aantal wetenschappelijke bijeenkomsten in het buitenland (Los Angeles, Brussel en Berlijn) is voorgesteld.
Het is ook nog niet helemaal zeker tot welke soort ‘Carlo’ behoort. We gaan er voorlopig vanuit dat hij nauw verwant is aan ‘Bèr’ (Prognathodon saturator) en mogelijk een ouder neefje voorstelt. De naam Prognathodon cf. sectorius is al een aantal keren gebruikt... nader onderzoek is dus nog zeker nodig.

Literatuur


Schulp, A. & Jagt, J.W.M., 2012. Hoe Carlo een expositie overhoop gooide. Sprekende Bodem, 56(4): 94-98.


Schulp, A., Jagt, J.W.M., Kisters, P., Beuk, P. & Baars, M., 2012. CSI Mosasaurus, 32 pp. Maastricht, Natuurhistorisch Museum Maastricht (begeleidend boekje bij expositie).


Jagt, J.W.M., Mulder, E.W.A. & Schulp, A.S., 2013. The Maastrichtian type area in the southeast Netherlands and northeast Belgium – a latest Cretaceous ‘mosasaur park’. In: Jagt-Yazykova, E., Jagt, J.W.M., Bodzioch, A. & Konietzko-Meier, D. (eds). Krasiejów – inspiracje paleontologiczne. Monografia na podstawie konferencji naukowej: Stowarzyszenie “DINOPARK” podsumowanie działalności naukowo-edukacyjnej w latach 2003-2012: 79-96. Bytom (Zakład Poligraficzno-Wydawniczy „Plik″) (ISBN 978-83-916841-8-4, 96 pp.; misdated 2012.


Schulp, A. & Jagt, J., 2013. A new mosasaur from the type Maastrichtian. In: Maxwell, E., Miller-Camp, J. & Anemone, R. (eds). Society of Vertebrate Paleontology, 73rd Meeting, Los Angeles, CA, Program and Abstracts, 207.


Bastiaans, D., Schulp, A. & Jagt, J., 2014. A pathological mosasaur snout from the type Maastrichtian (southeastern Netherlands). In: Maxwell, E. & Miller-Camp, J. (eds). Society of Vertebrate Paleontology, November 2014, Abstracts of Papers, 74th Annual Meeting, Estrel Berlin, Berlin, Germany, November 5-8, 2014. Program and abstracts: 86.


Jagt, J.W.M., 2018. Mosasauriërs en amateurpaleontologen – een ideale combinatie. Gea, 51(3): 73-75 [gratis te downloaden via deze link.]


Bastiaans, D., Cornelissen, D., Verding, L., Mulder, E.W.A. & Jagt, J.W.M., 2019. Neuroanatomy of mosasaurs: an overview from the Maastrichtian type area. In: Program and Abstracts, XVII Conference of the EAVP, Brussels, Belgium, 2-6 July 2019: 12.


Bastiaans, D., Kroll, J.J.F., Cornelissen, D., Jagt, J.W.M. & Schulp, A.S., 2020. Cranial palaeopathologies in a Late Cretaceous mosasaur from the Netherlands. Cretaceous Research, 112: 104425 (14 pp.) https://doi.org/10.1016/j.cretres.2020.104425 [gratis te downloaden via deze link]

[Volgeboekt] Op ontdekkingstocht in de ENCI-groeve.

Waar houden fossielen zich schuil?
Zaterdag 22 augustus 14:00 - 15:30

 

ZOMERACTIE


Koop een heerlijk walvisbiertje voor een scherpe prijs

Lezing met bekende crimino-bioloog Mark Benecke

VERPLAATST NAAR VOLGEND JAAR IVM CORONAVIRUS | ZONDAG 3 OKTOBER 2021

Directeur Stef Niekamp neemt afscheid

Na 5 jaar neemt Stef Niekamp afscheid als directeur van Centre Céramique, Kumulus en het Natuurhistorisch Museum Maastricht. Met veel energie en enthousiasme heeft hij zich de afgelopen jaren ingezet voor het waarborgen van cultuur in de stad, gezorgd voor innovatie, het verbeteren van de status van de gebouwen en meer.
 

Asteriornis maastrichtensis

Groot nieuws!

Het Natuurhistorisch Museum heeft er een bijzondere primeur bij. De oudste fossiel van een moderne vogel komt namelijk uit de Sint-Pietersberg. Ontmoet de Asteriornis maastrichtensis, een klein vogeltje dat circa 66,7 miljoen jaar geleden leefde. Deze vondst werpt een heel nieuw licht op de stamboom van de moderne vogels. Het diertje was namelijk nauw verwant aan de gemeenschappelijke voorouder van de groep die nu kippen, eenden en ganzen omvat, de Galloanserae.

Wil je meer weten over dit unieke fossiel? Kijk op deze pagina voor het hele verhaal.

[Volgeboekt] Op ontdekkingstocht in de ENCI-groeve.

Waar houden fossielen zich schuil?
Zaterdag 22 augustus 14:00 - 15:30

 

Ons museum staat vol met fossielen en in onze tentoonstelling Rock Fossils swingen ze erop los! Maar waar vind je dat soort fossielen dan? En wat als je een fossiel vindt?
John Jagt, de paleontoloog van ons museum, weet hier alles van en neemt je mee de groeve in.
Op zaterdag 22 augustus gaan we op ontdekkingstocht en luisteren we naar verhalen rond diverse fossielen en hun vindplaatsen.
Trek je stevige schoenen aan, smeer je goed in en stop al je vragen in je broekzak. We gaan op pad!

Leeftijd: Ouder-kind activiteit vanaf 7 jaar | Deelname: € 5,-p.p. (kaartjes afhalen uiterlijk vrijdag 21 augustus bij de balie van het museum) |
Aanmelden: museum@maastricht.nl| Startpunt: Chalet Bergrust (Een medewerker is te herkennen aan het Rock Fossils tshirt).


Alleen doorgang bij droog weer.Meer lezen
ZOMERACTIE


Koop een heerlijk walvisbiertje voor een scherpe prijs

 

Puur natuur, daar houden we van. Gemaakt bij Oersoep Brouwerij Nijmegen, een eigenzinnige brouwerij die de wereld prikkelt met spannende smaken.
Dit stoere Walvisbiertje is gebrouwen ter ere van de succesvolle tentoonstelling over onze Oerwalvis  in het Natuurhistorisch Museum Maastricht.
Wil je dit lekkere bier proeven? Het is voor slechts € 2,00 per flesje te koop bij de balie van ons museum.
Wil je iemand iets speciaals geven, koop dan het Walvis Bierpakket bestaande uit een flesje bier, bijpassend glas én Walvisboekje voor slechts € 5,00!
Kom snel naar de museumwinkel in ons museum want op = op!

Lezing met bekende crimino-bioloog Mark Benecke

VERPLAATST NAAR VOLGEND JAAR IVM CORONAVIRUS | ZONDAG 3 OKTOBER 2021

De rockster onder de crimino-biologen, Dr. Mark Benecke, verzorgt een verrassende lezing op zondag 3 oktober 14:00 -1:30 U. Hij neemt ons mee op een exclusieve reis naar de wereld van verval. ‘Want iedereen die fossielen wil begrijpen, moet weten hoe lijken rotten’, volgens Benecke.

Kosten: € 12,50 
Reserveren: museum@maastricht.nl
 

 Meer lezen
Directeur Stef Niekamp neemt afscheid

Na 5 jaar neemt Stef Niekamp afscheid als directeur van Centre Céramique, Kumulus en het Natuurhistorisch Museum Maastricht. Met veel energie en enthousiasme heeft hij zich de afgelopen jaren ingezet voor het waarborgen van cultuur in de stad, gezorgd voor innovatie, het verbeteren van de status van de gebouwen en meer.
 

De drie instellingen staan voor een grote opgave. Centre Céramique wordt verbouwd en de instellingen worden opnieuw gepositioneerd. Hierbij is speciale aandacht voor Kumulus. “Ik heb het volste vertrouwen dat met de ongekende energie, expertise en betrokkenheid van de medewerkers dit ook zal slagen”, aldus Stef Niekamp.

Nieuwe uitdaging
Stef Niekamp is vanaf 1 september 2020 voorzitter van het College van Bestuur van Stichting Kom Leren. Deze stichting heeft 20 basisscholen in Maastricht en het Heuvelland. Stef Niekamp zegt: “Een mooie nieuwe uitdaging voor mij persoonlijk. Een nieuwe ‘hoek’ in mijn carrière, waar ik met frisse energie aan mag beginnen”.

Stokje overnemen
De directie van de gemeente Maastricht zoekt naar een geschikte kandidaat als opvolger van Stef Niekamp voor de functie van directeur Centre Céramique, Kumulus en Natuurhistorisch Museum.

Asteriornis maastrichtensis

Groot nieuws!

Het Natuurhistorisch Museum heeft er een bijzondere primeur bij. De oudste fossiel van een moderne vogel komt namelijk uit de Sint-Pietersberg. Ontmoet de Asteriornis maastrichtensis, een klein vogeltje dat circa 66,7 miljoen jaar geleden leefde. Deze vondst werpt een heel nieuw licht op de stamboom van de moderne vogels. Het diertje was namelijk nauw verwant aan de gemeenschappelijke voorouder van de groep die nu kippen, eenden en ganzen omvat, de Galloanserae.

Wil je meer weten over dit unieke fossiel? Kijk op deze pagina voor het hele verhaal.

Geannuleerd: Bert Wagendorp en de Boekenweek 2020

Zondag 15 maart 14.30: gaat niet door

Helaas is deze activiteit in verband met COVID-19 gecanceld

 

De Boekenweek staat in het teken van dwars, dapper, onaangepast, tegen de stroom in en soms vervelend. Dit jaar vindt de lezing in het teken van de Boekenweek plaats in het Natuurhistorisch Museum tijdens de rebelse tentoonstelling Rock Fossils on Tour. Schrijver en columnist Bert Wagendorp zal een lezing verzorgen.

Bert Wagendorp is columnist bij de Volkskrant en schrijver. In 1995 debuteerde hij met de novelle De Proloog, in 2005 volgde de verhalenbundel De dubbele schaar. Hij schreef twee romans,  Ventoux 2013 en Masser Brock . Ferrara kwam in mei 2019 uit, het vervolg op zijn bestseller Ventoux. Verder kennen mensen hem van zijn scherpe columns in de Volkskrant

Deelname: € 12,50 (incl. toegang museum)

Aanmelden: museum@maastricht.nl

 Meer lezen
Geannuleerd: Preparatie en rondleiding

Op vrijdagen 13 en 27 maart zou Jacques Knops het sciencelab bemannen. Hij zou klaar staanom alle vragen te beantwoorden en om 14:00 een rondleiding verzorgen. Helaas is het museum vanwege COVID-19 in ieder geval tot en met 31 maart gesloten, dus preparatie en rondleidingen gaan niet door.Meer lezen
TAPIJNS MOOISTE IS VERLIEFD

13 mrt t/m 3 juli 2020

De winter zit er op, we verheugen ons op de lente. De schoonheid die de natuur ons in deze periode biedt geeft vlinders in je buik. Zo zullen de egels in april ontwaken uit hun winterslaap en op zoek gaan naar een partner. In de Tapijntuin hopen we in het egelhuis op romantiek, het Natuurhistorisch Museum heeft al hele tentoonstellingen gewijd aan dit prachtige onderwerp. Romantisch aardewerk is van alle tijden en dat studenten veel met dit onderwerp te maken krijgen wisten we al. Maastricht Science Programme laat licht schijnen op de chemische reacties bij parende Lieveheersbeestje. Deze verhalen worden verteld in de 4 vitrines van Brasserie Tapijn.Meer lezen
Zondag eerste college Museum Jeugd Universiteit

Zondag 16 februari 14.00- 15.00

Zondag is het zover. Dan start het  eerste college van de MJU.

Zijn alle fossielen van rock?

Een interessante vraag, want moet iets van steen zijn om als fossiel bestempeld te mogen worden? Zijn pootafdrukken, kruip- en bijtsporen ook echte fossielen? En wat te denken van veren van vogels en dinosauriërs, of afdrukken van bladeren van verschillende soorten bomen? Dr John Jagt, conservator paleontologie aan het Natuurhistorisch Museum Maastricht laat jullie een paar voorbeelden zien van ‘niet-steense’ fossielen en vertelt er over.

Er is nog plaats, inschrijven kan nog tot zondag en haal net als bij een echte universiteit je MJU diploma

Bekijk hier het programma en geef je op via www.museumjeugduniversiteit.nlMeer lezen
Ondertekening convenant Natuurhistorisch Museum en Science Programme Maastricht - Universiteit Maastricht

Vandaag 21 september is een convenant getekend tussen het Natuurhistorisch Museum Maastricht en Maastricht Science Programme (MSP) - Universiteit Maastricht. Het convenant is ondertekend door Mieke Damsma, wethouder Cultuur; Martin Paul, voorzitter college van bestuur; Thomas Cleij, decaan van Maastricht Science Programme en Stef Niekamp, directeur Centre Céramique, Kumulus en Natuurhistorisch Museum Maastricht (NHMM).

Belang voor de stad, de student en de universiteit
Met deze samenwerking willen de partijen het wetenschappelijk onderzoek naar Maastrichtse natuurwetenschappelijke collecties stimuleren en de continuïteit in de gezamenlijke projecten garanderen op het gebied van biologie, geologie en paleontologie van (Zuid-)Limburg en specifiek het ‘Maastrichtien’. Universiteit Maastricht wil in het curriculum van deze opleiding graag aansluiten bij de regionale omgeving. Het museum en de ENCI-groeve bieden hier excellente mogelijkheden voor. Het levert een goede en nauwe samenwerking op, die de biologie, geologie en paleontologie van Limburg op een wetenschappelijk niveau onderzoekt. Voor MSP komen collecties beschikbaar ten behoeve van onderzoek en (afstudeer-)projecten voor studenten. Studenten verwerken dit onderzoek in innovatieve presentaties voor een breder publiek. Het Natuurhistorisch Museum Maastricht kan hierdoor meer feiten en verhalen over de collecties van Maastricht ontsluiten. Het is een verdere stap in de richting die uitgezet is met het Educatielab en Sciencelab: wetenschap moet je beleven!

Limburg is de meest biodiverse provincie van Nederland.

De collecties van het NHMM bevatten (historische) informatie over de biodiversiteit van Limburg en zijn omgeving. Door de collecties te vergelijken met elementen van de natuur vandaag de dag kunnen veranderingen in de tijd en bijvoorbeeld de invloed van klimaatverandering vastgesteld worden. Daarnaast zitten er fundamenteel wetenschappelijke vragen aan vast. Het publiek kan op deze manier kennis maken met (de veranderingen van) de bijzondere natuur in Limburg.

Eerste resultaten van onderzoek

Afgelopen Museumnacht hebben MSP studenten een tentoonstelling gemaakt over hoe dieren het ouderschap invullen in het tropisch regenwoud. Dit werd als ‘teaser’ gebruikt voor de tentoonstelling Mama. Ook komend jaar leveren MSP studenten een bijdrage aan de museumnacht in het NHMM. Daarnaast hebben studenten geëxperimenteerd met verschillende augmented en virtual reality technieken, die het museum helpen om na te denken over de technische vernieuwing van hun tentoonstellingen.

Overgangszone ENCI-gebied volop in de belangstelling

Op zondag 3 september jl. presenteerde een aantal kunstenaars hun werk in de zogenaamde overgangszone op het ENCI-groeveterrein (tussen de fabriek en de groeve in), daarbij geassisteerd door hun partners uit de industrie en museumwereld. Het filmpje (gemaakt door Rob Pohlen) toont de ladekast waarin zich een interessante en gedurfde combinatie van fossielen, gesteenten en mineralen (uit de collecties van het Natuurhistorisch Museum Maastricht, via conservator paleontologie, John Jagt) en de door Gladys Zeevaarders gemaakte kunstwerken bevond. De bezoekers (ruim 250 die middag; verdeeld over drie groepen en op verschillende tijden) kregen tekst en uitleg van Gladys en John. Die gesprekjes bruisten van enthousiasme, verbeelding en inspiratie... De ladekast (als uit het niets
gekomen...) tegen de achtergrond van de groeve bleek een gouden vondst.

Klik op meer lezen voor het filmpjeMeer lezen
VIER SOORTEN INSEKTEN UIT WINTERSWIJK, MAAR WEL EEN SLORDIGE 245 MILJOEN JAAR OUD!

Er zijn in Nederland maar twee plekken waar gesteentes uit de geologische 'Middeleeuwen' (het Mesozoïcum) aan de oppervlakte komen, of zo goed als. Eén daarvan is het onvolprezen Maastrichtien van de Sint-Pietersberg en omgeving, de andere ligt ten oosten van Winterswijk in de provincie Gelderland. Daar worden lagen versteende kalkmodder van een slordige 245 miljoen jaar (vroeg-Anisien, Trias) afgegraven in een groevecomplex. Al decennia lang komen daar fantastische fossielen vandaan, met name pootafdrukken van schubdieren en skeletresten van vis- en schelpetende reptielen. Eind tachtiger jaren van de vorige eeuw is al eens een insektenvleugel gevonden, maar de laatste tijd zijn daar resten bijgekomen, vooral uit lagen die eerder niet werden aangegraven. Omdat daar ook plantenresten inzitten is de kans groot dat er ook op het land levende dieren worden gevonden. Nu is het zover: overblijfselen van vier soorten insekten: één kakkerlak, één kever en twee fragmenten van vleugels die niet nader op naam te brengen zijn. Dit belooft veel voor de toekomst, en onderstreept maar weer eens het belang voor de Nederlandse paleontologie van de Winterswijkse steengroeve. Wijlen Henk Oosterink zou trots geweest zijn.

John W.M. Jagt, 26 april 2017Meer lezen
Een geheel vernieuwd educatie-aanbod

Het Educatielab

Onderzoeken en Leren

Ons Educatielab is geopend! Het is helemaal vernieuwd net als alle lessen. We hebben alles in een nieuw jasje gestoken en zó veranderd dat het binnen de kaders van onderzoekend en ontdekkend leren past. Eigentijds wetenschapsonderwijs voor alle leerlingen van het primair onderwijs. Wilt u meer weten over ons nieuwe aanbod? Check de website van het museum.Meer lezen
Het mysterie rondom mosasauriër ‘Lars’

Al vanaf het begin van het prepareren, eind januari 2016, van het schedelblok in het Sciencelab heeft het skelet van mosasauriër ‘Lars’ vragen opgeroepen. Zijn alle botten wel van ‘Lars’, of is er meer aan de hand? Nu is een nieuwe fase in de preparatie ingegaan, omdat op dinsdag 13 december 2016, Mart Deckers (vrijwilliger-preparateur) de punt van de bovenkaak, oftewel de ‘premax’, heeft herkend. Deze is kleiner dan de tot nu toe gevonden en geprepareerde kaakonderdelen van Lars. De vraag is nu of dit een onderdeel van Lars is of een prooi... Dit wordt de komende tijd nader onderzocht in het Sciencelab. Geïnteresseerden kunnen dit proces aldaar volgen.

Foto: Links: Premax van Lars / Rechts: Premax Bemelse mosasauriër

 Meer lezen
Nieuwe bezoekergids is er...in 4 talen

Sinds kort kunt aan de balie een geheel herziene bezoekergids  kopen. Deze gids kunt u gebruiken als leidraad maar is tevens een mooie herinnering aan uw bezoek.Hij is te koop voor € 3,50 en verkrijgbaar in de talen Nederlands, Frans, Engels en Duits.

Leren doe je samen

Dertien musea verspreid over Nederland hebben zich verbonden aan een landelijk project ter bevordering van wetenschapseducatie voor het basisonderwijs.Meer lezen
Natuurlijk....Kunst

Vanaf 13 juli is er op diverse plekken in het museum een mini-expo te zien. Deze bestaat uit drie maquettes die zijn ontstaan uit een 'Toon je Talent' project. Kinderen laten zien hoe zij graag in de toekomst het ENCI-gebied willen hebben. Meer lezen
Mosasaurus Lars is thuisgekomen...

Mosasaurus Lars is thuisgekomen.....en deze keer houden we hem hier!

Het mosateam o.l.v John Jagt (conservator paleontologie van het Natuurhistorisch Museum Maastricht ) heeft op woensdagochtend 1 juli nabij het Enci terrein de ca 67 miljoen jaar oude schedel van Lars weten te bergen. Dit is gebeurd in samenwerking met verschillende partners: Enci, de afdeling Limburg van de Nederlandse Geologische Vereniging,de firma Janssen Grondverzet en Publieke Werken van de gemeente Maastricht.
De schedel zit nu nog in een blok dat met tissues, jute en gips is ingepakt. Het weegt rond de 1500 kg.
Op zaterdag 18 april hebben amateurpaleontologen in de Encigroeve in Maastricht de resten gevonden van een Mosasaurus… Het bleek om een Mosasaurus hoffmanni te gaan die bijna 67 miljoen jaar geleden leefde. Hij is vernoemd naar zijn vinder, de veertienjarige Lars Barten.
Sindsdien is er vrijwel dagelijks gegraven en gespeurd. Met als hoogtepunt de vondst van de schedel op donderdag 4 juni.
In oktober 1778 werd al eerder eenzelfde type fossiel opgegraven. Men wist toen nog niet om welk dier het ging. Over één ding was men het wel eens: het ging om het ‘Grand Animal de Maestricht’.
In 1795 nemen de Franse bezetters deze schedel als buit mee naar Parijs. Het bleek ook om een Mosasaurus hoffmanni te gaan.
Lars ligt nu in onze museumtuin en zal in het najaar aan het publiek getoond worden. Dit in ons nieuwe Science-lab, waarbij het publiek getuige kan zijn van de preparatie van Lars. Een project waarbij men tevens mee kan kijken via een App.
Op de website van het museum kun je het hele verhaal van John Jagt en zijn team van week tot week lezen over deze bijzondere vondst: En hoe is het met Lars?Meer lezen
Vondst 4e Mosasaurus uniek!

Zaterdagochtend 18 april is in de ENCI-groeve in Maastricht een vierde Mosasaurus (naast Bèr, Carlo en Kristine) gevonden tijdens een excursie van de Nederlandse Geologische Vereniging, afdeling Limburg. John Jagt, conservator en paleontoloog van het Natuurhistorisch Museum Maastricht, werd volledig verrast door de vondst van vader Jos en zoon Lars Barten.

Waarom uniek?
Het is een bijzondere vondst vertelt John, want “er zijn wervels gevonden van het achterste deel van de rug, alsook staartwervels en -heel speciaal- kootjes van de flippers. De vondsten zijn circa 66.3 miljoen jaar oud”. Aangezien de laatste soort botten zo klein zijn, mooi bewaard zijn gebleven en nog nooit eerder gevonden zijn, verwacht John Jagt dat er op die plek meer te vinden is. De plek is veiliggesteld door ENCI.

Wat gaat er nu verder gebeuren?
De vondsten zijn nog de hele Museumweek  t/m 26 april te zien in het Natuurhistorisch Museum Maastricht. Vervolgens wordt Mosasaurus Lars opgeborgen, in huis nader onderzocht en in de groeve wordt de komende tijd naar meer skeletmateriaal gespeurd. In een later stadium wordt hij gepresenteerd aan het publiek.


Ons Echte Goud
Wethouder Mieke Damsma heeft de bekendmaking van de 4e Mosasaurus gedaan tijdens de 3D projectie van de Mosasaurus. De projectie vond plaats in het kader van de Museumweek bij de campagne Ons Echte Goud op zaterdag 18 april 2015 op het Onze Lieve Vrouwe plein in Maastricht.
Dit is mede mogelijk gemaakt door de Bankgiroloterij.

Lees het krantenartikel: 6e Mosasaurus van Vickie Bartelomeus, Dagblad de Limburger hier.
Lees het krantenartikel: Kicken een Mosasaurus van Vickie Bartelomeus, Dagblad de Limburger hier.
Lees het krantenartikel: Lars (14) graaft in Maastricht zelfzame dinobotten op, Algemeen Dagblad hier.

Bekijk het filmpje van L1nieuws.

Bekijk hier de reportage van SBS 6 in de Enci-Groeve, start 14min05.

Bekijk hier de rapportage van het Jeugd Journaal

Limburg. Een geschiedenis

150 jaar Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap! Om dit heugelijke feit te vieren publiceert de jarige een nieuwe geschiedenis van de provincie Limburg. 

In het overzichtswerk Limburg. Een geschiedenis delen tientallen specialisten hun kennis op de meest uiteenlopende historische terreinen met de LGOG-leden en het bredere publiek.Meer lezen
Natuurhistorisch
Museum
Maastricht
Adres De Bosquetplein 7, 6211 KJ Maastricht
T: 043 350 54 90 / E: museum@maastricht.nl
Openingstijden
maandag dicht (m.u.v. enkele feestdagen)
dinsdag-vrijdag 11-17 uur
zaterdag en zondag 13-17 uur

privacystatement
gemeentelijke privacy pagina

© BICMultimedia.nl