Natuurhistorisch Museum Maastricht

homeonderwijs > 8 tot 10 jaar (groep 5/6) > steen-o-loog > walvis
  • 190329_online-banners_websitenhmbanner

In onze tentoonstelling Walvis – Vindplaats: Maastricht, maak je kennis met de prehistorische ‘ENCI-walvis’, zijn hedendaagse soortgenoten en de leefwereld van deze giganten. Tegenwoordig worden walvisachtigen wereldwijd bedreigd in de gebieden waarin ze leven, vooral door overbevissing, zwerflplastic en militaire toepassingen van sonar.
Zowel moderne walvissen als de ‘ENCI-walvis’ komen in deze expo tot leven. Alle aspecten van deze bijzondere zeezoogdieren komen aan bod: van hun perfect aangepaste lichaamsbouw tot hun unieke communicatiegedrag. Ook kom je via verhalen uit vroegere tijden, denk aan ‘Moby Dick’ en andere walvisvaarders avonturen, meer te weten over de reputatie van deze dieren; van angstaanjagend tot publiekslieveling. Meer kennis over de walvis zal het respect voor deze dieren vergroten.

Vormgeving

Om de inhoud van deze tentoonstelling overzichtelijk te presenteren, is gekozen voor een bijzondere vormgeving. Je stapt als het ware in de buik van een walvis! Hoe spectaculair is dat? Eenmaal binnen ontdek je, door de route te volgen, de verschillende thema’s; de ENCI-walvis, zijn hedendaagse soortgenoten én de verhalen uit vroegere tijden. Je stapt een stuk wijzer terug de werkelijkheid in als je uit de buik van de walvis komt.

 

© foto: Wikimedia

Boek te koop

De traanjagers - € 19,95
Herinneringen van naoorlogse walvisvaarders

 

De Friese Anne-Goaitske Breteler bezocht voor haar boek ‘De traanjagers’ een handvol naoorlogse walvisvaarders thuis. Ze beschreef in haar boek de herinneringen die zij nog op hoge leeftijd aan de walvisvaart hadden.

De sfeer aan boord, de achtergronden en motieven van de vaarders, en de avonturen in de havens die onderweg werden aangedaan passeren de revue, evenals de jacht zelf. Talrijke foto’s uit die tijd illustreren haar verhaal.


Midas Dekkers zegt het volgende erover: 'Anne-Goaitske schrijft of ze erbij was. En u. Daar en toen. Het is of je mee bladert in het geheugen van de jongens die zich, net uit de Friese klei getrokken, opeens aan de zuidpool bevonden, op schepen vol blubber, in zeeën van walvisbloed. Zo ver weg en toch nog zo dichtbij. En daar dan monter over schrijven.'

 

Het boek is gedurende de hele looptijd van Walvis te koop aan de balie van ons museum.

Kindercollege

Museum Jeugd Universiteit

Zo 8 september,
13 oktober,
10 november en
15 december


Meer weten dan je meester of juf? Dat kan als je deelneemt aan de kindercolleges van De MuseumJeugdUniversiteit. Zij organiseren in het hele land bij verschillende musea colleges voor kids. Ook in het Natuurhistorisch Museum Maastricht geven wetenschappers, onderzoekers en experts antwoord op interessante vragen over hun museumcollectie. We verklappen nog niets over de inhoud maar dat dit te maken heeft met walvissen zal je niet verbazen. Kom ook en haal je MJU-diploma!

wonderwykoertijdennatuurhistorisch
Partners

Walvis – Vindplaats: Maastricht wordt mede mogelijk gemaakt door bruikleenobjecten uit de collecties van onze partners:


Het Natuurhistorisch Rotterdam,

Oertijdmuseum Boxtel,

Natura Docet/Wonderryck Twente Denekamp

en uit de privécollecties van Henk Jan van Vliet en Mark Bosselaers.

De ENCI-walvis

Jaren lagen ze achteloos in een vitrine in het Natuurhistorisch Museum Maastricht: een aantal gebroken walviswervels en –ribben. Ze werden in 1979 gevonden in de voormalige ENCI-groeve in de Sint-Pietersberg in Maastricht. Pas in 2014 stelde een onderzoeksteam, onder leiding van Dr. John Jagt, paleontoloog van ons museum, de ouderdom van de ‘ENCI-walvis’ vast: Laat-Eoceen, circa 37 tot 33 miljoen jaar geleden! Een bijzondere vondst, want in Europa zijn maar weinig Eocene walvisresten bekend. De wervels en ribben van de ‘ENCI-walvis’ vormen het middelpunt van de expositie Walvis – Vindplaats: Maastricht.

 

© foto: Wikimedia

Voor het hele gezin

Walvis – Vindplaats: Maastricht is zeer geschikt om met het hele gezin te komen bekijken. Op speelse wijze kom je niet alleen meer te weten over walvissen, je kunt ook meedoen met speciale Walvis-activiteiten. Er zijn voor elke leeftijd activiteiten zoals workshops, lezingen en spannende rondleidingen. Ook is er in augustus een familiemiddag waarin je ondergedompeld wordt in het thema walvis; soms zelfs letterlijk!

 

Lees meer

Rondleidingen

Sterke verhalen in de expo

Zo 7 juli en zo 22 september


Paleontoloog John Jagt neemt je mee door de tentoonstelling en beantwoordt al je vragen over walvissen, dolfijnen, vindplaatsen en andere walviszaken uit de expositie.
Alle leeftijden, tweetalig NL en EN
14.00 – 16.00U

Opening - Zo 26 mei

13.00 – 17.00U

 

Op zondag 26 mei opent Walvis – Vindplaats: Maastricht in ons Natuurhistorisch Museum Maastricht voor publiek. De tentoonstelling zal tot en met 12 januari 2020 te bezoeken zijn. Paleontoloog John Jagt geeft tijdens deze opening in zijn presentatie ‘The Making of…Walvis’ uitleg over hoe de tentoonstelling tot stand kwam.

 

13.30U Lezing Nederlands; duur: ca. 1 uur
15.00U Lecture in English; duration: c. 1 hour


Aanmelden lezing: museum@maastricht.nl

 

© foto: Wikimedia

Zomervakantieprogramma

Een zomer vol walvis

Za 6 juli t/m zo 18 augustus


In de zomervakantie loopt het de spui(t)gaten uit in het museum. Zes weken lang is er elke woensdag iets te beleven. We gaan op pad met de paleontoloog in de ENCI-groeve want waar vind je dan zo’n walvis? En we maken een hippe strandtas en leren op schaal te tekenen en nog veel meer. We sluiten de zomervakantie af met de Grote Walvisdag met o.a. SOS Dolfijn - het Reizende Walvisziekenhuis en Anne-Goaitske Breteler, schrijfster van het boek “De Traanjagers”.

Lezingen

Tijdens Walvis – Vindplaats: Maastricht worden diverse lezingen verzorgd door gerenommeerde walvisonderzoekers, kenners en liefhebbers. Lees meer

 

© foto: Christopher Swann

190329_online-banners_vierkantdigitaalbeeld
Natuurhistorisch
Museum
Maastricht
Adres De Bosquetplein 7, 6211 KJ Maastricht
T: 043 350 54 90 / E: museum@maastricht.nl
Openingstijden
maandag dicht (m.u.v. enkele feestdagen)
dinsdag-vrijdag 11-17 uur
zaterdag en zondag 13-17 uur

privacystatement
gemeentelijke privacy pagina

© BICMultimedia.nl