Natuurhistorisch Museum Maastricht

homeonderwijs
beeldmerklerendoejenu
img_0519(0)img_0532(0)img_0273img_0488img_0425img_0289
Contact
Contact

Lessen kunnen geboekt worden via de NME gids bij onze receptie. We zijn telefonisch en per mail bereikbaar.

Wilt u op de hoogte gehouden worden over ons educatieaanbod? Meldt u dan hier aan voor de nieuwsbrief via museum@maastricht.nl

Telefoon:   043 - 350 54 90
   
E-mail:   museum@maastricht.nl

 

Leren doe je samen

Leren doe je samen – landelijk museumproject voor wetenschapseducatie.


Dertien musea verspreid over Nederland hebben zich verbonden aan een landelijk project ter bevordering van wetenschapseducatie voor het basisonderwijs. Alle musea hebben een natuurhistorische collectie en zijn voor een deel verenigd in de SNNC (Stichting Nederlandse Natuurhistorische Collecties). De groep musea is gestart met het project Leren doe je samen, bedoeld om in heel Nederland een hoog niveau te kunnen garanderen aan scholen die een betrokken museum bezoeken. De resultaten van de inventarisatiefase worden deze zomer verwacht.

lees meer

Samenwerking


Dat doen we niet alleen. We maken onderwijsprojecten met Toon je Talent, organiseren themagerichte voorleesuurtjes met het Centre Ceramique en maken deel uit van hét project dat gericht is op Onderzoekend Leren in het Primair onderwijs, STEM-II , waardoor we ook fijne contacten hebben met het CNME.

In de vakantie organiseren we mooie activiteiten in samenwerking met  Taalminners, komt Peter Brouwers dieren tekenen en stemmen we ons aanbod af met andere musea.

 

Onderwijs
sciencelabskypesessie
Algemeen
Algemeen

 

Het Natuurhistorisch Museum Maastricht biedt een divers lesprogramma voor scholen uit zowel het basis- als het voortgezet onderwijs. De leerlingen maken op een speelse en interactieve manier kennis met diverse onderwerpen uit de biologie en geologie van Zuid- Limburg. Denk bijvoorbeeld aan een bijenles of een les over monsters uit het verleden. Ook bestaat er de mogelijkheid om een activiteit op maat samen te stellen.


Gaat u op werkweek in Zuid- Limburg? Dan mag een bezoek aan het Natuurhistorisch Museum Maastricht niet ontbreken.


Als docent kunt u het museumbezoek zelf invullen, maar de medewerkers van het museum geven graag suggesties om het rendement van het museumbezoek zo hoog mogelijk te maken. De museumlessen sluiten aan bij de kerndoelen zoals gesteld voor het Primair Onderwijs door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

 

Ook voor buitenschoolse groepen zijn er programma's op maat beschikbaar. Bovendien organiseert het museum in vakantieperiodes activiteiten voor de jeugd, steeds met afwisselende thema's, aangepast aan het seizoen, de actualiteit of tijdelijke expo's.

Voor vragen kunt u contact opnemen met onze receptie via 043 350 54 90 of museum@maastricht.nl

Wil je meer?

 

Nog niet uitgeleerd? Nog niet uitgekeken? Dan is er meer mogelijk! Voor de geïnteresseerde kinderen wordt er ieder najaar een reeks van vier colleges georganiseerd, de Museum Jeugd Universiteit noemen we dat. Kijk hier  voor meer informatie.

Corona Protocol Een veilig bezoek aan het museum
Een veilig bezoek aan het museum


Vanaf week 38 hebben we een protocol toegespitst op schoolbezoeken. Vanaf dan kun je veilig met een klas verschillende lessen en practicums volgen in ons museum. Dit protocol werkt met de zogenoemde Mosasaurus Meter of met Stip Stops, al naar gelang de leeftijd van de groep.

Meer weten? Kijk op deze pagina voor meer informatie.

Het Educatielab


Onderzoeken en Leren

Ons Educatielab is helemaal vernieuwd. Net als alle lessen! We hebben alles in een nieuw jasje gestoken en zó veranderd dat het binnen de kaders van onderzoekend en ontdekkend leren past. Eigentijds wetenschapsonderwijs voor alle leerlingen van het primair onderwijs.
De link met het Sciencelab is snel gelegd, dé plek waar een brug wordt geslagen tussen leerlingen en wetenschappers. Ze kunnen met hen in gesprek en al hun vragen stellen. Zelfs meekijken met een preparatie van mosasauriërs! Is jouw school aan de andere kant van het land? Geen probleem, als de techniek het toelaat gaat de wetenschapper via Skype het gesprek aan met de leerlingen en haal je zomaar een mosasauriër in je klas. Een wetenschappelijke illustrator of een bioloog aan het werk zien? Ook dat is mogelijk.

Het museum is dus op diverse manieren te bezoeken. Via internet, in werkelijkheid of het museum komt naar jou toe en verzorgt lessen in de klas!

Het Natuurhistorisch Museum Maastricht laat kinderen onderzoeken welke diergroepen er zijn, zelfgeslingerde honing proeven, mesofossielen bestuderen door een microscoop of de voedselkringloop ontdekken. Dat gebeurt allemaal in lessen die afgestemd zijn op de leeftijd en leefwereld van de leerlingen. Onze lessen sluiten aan op de kerndoelen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en hedendaagse lesmethodes. Het zijn vooral lessen waarbij niemand zich zal vervelen!

Lesstof onthoud je het beste door het zelf te ervaren. In het lab ga je op onderzoek en stelt vragen die je beredeneert en beargumenteert. Onderzoekend leren ligt ten grondslag aan onze visie op onderwijs en in al onze lessen doen de leerlingen onderzoeksvaardigheden op.

HOE KUN JE ONS EDUCATIEF PROGRAMMA VOLGEN?

Bezoek het museum online, kom naar het museum of het museum komt naar je toe en verzorgt lessen in de klas.

De lessen

In het Natuurhistorisch Museum onderzoeken kinderen welke diergroepen er zijn, proeven hun zelfgeslingerde honing, bestuderen mesafossielen door een microscoop of ontdekken wat de voedselkringloop is. Dat doen we niet zomaar, maar binnen lessen die afgestemd zijn op de leeftijd en leefwereld van de leerlingen. Lessen die aansluiten op de kerndoelen en hedendaagse methodes. En vooral lessen waarin je je niet hoeft te vervelen!
Als je hier bent geweest, hoef je niet meer te leren uit een boek, want de lesstof beklijft goed. Omdat je jezelf vragen hebt gesteld, dingen beredeneerd en onderzocht hebt. Want hoe onthoud je de lesstof nu beter dan door het zelf te ervaren?

Natuurhistorisch
Museum
Maastricht
Adres De Bosquetplein 7, 6211 KJ Maastricht
T: 043 350 54 90 / E: museum@maastricht.nl
Openingstijden
maandag dicht (m.u.v. enkele feestdagen)
dinsdag-vrijdag 11-17 uur
zaterdag en zondag 13-17 uur

privacystatement
gemeentelijke privacy pagina

© BICMultimedia.nl