Natuurhistorisch Museum Maastricht

homenu > de insectenkamer
  • insekt10 De Insectenkamer
  • insectenleven_2
  • insectenleven_1
actueel
De Museum Jeugd universiteit start weer

Het eerste college start al op 7 oktober

Weekend van de Wetenschap 2018

Op 6 en 7 oktober gaan onze deuren weer open voor spannend weekend

Tekenen met Peter Brouwers

Zaterdag 27 oktober

Jij bent een lekker dier

Woensdag 10 oktober

Kleur herkennen is kleur bekennen/ LEZING

Zondag 23 september

De Museum Jeugd universiteit start weer

Het eerste college start al op 7 oktober

Alleen voor nieuwsgierige en leergierige kinderen!

Ben jij helemaal fan van piramides, dino's, schepen planten of de Romeinen? Wil je daarover meer te weten te komen dan je op school leert? Dan is de MuseumJeugdUniversiteit helemaal geschikt voor jou! Tijdens de colleges vertellen echte wetenschappers wat je altijd al wilde weten.
Geef je nu op.Meer lezen
Weekend van de Wetenschap 2018

Op 6 en 7 oktober gaan onze deuren weer open voor spannend weekend

t/m 18 nov 2018 ( gedurende openingstijden) / expo KLEUR

Za  6 okt( 14:00 – 15:30U)/ Bouw je eigen Kleurencarrousel
Wat is een spectroscoop eigenlijk? Of de kleurenring van Newton? Dat ontdek je allemaal in het Natuurhistorisch Museum.

Zo 7 okt ( 13.30 – 16.30U) / Live preparatie in het Sciencelab
Vandaag kan de bezoeker live een preparatie mee maken.Meer lezen
Tekenen met Peter Brouwers

Zaterdag 27 oktober

Ja hoor, Peter Brouwers, bekend van de kinderboeken Bertje Big en Oscar Olifant, komt weer lekker tekenen in het museum. Dit keer gaat het over kleur.
In onze tentoonstelling KLEUR ontdek je alles over kleur. Na het bezoek aan KLEUR ga je in de tekenworkshop onder leiding van Peter Brouwers zelf aan de slag. Papier en tekenmaterialen zijn aanwezig maar je mag ook je eigen spulletjes meenemen.

Leeftijd: kinderen en volwassenen
Toegang: entree museum+ Kinderen 9,00, volwassenen 11,00
Aanmelden: reserveren verplicht via www.peterbrouwers.netMeer lezen
Jij bent een lekker dier

Woensdag 10 oktober

Meike ontmoet Mosasaurus Bèr en ze worden vriendjes. Ze klimt op zijn rug en zwemt met hem in de subtropische Krijtzee.
Wil jij Bèr ook ontmoeten? Dat kan, paleontoloog John Jagt is bevriend met heel veel Mosasaurussen en kan je er alles oververtellen.
We gaan natuurlijk ook nog een stukje lezen uit dit mooie boek van Ton van Reen.

Een activiteite in het kader van de Kinderboekenweek 2018

leeftijd 5-8 jaar
Toegang: € 2,50 naast reguliere entreeMeer lezen
Kleur herkennen is kleur bekennen/ LEZING

Zondag 23 september

In de natuur zijn kleuren ontzettend belangrijk. Denk aan mannetjesvogels, die met hun verenpak hun uiterste best doen om een vrouwtje te versieren. Bij paradijsvogels lijkt dat wel een schoonheidswedstrijd. En de mannetjes van onze inheemse stekelbaarsjes verschieten van kleur om het andere geslacht te verleiden, maar ook om de concurrentie te laten zien: wegwezen jij!
Welke rol speelden kleuren in de oertijd? Misschien wel dezelfde als nu. En hoe komen we daar dan achter? Want kleuren zijn in fossielen maar heel af en toe bewaard gebleven. Kunnen we via een omweg iets meer te weten komen? Deze dag gaat Dr. Eric Mulder, Natura Docet Wonderryck Twente, Denekamp, aan de hand van voorbeelden van fossiele gewervelde dieren, op dit soort vragen in.

Toegang: Lezing alleen toegankelijk bij museumbezoek.
leeftijd: Alle leeftijden

Reserveren via klantenservice@maastricht.nlMeer lezen
Schilderen met natuurlijke pigmenten

Zaterdag 15 september 14.00 - 15.30 uur

Samenhang tussen kunst, mens en aarde. Op dit snijvlak maakt kunstenares Dorieke Schreurs haar werk. Ze gebruikt hiervoor eigen pigmenten, die zij uit allerlei natuurlijke materialen haalt. Door technieken zoals het vermalen van grondstoffen en deze te verhitten bij verschillende temperaturen maakt ze haar eigen pigmenten.
Ze verwerkt deze in een tempera techniek tot prachtige kleuren. In haar eigen werk zijn zowel het ‘cradle-to cradle’ principe als het werken op volledig ambachtelijke wijze, belangrijke elementen. In deze workshop leer jij hoe je kunt werken met natuurlijk pigmenten.

Leeftijd: Let op, alleen volwassenen ( 18+)
Toegang: € 9,50, dit is inclusief entree museum (museumjaarkaart niet geldig)
reserveren via klantenservice@maastricht.nlMeer lezen
Over Insecten en kleur / LEZING

Zondag 2 september 14.00 - 15.00 uur

Museumbioloog Paul Beuk vertelt in deze lezing over het gebruik van kleur in de insectenwereld. Verleiden, verbergen, verorberen… Welke tactieken gebruiken insecten om te overleven of juist nog meer op te vallen? Paul Beuk weet hier alles van en zal aan de hand van diverse beelden het publiek trakteren op zijn kennis op dit gebied. Heb je nog vragen? Stel ze gerust!

Deze lezing vindt plaats ihk van de expo KLEUR

Locatie: auditorium
Toegang: Lezing alleen toegankelijk bij museumbezoek.
leeftijd: alle leeftijden
Reserveren via klantenservice@maastricht.nlMeer lezen
Workshop Bouw je eigen Kleurencarrousel tijdens het Weekend van de Wetenschap

Zaterdag   6 oktober 14:00 – 15:30U

Wat is een spectroscoop eigenlijk? Of de kleurenring van Newton? Dat ontdek je allemaal in het Natuurhistorisch Museum. Na het bekijken van deze boeiende instrumenten, ga je je eigen Kleurencarrousel bouwen. Docent Michiel Wamelink van Kumulus zal je helpen. Na afloop maak jij thuis zeker weten de blits met je zelfgemaakte instrument.
Natuurlijk tijdens het Weekend van de Wetenschap.

Leeftijd: 8 -12jr
Toegang: € 9,50, dit is inclusief entree museum (museumjaarkaart niet geldig)
Locatie: NHMM

Reserveren via klantenservice@maastricht.nl of via 043-3505600Meer lezen
Nederland Zoemt – een wilde bijen expositie

zaterdag 21 april 13.00 -16.00 uur

Op zaterdag 21 april van 13.00 – 16.00 uur gaan we bijen tellen in de tuin van het Natuurhistorisch Museum Maastricht. Deze dag  is museumbioloog Paul Beuk in de tuin aanwezig om mensen op weg te helpen bij de bijentelling. Eerst oefenen in de museumtuin en daarna kijken wat er in de eigen tuin aan bijen vliegt
Tevens kan dan de “wilde bijen expositie”bezocht worden in de museumtuin. Deze zal blijven staan tot medio oktober. Deze activiteit kost niets extra naast de reguliere entree van het museum.

Actie….Intratuin!!!!!
Bij aankoop van een Nederland Zoemt-aardbeienplantje bij Intratuin, herkenbaar aan het actie-etiket, ontvang je het 2e kaartje gratis voor de entree van deelnemende musea. Geldig van 14 april t/m 31 augustus 2018, bij de kassa van alle elf deelnemende musea. Niet geldig in combinatie met andere aanbiedingen en alleen van toepassing op het goedkoopste kaartje.

Mini-expositie Natuurlijk!

Deze mini-expo is in het kader van de Boekenweek 2018. Het thema is ‘Natuur’.

Portretten van acht lezers met hun lievelingsboek over de natuur.

Fotograaf Jonathan Vos heeft acht lezers geportretteerd met hun lievelingsboek over de natuur.

De foto’s worden vergezeld met de persoonlijke verhalen van diegene die voor de lens van Jonathan zijn verschenen. 

13 maart t/m 16 september 2018 | Mini Foto-expositie: Natuurlijk! |
mini-expo Centre Céramique 2e verdieping.Meer lezen
Ondertekening convenant Natuurhistorisch Museum en Science Programme Maatstricht - Universiteit Maastricht

Vandaag 21 september is een convenant getekend tussen het Natuurhistorisch Museum Maastricht en Maastricht Science Programme (MSP) - Universiteit Maastricht. Het convenant is ondertekend door Mieke Damsma, wethouder Cultuur; Martin Paul, voorzitter college van bestuur; Thomas Cleij, decaan van Maastricht Science Programme en Stef Niekamp, directeur Centre Céramique, Kumulus en Natuurhistorisch Museum Maastricht (NHMM).

Belang voor de stad, de student en de universiteit
Met deze samenwerking willen de partijen het wetenschappelijk onderzoek naar Maastrichtse natuurwetenschappelijke collecties stimuleren en de continuïteit in de gezamenlijke projecten garanderen op het gebied van biologie, geologie en paleontologie van (Zuid-)Limburg en specifiek het ‘Maastrichtien’. Universiteit Maastricht wil in het curriculum van deze opleiding graag aansluiten bij de regionale omgeving. Het museum en de ENCI-groeve bieden hier excellente mogelijkheden voor. Het levert een goede en nauwe samenwerking op, die de biologie, geologie en paleontologie van Limburg op een wetenschappelijk niveau onderzoekt. Voor MSP komen collecties beschikbaar ten behoeve van onderzoek en (afstudeer-)projecten voor studenten. Studenten verwerken dit onderzoek in innovatieve presentaties voor een breder publiek. Het Natuurhistorisch Museum Maastricht kan hierdoor meer feiten en verhalen over de collecties van Maastricht ontsluiten. Het is een verdere stap in de richting die uitgezet is met het Educatielab en Sciencelab: wetenschap moet je beleven!

Limburg is de meest biodiverse provincie van Nederland.

De collecties van het NHMM bevatten (historische) informatie over de biodiversiteit van Limburg en zijn omgeving. Door de collecties te vergelijken met elementen van de natuur vandaag de dag kunnen veranderingen in de tijd en bijvoorbeeld de invloed van klimaatverandering vastgesteld worden. Daarnaast zitten er fundamenteel wetenschappelijke vragen aan vast. Het publiek kan op deze manier kennis maken met (de veranderingen van) de bijzondere natuur in Limburg.

Eerste resultaten van onderzoek

Afgelopen Museumnacht hebben MSP studenten een tentoonstelling gemaakt over hoe dieren het ouderschap invullen in het tropisch regenwoud. Dit werd als ‘teaser’ gebruikt voor de tentoonstelling Mama. Ook komend jaar leveren MSP studenten een bijdrage aan de museumnacht in het NHMM. Daarnaast hebben studenten geëxperimenteerd met verschillende augmented en virtual reality technieken, die het museum helpen om na te denken over de technische vernieuwing van hun tentoonstellingen.

Overgangszone ENCI-gebied volop in de belangstelling

Op zondag 3 september jl. presenteerde een aantal kunstenaars hun werk in de zogenaamde overgangszone op het ENCI-groeveterrein (tussen de fabriek en de groeve in), daarbij geassisteerd door hun partners uit de industrie en museumwereld. Het filmpje (gemaakt door Rob Pohlen) toont de ladekast waarin zich een interessante en gedurfde combinatie van fossielen, gesteenten en mineralen (uit de collecties van het Natuurhistorisch Museum Maastricht, via conservator paleontologie, John Jagt) en de door Gladys Zeevaarders gemaakte kunstwerken bevond. De bezoekers (ruim 250 die middag; verdeeld over drie groepen en op verschillende tijden) kregen tekst en uitleg van Gladys en John. Die gesprekjes bruisten van enthousiasme, verbeelding en inspiratie... De ladekast (als uit het niets
gekomen...) tegen de achtergrond van de groeve bleek een gouden vondst.

Klik op meer lezen voor het filmpjeMeer lezen
VIER SOORTEN INSEKTEN UIT WINTERSWIJK, MAAR WEL EEN SLORDIGE 245 MILJOEN JAAR OUD!

Er zijn in Nederland maar twee plekken waar gesteentes uit de geologische 'Middeleeuwen' (het Mesozoïcum) aan de oppervlakte komen, of zo goed als. Eén daarvan is het onvolprezen Maastrichtien van de Sint-Pietersberg en omgeving, de andere ligt ten oosten van Winterswijk in de provincie Gelderland. Daar worden lagen versteende kalkmodder van een slordige 245 miljoen jaar (vroeg-Anisien, Trias) afgegraven in een groevecomplex. Al decennia lang komen daar fantastische fossielen vandaan, met name pootafdrukken van schubdieren en skeletresten van vis- en schelpetende reptielen. Eind tachtiger jaren van de vorige eeuw is al eens een insektenvleugel gevonden, maar de laatste tijd zijn daar resten bijgekomen, vooral uit lagen die eerder niet werden aangegraven. Omdat daar ook plantenresten inzitten is de kans groot dat er ook op het land levende dieren worden gevonden. Nu is het zover: overblijfselen van vier soorten insekten: één kakkerlak, één kever en twee fragmenten van vleugels die niet nader op naam te brengen zijn. Dit belooft veel voor de toekomst, en onderstreept maar weer eens het belang voor de Nederlandse paleontologie van de Winterswijkse steengroeve. Wijlen Henk Oosterink zou trots geweest zijn.

John W.M. Jagt, 26 april 2017Meer lezen
Mosdiertje op waarde geschat

Vrijdag 17 februari waren Oliver Kesselhut  en Luc Goffings  op bezoek in het museum. Hun interesse gaat uit naar de Krijtbryozoën uit de collectie Eduard Pergens die al sinds jaar en dag in het museum vertoeft. Beide heren zijn nu bezig met een rijk geïllustreerde determinategids voor de meest voorkomende soorten mosdiertjes (Bryozoa) uit het Laat-Krijt (laat-Maastrichtien) van Luik-Limburg.Met name uit de Kalkstenen van Nekum en Meerssen (Formatie van Maastricht). Onze conservator paleontologieJohn Jagt  mocht al een blik werpen op het boekwerk zoals het er nu bij ligt - groot respect! Het belooft een schitterend naslagwerk te worden!

Een geheel vernieuwd educatie-aanbod

Het Educatielab

Onderzoeken en Leren

Ons Educatielab is geopend! Het is helemaal vernieuwd net als alle lessen. We hebben alles in een nieuw jasje gestoken en zó veranderd dat het binnen de kaders van onderzoekend en ontdekkend leren past. Eigentijds wetenschapsonderwijs voor alle leerlingen van het primair onderwijs. Wilt u meer weten over ons nieuwe aanbod? Check de website van het museum.Meer lezen
Het mysterie rondom mosasauriër ‘Lars’

Al vanaf het begin van het prepareren, eind januari 2016, van het schedelblok in het Sciencelab heeft het skelet van mosasauriër ‘Lars’ vragen opgeroepen. Zijn alle botten wel van ‘Lars’, of is er meer aan de hand? Nu is een nieuwe fase in de preparatie ingegaan, omdat op dinsdag 13 december 2016, Mart Deckers (vrijwilliger-preparateur) de punt van de bovenkaak, oftewel de ‘premax’, heeft herkend. Deze is kleiner dan de tot nu toe gevonden en geprepareerde kaakonderdelen van Lars. De vraag is nu of dit een onderdeel van Lars is of een prooi... Dit wordt de komende tijd nader onderzocht in het Sciencelab. Geïnteresseerden kunnen dit proces aldaar volgen.

Foto: Links: Premax van Lars / Rechts: Premax Bemelse mosasauriër

 Meer lezen
Nieuwe bezoekergids is er...in 4 talen

Sinds kort kunt aan de balie een geheel herziene bezoekergids  kopen. Deze gids kunt u gebruiken als leidraad maar is tevens een mooie herinnering aan uw bezoek.Hij is te koop voor € 3,50 en verkrijgbaar in de talen Nederlands, Frans, Engels en Duits.

Leren doe je samen

Dertien musea verspreid over Nederland hebben zich verbonden aan een landelijk project ter bevordering van wetenschapseducatie voor het basisonderwijs.Meer lezen
Natuurlijk....Kunst

Vanaf 13 juli is er op diverse plekken in het museum een mini-expo te zien. Deze bestaat uit drie maquettes die zijn ontstaan uit een 'Toon je Talent' project. Kinderen laten zien hoe zij graag in de toekomst het ENCI-gebied willen hebben. Meer lezen
Mosasaurus Lars is thuisgekomen...

Mosasaurus Lars is thuisgekomen.....en deze keer houden we hem hier!

Het mosateam o.l.v John Jagt (conservator paleontologie van het Natuurhistorisch Museum Maastricht ) heeft op woensdagochtend 1 juli nabij het Enci terrein de ca 67 miljoen jaar oude schedel van Lars weten te bergen. Dit is gebeurd in samenwerking met verschillende partners: Enci, de afdeling Limburg van de Nederlandse Geologische Vereniging,de firma Janssen Grondverzet en Publieke Werken van de gemeente Maastricht.
De schedel zit nu nog in een blok dat met tissues, jute en gips is ingepakt. Het weegt rond de 1500 kg.
Op zaterdag 18 april hebben amateurpaleontologen in de Encigroeve in Maastricht de resten gevonden van een Mosasaurus… Het bleek om een Mosasaurus hoffmanni te gaan die bijna 67 miljoen jaar geleden leefde. Hij is vernoemd naar zijn vinder, de veertienjarige Lars Barten.
Sindsdien is er vrijwel dagelijks gegraven en gespeurd. Met als hoogtepunt de vondst van de schedel op donderdag 4 juni.
In oktober 1778 werd al eerder eenzelfde type fossiel opgegraven. Men wist toen nog niet om welk dier het ging. Over één ding was men het wel eens: het ging om het ‘Grand Animal de Maestricht’.
In 1795 nemen de Franse bezetters deze schedel als buit mee naar Parijs. Het bleek ook om een Mosasaurus hoffmanni te gaan.
Lars ligt nu in onze museumtuin en zal in het najaar aan het publiek getoond worden. Dit in ons nieuwe Science-lab, waarbij het publiek getuige kan zijn van de preparatie van Lars. Een project waarbij men tevens mee kan kijken via een App.
Op de website van het museum kun je het hele verhaal van John Jagt en zijn team van week tot week lezen over deze bijzondere vondst: En hoe is het met Lars?Meer lezen
Vondst 4e Mosasaurus uniek!

Zaterdagochtend 18 april is in de ENCI-groeve in Maastricht een vierde Mosasaurus (naast Bèr, Carlo en Kristine) gevonden tijdens een excursie van de Nederlandse Geologische Vereniging, afdeling Limburg. John Jagt, conservator en paleontoloog van het Natuurhistorisch Museum Maastricht, werd volledig verrast door de vondst van vader Jos en zoon Lars Barten.

Waarom uniek?
Het is een bijzondere vondst vertelt John, want “er zijn wervels gevonden van het achterste deel van de rug, alsook staartwervels en -heel speciaal- kootjes van de flippers. De vondsten zijn circa 66.3 miljoen jaar oud”. Aangezien de laatste soort botten zo klein zijn, mooi bewaard zijn gebleven en nog nooit eerder gevonden zijn, verwacht John Jagt dat er op die plek meer te vinden is. De plek is veiliggesteld door ENCI.

Wat gaat er nu verder gebeuren?
De vondsten zijn nog de hele Museumweek  t/m 26 april te zien in het Natuurhistorisch Museum Maastricht. Vervolgens wordt Mosasaurus Lars opgeborgen, in huis nader onderzocht en in de groeve wordt de komende tijd naar meer skeletmateriaal gespeurd. In een later stadium wordt hij gepresenteerd aan het publiek.


Ons Echte Goud
Wethouder Mieke Damsma heeft de bekendmaking van de 4e Mosasaurus gedaan tijdens de 3D projectie van de Mosasaurus. De projectie vond plaats in het kader van de Museumweek bij de campagne Ons Echte Goud op zaterdag 18 april 2015 op het Onze Lieve Vrouwe plein in Maastricht.
Dit is mede mogelijk gemaakt door de Bankgiroloterij.

Lees het krantenartikel: 6e Mosasaurus van Vickie Bartelomeus, Dagblad de Limburger hier.
Lees het krantenartikel: Kicken een Mosasaurus van Vickie Bartelomeus, Dagblad de Limburger hier.
Lees het krantenartikel: Lars (14) graaft in Maastricht zelfzame dinobotten op, Algemeen Dagblad hier.

Bekijk het filmpje van L1nieuws.

Bekijk hier de reportage van SBS 6 in de Enci-Groeve, start 14min05.

Bekijk hier de rapportage van het Jeugd Journaal

Limburg. Een geschiedenis

150 jaar Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap! Om dit heugelijke feit te vieren publiceert de jarige een nieuwe geschiedenis van de provincie Limburg. 

In het overzichtswerk Limburg. Een geschiedenis delen tientallen specialisten hun kennis op de meest uiteenlopende historische terreinen met de LGOG-leden en het bredere publiek.Meer lezen
facebook & twitter

Het Natuurhistorisch Museum Maastricht is ook op facebook te vinden. Like ons en volg het laatste nieuws! Of volg ons op Twitter: @nhmmaastricht

De insectenkamer

 

Ontdek de ongelooflijke diversiteit aan insecten die je hier in Limburg kan tegenkomen. Bezoek ons insectarium ofwel de insectenkamer.

 

Koninginnepage

 

Omdat de zomers in Zuid-Limburg net iets warmer zijn dan in de rest van Nederland vind je in deze provincie speciale vlinders. Het bestaan van deze vlinders geeft aan dat Zuid-Limburg qua klimaat op Midden-Europa lijkt. In de Insectenkamer - ook wel: het Insectarium - zie je bijvoorbeeld de Koninginnepage, onze grootste dagvlinder, en enkele soorten Parelmoervlinders. Buiten zijn ze vaak rond de zuidhellingen van de Limburgse heuvels te zien

 

Natuurhistorisch
Museum
Maastricht
Adres De Bosquetplein 7, 6211 KJ Maastricht
T: 043 350 54 90 / E: museum@maastricht.nl
Openingstijden
maandag dicht (m.u.v. enkele feestdagen)
dinsdag-vrijdag 11-17 uur
zaterdag en zondag 13-17 uur

privacystatement
gemeentelijke privacy pagina

© BICMultimedia.nl