De Limburgse natuur: Nu

Het Natuurhistorisch Museum Maastricht leert je alles over de invloed van de mens op het landschap en op planten en dieren gedurende de laatste 250.000 jaar. Je ervaart hoe sommige planten- en diersoorten verdwenen, terwijl andere soorten juist profiteerden.

Alles over Limburgse bomen, planten en leefgebieden

Museumtuin

In de heemtuin van het museum vind je bijna alle planten die je hier in de omgeving in het wild zou kunnen vinden... gemakkelijk bij elkaar in één tuin.

De landschappen

Zuid-Limburg is een 'on-Nederlands' stukje Nederland. In de hellingbossen, kalkgraslanden, poelen en grindgaten kom je dieren tegen die je elders in Nederland minder vaak zult aantreffen.

Dynamiek - Limburg 'Nu'

Mens en natuur staan lang niet altijd met elkaar op gespannen voet. Hoewel sommige dier- en plantensoorten weinig op hebben met menselijke activiteiten, zijn er andere soorten die er juist enorm van profiteren!

Op bezoek bij de vos

Kleine kinderen passen nét in het vossenhol... en kunnen dus bij de familie Vos naar binnen kijken. In het bos, boven het vossenhol, zijn allerlei vogels en zoogdieren - van heel dichtbij - te ontdekken.

'Limburgse' dieren

honingbij

Honingbijen

Ontdek meer over het leven van de honingbij, zie ze vliegen in de museumtuin en koop een potje heerlijke stadshoning in onze museumwinkel!

De Insectenkamer

Ontdek de ongelofelijke diversiteit aan insecten die je hier in Limburg kunt tegenkomen... in het insectarium ofwel, de insectenkamer.

Het 'bruin museum'

Hoe zag een museum er rond het jaar 1900 uit? Je ziet het in het 'Bruin Museum', een opstelling met talloze bijzondere planten en dieren uit Zuid-Limburg én uit verre landen.

Mummies

Nee, er zijn geen Egyptenaren met onze collectie aan de slag geweest. In de natuur kunnen dieren soms vanzelf mummificeren. Je vindt een kleine verzameling van deze 'natuurlijke' mummies op de eerste verdieping van het museum.