Donderdag 7 november was er een bijzondere bijeenkomst in ons museum. Partijen die betrokken waren bij de totstandkoming van onze nieuwste expositie ‘Ontmoet Bèr – Mosasaurus experience’ waren bij elkaar om de expositie te bekijken en om de samenwerking met elkaar te vieren. Het gezelschap bestond uit diverse collega’s van Naturalis Biodiversity Center die in het projectteam zaten. Dat team stond onder leiding van Prof. dr. Anne Schulp, onderzoeker en paleontoloog.

Burgemeester van Maastricht Wim Hillenaar ontving, samen met onze directeur Wim Hupperetz, leden van de Angolese en Nederlandse ambassades. Ook wethouder cultuur Frans Bastiaens was aanwezig en collega’s van Natuurmonumenten, Maastricht University en gemeente Maastricht. Een zeer speciale gast mocht zeker niet ontbreken; Rudi Dortangs, vinder van mosasauriër Bèr.

Tijdens de bijeenkomst was er een presentatie over de totstandkoming van de expositie, de opgravingen en het onderzoek dat eraan vooraf ging, en over de totstandkoming van de 3D print die nu in ons museum hangt.

De hoofdrolspeler in deze expositie - mosasaurus Bèr - was namelijk niet compleet toen hij in 1998 door Rudi Dortangs in een kalksteenwand gevonden werd. Zo ontbraken ondermeer een deel van zijn snuit en de staartwervel. Lang wisten we daardoor niet precies hoe lang de mosasaurus was en hoe de ontbrekende delen er nu uitzagen. Daar bracht recent onderzoek in Angola verandering in. Onderzoekers van Naturalis, samen met paleontologen en studenten uit Angola, stuitten aan de kust in Angola op een waar veld vol mosasauriërs en andere fossielen. Mooi verpakt in lagen van het Maastrichtien en klaar om ontdekt te worden. In deze opgravingen kwamen delen tevoorschijn die bij mosasaurus Bèr ontbraken. Zo konden langzaam maar zeker de puzzelstukjes op de juiste plek gelegd worden en ontstond er een compleet beeld van de ware lengte en vorm van dit bijzondere dier.

De volgende stap was het 3D scannen van al deze losse delen en er een volledige reconstructie van maken die recht deed aan de grootte en precieze vorm. Alle middelen waren nu voorhanden om een 3D reconstructie te kunnen maken op ware grootte. Het was een bijzondere uitdaging en een mooi proces. Zo vertelde Prof. Anne Schulp, paleontoloog van Naturalis dat hij regelmatig op kantoor kwam en er nieuwe delen 3D geprinte mosasaurus op zijn bureau klaarlagen.

Omdat Bèr het belangrijkste deel vormde van de reconstructie, is gekozen voor een eerste expositie van dit bijzondere exemplaar in ons museum. Dankzij de steun van het Mondriaan Fonds, de Nederlandse ambassade in Luanda, SBNO en Naturalis Biodiversity Center is de eerste reconstructie van Prognathodon nu te zien in het Natuurhistorisch Museum Maastricht. Een tweede 3D-print zal te zijner tijd in Luanda worden gepresenteerd.

Het bijzondere verhaal van deze totstandkoming is iets dat we graag met jullie vieren. Kom daarom naar het museum en bezoek onze expositie ‘Ontmoet Bèr – Mosasaurus experience’. Loop onder de mosasaurus door, bekijk hem van zo dichtbij als je wilt en verwonder je door de verhalen die dit wezen omringen in de kapel van ons museum.

Foto's: ©NHM Maastricht / Johan Strijckers