Natuurhistorisch Museum Maastricht

homekinderen > museumjeugduniversiteit > programma mju

Wat is er zo bijzonder aan fossielen in barnsteen?

 

In barnsteen zijn veel verschillende fossielen gevonden. Maar wat is barnsteen eigenlijk, en hoe kwamen die fossielen daar terecht? En hoe oud zijn ze eigenlijk? Paul Beuk, conservator biologie van het Natuurhistorisch Museum Maastricht, legt alles uit over verschillende soorten barnsteen, van jong tot (heel) oud, de fossielen die er in gevonden worden en wat je er wel en niet mee kunt doen. Kun je zo echt het DNA van een dinosaurus terugvinden?

 

Zondag 20 sept 14.00 - 15.00 uur
Locatie auditorium NHM

 

Bestaan er planten van steen?

 

De meeste planten hebben een stengel en bladeren. Maar op sommige plekken gaan planten juist sneller dood met zo’n uiterlijk, omdat het bijvoorbeeld te koud is. Evolutie heeft ervoor gezorgd deze planten zijn aangepast om zulke omstandigheden te kunnen weerstaan. In dit college bekijken we de wonderlijke wereld van de steen-achtige planten zoals de ‘Living Stones’, niet te verwarren met de Rolling Stones :-) .

Hoe zien ze uit, waar komen ze voor en welke trucs gebruiken ze om te overleven? Ga met bioloog Roy Erkens mee op reis naar de wereld van steen-goede plantenoverlevers!

 

Zondag 11 oktober 14.00 - 15.00 uur
Locatie auditorium NHM

Hoe herken je een rocker?

 

Leren jas, wild haar, een gitaar om de nek, een stoere motor, tattoo’s… ja, dan heb je het over een rocker. Maar hoe kan het eigenlijk dat je rockers herkent? Piraten hebben ook tattoo’s, zijn dat dan ook rockers? En kan je moeder een rocker zijn? Met hun uiterlijk laten mensen zien wie ze zijn en waar ze bij horen. Waarom doen ze dat?

Historicus Joes Minis laat zien waar de rocker vandaan komt en hoe je zelf er als een rocker kunt uitzien – of hoe je dat juist kunt voorkomen! Waar hoor jij bij?

 

Zondag 1 nov 14.00 - 15.00 uur
Locatie auditorium NHM

 

Wetenschap was nog nooit zo Rock and Roll

Wat hebben fossielen met rockmuziek te maken? Wat zijn nu precies Living Stones en wat maakt iemand een rocker? Onder die witte jassen zitten vaak stoere wetenschappers want rockmuziek en wetenschap gaan heel goed samen. Rock Fossils is de naam van onze coole tijdelijke expo. Daarom bij de MJU colleges over fossielen en rock.

Ivm coronavirus zijn de colleges verzet naar het najaar

Alleen voor nieuwsgierige en leergierige kinderen!

 

Volg echte kindercolleges bij het het Natuurhistorisch Museum Maastricht

 

Ben jij helemaal fan van wetenschap, wil je alles weten over fossielen, over rockers maar ook over bijvoorbeeld planten van steen, huh van steen??  En wat is nu precies "hokjes"denken?
Wil je daarover meer te weten te komen dan je op school leert? Dan zijn deze colleges helemaal geschikt voor jou! Tijdens de colleges vertellen echte wetenschappers wat je altijd al wilde weten.
En kun je meteen beetje oefenen voor later.

Je kunt je inschrijven voor één college naar keuze maar ook voor de nu nog twee resterende colleges

 

Leeftijd: 8 -12 jaar
De colleges kosten € 5,- per stuk
Aanvang: Tussen 13.45 - 13.55 binnenkomst ( wees op tijd!)
ivm corona kunnen ouders jullie bij de uitgang Heksenstraat weer komen ophalen om ca 15.05.


 

 

Natuurhistorisch
Museum
Maastricht
Adres De Bosquetplein 7, 6211 KJ Maastricht
T: 043 350 54 90 / E: museum@maastricht.nl
Openingstijden
maandag dicht (m.u.v. enkele feestdagen)
dinsdag-vrijdag 11-17 uur
zaterdag en zondag 13-17 uur

privacystatement
gemeentelijke privacy pagina

© BICMultimedia.nl