Natuurhistorisch Museum Maastricht

homekinderen > mju > programma museum jeugd universiteit

Waarom zijn wij nu alleen op de wereld?

 

Wij zijn de enige mensensoort op aarde. Onze naaste “familieleden” zijn geen mensen maar mensapen: de Chimpansee en de Bonobo. Dat lijkt heel normaal, maar zo is het niet altijd geweest. Nog maar 100 duizend jaar geleden waren we niet alleen! Als je toen op wereldreis zou gaan, kon je wel zes andere mensensoorten tegenkomen. Bijvoorbeeld Neanderthalers in Spanje, dwergmensjes in Indonesië, en de geheimzinnige Denisovans in Siberië.

Maar waarom zijn ze er dan nu niet meer?
Professor Josephine Joordens ( paleontologie en evolutieleer) is onderzoeker bij Naturalis een geeft hier vanmiddag een hoorcollege over

 

Zondag 21 febr 14.00 - 15.00 uur
Locatie auditorium NHM

 

Rare Romeinen die mensen?

 

Tijdens dit college gaan we terug in de tijd naar de wereld van de Romeinen.  Gladiatoren, stoere soldaten en mooie dames in witte jurken. Je kunt het vast meteen voor je zien! Recht uit een film of (strip)boek.

Samen met culturele wetenschapper Sjoerd Aarts word je zelf een archeoloog en ga je op onderzoek uit. We bekijken Romeinse wapens, munten, sieraden en nog veel meer.
Want… klopt dit beeld wel van ‘de Romein’ of waren er toen ook veel vreemde gasten en rare snuiters?
Bekijk en hoorcollege.
 

Zondag 21 maart 14.00 - 15.00 uur
Locatie auditorium NHM

Was de Tyrannosaurus een rare vogel?
 

Wat hebben dinosauriërs en vogels met elkaar te maken? Dino’s legden eieren en vogels doen dat nog steeds. Maar zorgden de dinosauriërs ook voor hun jongen? Waren ze kaal of hadden ze misschien wel veren? Was de T. rex een rare vogel, misschien een soort grote nijdige kip? Deze vragen worden besproken in het college van dr. Eric Mulder.
Hij is paleontoloog en werkt bij museum Natura Docet in Denekamp. Daarnaast is hij gastdocent aan de Universiteit Twente in Enschede. Hij laat tijdens het college óók zien hoe vogels hebben leren vliegen: mét een verrassing!

 

Zondag 9 mei 14.00 - 15.00 uur
Locatie: auditorium NHM

Vreemde kostgangers, rare snuiters en meer

Slimmeriken opgelet!


We gaan het in deze nieuwe collegereeks van de MuseumJeugdUniversiteit hebben over vreemde kostgangers en rare snuiters, zowel in de natuur als in onze eigen menselijke geschiedenis. Je kunt ze overal tegenkomen -- ze vertonen vaak ander gedrag dan je zou verwachten of zijn gewoon eigenaardig om te zien. Wil jij meer weten over dit onderwerp en wil je ervaren hoe leuk wetenschap is?
Kom dan naar onze colleges.

Alleen voor nieuwsgierige en leergierige kinderen!

 

Volg echte kindercolleges bij het Natuurhistorisch Museum Maastricht

 

Ben jij helemaal fan van wetenschap? Wil je alles weten over rare Romeinen? Hoezo alleen op de wereld? Wat bedoelt professor Josephine Joordens daarmee? 
Wil je daarover meer te weten te komen dan je op school leert? Dan zijn deze colleges helemaal geschikt voor jou! Tijdens de colleges vertellen echte wetenschappers wat je altijd al wilde weten.
Na afloop ontvang je een diploma!

Je kunt je HIER inschrijven voor 4 colleges.
 

Leeftijd: 8 -12 jaar
Prijs:  € 20,00 (4 colleges), niet los te boeken, enkel als reeks
Aanvang: tussen 13.45 - 13.55 uur binnenkomst (wees op tijd!)

 

Heb je vragen over de colleges of andere zaken?

Stuur dan een mail


 

 

En wat gebeurde er toen?

 

Ken je die filmpjes? Loopt een gigantisch grote hond een tuin binnen waar een kat zich zit te poetsen. Dan verwacht je dat die hond achter de kat aan gaat en dat de kat op zijn minst begint te blazen, maar er waarschijnlijk als een gek vandoor zal gaan. Maar nee hoor. De hond gaat op zijn rug liggen, de kat springt er bovenop en begint hem te likken.
Niet overal in de natuur gaat het zo logisch als we soms denken. Museumbioloog Paul Beuk neemt je mee op een ‘wat gebeurde er toen?’
 

Zondag 18 april 14.00 - 15.00 uur
Locatie: auditorium NHM

 

Natuurhistorisch
Museum
Maastricht
Adres De Bosquetplein 7, 6211 KJ Maastricht
T: 043 350 54 90 / E: museum@maastricht.nl
Openingstijden
maandag dicht (m.u.v. enkele feestdagen)
dinsdag-vrijdag 11-17 uur
zaterdag en zondag 13-17 uur

privacystatement
gemeentelijke privacy pagina

© BICMultimedia.nl