Natuurhistorisch Museum Maastricht

homeexposities > walvis > kinderactiviteiten

Deze zomervakantie loopt het de spui(t)gaten uit in het museum.


Zes weken achter elkaar vrijwel iedere woensdagmiddag een kinderactiviteit rond de tentoonstelling WALVIS. We gaan op pad met de paleontoloog in de ENCI. “Waar vind je dan zo’n walvis”? 
We maken een hippe strandwalvistas en leren op schaal te tekenen. Dit en nog veel meer is er te beleven deze zomer in het museum. We sluiten af met een fantastische WALVISMIDDAG op 18 augustus voor iedereen. Zet het alvast in je agenda, mis het niet!

 

Houdt deze website of onze facebookpagina in de gaten voor een update van onze Walvisactiviteiten

Kruip in de huid van… een walvis!

Woe 31 juli ( 14.00 - 15.30)

Workshop animatiefilmpjes maken.


Maak je eigen spannende filmpje over onze oerwalvis. Van een zwemtocht door de (krijt)zee tot aan zijn opgraving. Hoe doe je dat? Kumulus docente Nicole Mulkens weet alles van filmpjes maar gaat ook natuurlijk samen met jou in de tentoonstelling kijken naar deze walvis.
Na afloop zetten we het filmpje op onze website en op facebook, hoe cool is dat!

Deelname: € 3,50 naast reguliere entree
Leeftijd: vanaf 9 jaar
Aanmelden : museum@maastricht.nl
Locatie: Natuurhistorisch Museum Maastricht

NB: Dit is uitsluitend een kinderworkshop. Ouders kunnen in het museum wachten of om 15.30 de kinderen ophalen

 

Een walvis in de schaduw..

Woe 7 augustus ( 14.00 - 15.30)

Workshop schimmenspel


We gaan vanmiddag spelen met schaduwen nadat we een kijkje hebben genomen in de tentoonstelling “Walvis”. Een schaduwfiguur noemen we ook wel een schim. Een schim kan van heel klein zeer groot worden of verbergt zich achter een andere schaduw en komt dan plotseling tevoorschijn. Ook een walvis kan een schim zijn natuurlijk. Zachtjes in het donker door de golven, spannend hoor. Cristel Reneman heeft allemaal heel bijzondere schimmenkoffertjes en gaat samen met jou een verhaal maken. Na afloop mogen de ouders komen kijken naar een bijzondere voorstelling.

 

Deelname: € 3,50 naast reguliere entree
Leeftijd: vanaf 4 jaar 
Aanmelden : museum@maastricht.nl
Locatie: Natuurhistorisch Museum Maastricht

Ouders mogen ( met name de kleinere kinderen) meehelpen. Andere ouders zijn welkom op de eindpresentatie

Een zomer vol walvis
  • beeld zomerweken

Workshop strandwalvistas

Woe 24 juli ( 14.00 – 15.30 uur)

In de zomer ga je lekker veel zwemmen. Dat kan in het zwembad maar natuurlijk ook in de zee. Net als de walvissen en de dolfijnen, lekker spetteren en plonsen. Dan neem je uiteraard een strandtas mee met alle zwemspulletjes.
Vandaag maken we een bijzondere tas. Een tas die je zelf beschildert met bijvoorbeeld een walvis of een dolfijn of misschien met mooie zeesterren? We gaan eerst een kijkje nemen in de tentoonstelling en dan samen lekker verven.
Doe je niet je beste kleren aan?

 

Deelname: € 3,50 naast reguliere entree
Leeftijd: 6 – 12 jaar
Aanmelden : museum@maastricht.nl
Locatie: Natuurhistorisch Museum Maastricht

 

Ouders zijn welkom om mee te helpen

Grote Walvisdag in het museum

Zo 18 aug (13.30 – 16.30 uur)

Vandaag staat alles in het museum in het teken van de walvis,dolfijnen en sterke verhalen.

Het Reizende Walvisziekenhuis is het educatieve veldhospitaal van SOS Dolfijn en gaat de hele middag aan de slag met jong en oud. Neem een kijkje in de dolfijnambulance of in het veldhospitaal voor walvisachtigen. Zowel in als om dit hospitaal zijn er verschillende educatieve speelelementen te vinden. Kinderen maar ook ouders/verzorgers leren hier vanalles over de walvisachtigen in onze Noordzee, de bedreigingen die ze tegen komen en hoe we ze kunnen beschermen.
Help je mee? We gaan een kleine walvis redden en zo kan jij een heus Dolfijnen-EHBO diploma behalen. Verder zijn er voeltonnen, een gevarenspel, leren we alles over hun voedsel, het ontdekkabinet en nog veel meer.
In het auditorium vindt een lezing ( volwassenen) plaats rond het boek “ De traanjagers”, herinneringen van naoorlogse walvisvaarders van Anne-Goaitske Breteler. Als scholier werkte Anne-Goaitske in café ‘De Bûnte Bok’ in het Friese dorpje Lioessens, voorheen een walvisvaarderscafé. De ornamenten in het café en de sterke verhalen en bijnamen van de stamgasten maakten dat ze gefascineerd raakte door het recente walvisvaartverleden. Zij bezocht een handvol nog levende walvisvaarders thuis, en beschrijft op stilistisch fraaie wijze de herinneringen die zij op hoge leeftijd nog hebben. Deze verhalen zijn gebundeld in het boek ‘De traanjagers’ dat tevens gedurende de hele tentoonstelling te koop is in ons museum. Vandaag zal Anne-Goaitske tevens signeren.

 

Deze dag is voor alle leeftijden, echter de Traanjagers-lezing is voor volwassenen (start 14.30)  | Deelname: alleen reguliere entree | Aanmelden voor lezing verplicht : museum@maastricht.nl

Natuurhistorisch
Museum
Maastricht
Adres De Bosquetplein 7, 6211 KJ Maastricht
T: 043 350 54 90 / E: museum@maastricht.nl
Openingstijden
maandag dicht (m.u.v. enkele feestdagen)
dinsdag-vrijdag 11-17 uur
zaterdag en zondag 13-17 uur

privacystatement
gemeentelijke privacy pagina

© BICMultimedia.nl