Natuurhistorisch Museum Maastricht

homeexposities > rock fossils > rock fossils activiteiten

A rock tshirt 4 u!  GEANNULEERD!

De tentoonstelling Rock Fossils on Tour loopt helaas ten einde...maar we gaan nog één keer rocken in ons educatielokaal. Doe je mee?

In Rock Fossils on Tour zie je een serie vreemd uitziende fossielen die vernoemd zijn naar artiesten uit de pop, rock en metal wereld.

Maar geen tour is compleet zonder merchandise natuurlijk.Nicole Mulkens gaat eerst de tentoonstelling met je bekijken en vervolgens aan de slag om een cool T-shirt met je te maken.
We gooien de naam van je favoriete dino in een generator. Het resultaat is een stoere metal versie op je shirt.

 

Datum: woensdag 30 december
Tijd: 14.00 – 15.30 uur
Kosten: € 5,- (alleen toegang tot museum)
Leeftijd: 7- 12  jaar
Docent: Nicole Mulkens
Verplicht aanmelden: museum@maastricht.nl

 

Ons museum en coronamaatregelen:

U kunt uw kind alleen brengen tot aan de voordeur van het museum. Wij nemen uw kind van u over en zorgen ervoor dat uw kind na afloop bij de uitgang staat aan de Heksenstraat. Het staat u natuurlijk altijd vrij om voor uzelf een geldig entree bewijs te reserveren opdat u gedurende de activiteit het museum kan bezoeken.

COME AND ROCK WITH US!

 

In deze tentoonstelling schudden we letterlijk en figuurlijk het stof van de jas van de wetenschap. Waar paleontologie soms een ietwat duf imago heeft, laten we zien dat de mensen achter deze wetenschap allesbehalve stoffig hoeven te zijn. Onder die witte jas gaat vaak een flinke dosis humor en soms wel een bijzonder Rock ’n roll karakter schuil.

Wanneer wetenschappers een nieuw en onbekend fossiel ontdekken, dan mogen ze hun ontdekking zelf een naam geven. Waar veelal de vorm of de vindplaats doorslaggevend zijn, is er zo nu en dan een uitblinker; een rockster!

Rock Fossils on Tour toont een serie realistische modellen van bizarre fossielen. Ze hebben één ding gemeen: ze zijn vernoemd naar artiesten uit de pop, rock en metal wereld. Ontdek de Milesdavis eldredgei, Amaurotoma zappa en meer fraais!

 

Macrofotografie: een nieuwe blik op een oude wereld GEANNULEERD

Is fotografie jouw passie? Macrofotografie in het bijzonder? Dan is deze workshop iets voor jou. Niets is zo fascinerend als de wereld van het kleine. Eenmaal verdiept in deze wereld wil je er steeds meer over leren.

Op veler verzoek wederom een verrassend aanbod rond deze bijzondere vorm van fotografie. Macrofotograaf Maxim Piessen gaat met je op ontdekking in de wereld van fossielen. Fossielen zijn overblijfselen van dieren, planten of sporen hiervan. Deze zijn door de jaren heen bewaard gebleven. Het Natuurhistorisch Museum bezit veel van deze (vaak heel kleine) fossielen. Denk hierbij aan een kokerworm, ammonieten, zeelelie of een slangster. Maxim zal vertellen hoe deze vaak bizarre fossielen het beste te fotograferen.


Kun je deze middag over een macrolens beschikken, neem die dan vooral mee. Anders is een camera met macro-modus ook voldoende.

Datum: zondag 28 februari
Tijd: (12.30 – 16.30)
Locatie: NHM
Prijs: € 45,- ( inclusief koffie of thee)
Aanmelden:   Maak uw interesse hier kenbaar. 

 

Fossiele heremietkreeftjes vernoemd naar Michael en Janet Jackson

 

Watblief? Ja, meer dan 100 en 145 miljoen jaar geleden uitgestorven heremietkreeftjes, amper 6 millimeter lang, zijn vernoemd naar broer en zus, die beiden eigenlijk geen introductie nodig hebben … toch?

 

Deze POP FOSSILS waren in het kader van de expositie Rock Fossils on Tour voor een paar uurtjes te aanschouwen in de De Wevertuin van het museum afgelopen zaterdag 29 augustus. Ze zijn inmiddels weer terug maar wat zijn we trots om zo’n hoog bezoek gehad te hebben. De expo Rock Fossils is nog te zien t/m 3 januari 2021.

 

Voor wie het gemist heeft – hier zijn de korte lezingen die de heren Fraaije (directeur Oertijdmuseum Boxtel ) en Van Bakel gaven over resp. Koskobilo (Spaans Baskenland) en Štramberk (noordoost-Tsjechië). De eerste plek is de vindplaats van Mesoparapylocheles michaeljacksoni; de tweede die van Mesoparapylocheles janetjacksonae.
 

De verwijzingen naar de originele, wetenschappelijke artikelen zijn als volgt:

Fraaije, R.H.B., Klompmaker, A.A. & Artal, P., 2012. New species, genera and a family of hermit crabs (Crustacea, Anomura, Paguroidea) from a mid-Cretaceous reef of Navarra, northern Spain. Neues Jahrbuch für Geologie und Palaeontologie Abhandlungen, 263, 85-92.

 

Fraaije, R.H.B., Van Bakel, B.W.M., Jagt, J.W.M. & Skupien, P., 2020. Paguroid anomurans from the upper Tithonian-lower Berriasian of Štramberk, Moravia (Czech Republic). Geologija, 63(1), 7-16, https://doi.org/10.5474/geologija.2020.001

 

 

Verrotting vóór fossilisatie

Een lezing met de bekende crimino-bioloog Mark Bencke

Wanneer: Is verplaatst ivm corona| 
Kosten: € 12,50 
Reserveren: museum@maastricht.nl
Leeftijd: 16+

Locatie:  Het NHM zal voor deze lezing uitwijken naar een andere locatie. Wordt later bekend gemaakt.

LET OP: Deze lezing is Engelstalig

Lees meer hier

Natuurhistorisch
Museum
Maastricht
Adres De Bosquetplein 7, 6211 KJ Maastricht
T: 043 350 54 90 / E: museum@maastricht.nl
Openingstijden
maandag dicht (m.u.v. enkele feestdagen)
dinsdag-vrijdag 11-17 uur
zaterdag en zondag 13-17 uur

privacystatement
gemeentelijke privacy pagina

© BICMultimedia.nl