Natuurhistorisch Museum Maastricht

homeexposities > rock fossils > rock fossils activiteiten

Rock Fossils..The Movie

In het Natuurhistorisch Museum kun je een tentoonstelling zien met bizarre fossielen,rocksterren en wetenschap. Wetenschappers zijn namelijk vaak dol op Rock muziek en noemen dan een fossiel naar zo’n artiest.
Maar bij een stoere tentoonstelling hoort ook een stoer promotiefilmpje.
Maak nu je eigen rockster dino! Kumulusdocente Nicole Mulkens gaat eerst met je de tentoonstelling bekijken en vervolgens aan de slag om met stop-motion animatie een videoclip van de dino rocker te maken.
Deze maken we van klei, de achtergrond van papier. Het uiteindelijke filmpje ontvang je later zodat je het met iedereen kunt delen!

Rock en film je mee?

 

Datum: Deze workshop komt te vervallen ivm corona.
Tijd: 14.00 – 15.30 uur
Kosten: € 3,50 naast exclusief 
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Locatie: NHM
Docent: Nicole Mulkens
Aanmelden: museum@maastricht.nl

A rock T-shirt 4 U !

De tentoonstelling Rock Fossils stelt je voor aan een serie bizarre fossielen die zijn vernoemd naar artiesten uit de pop, rock en metal wereld. Maar geen tour is compleet zonder merchandize. Kumulusdocente Nicole Mulkens gaat eerst met je de tentoonstelling bekijken en vervolgens aan de slag om zo’n coole shirt samen met jou te maken. We gooien de naam van je favoriete dino in een generator. Het resultaat is een stoere metal versie op je shirt.

Rock en schilder je mee? Vervolgens gaan we die naam met behulp van sjablonen op een zwart T-shirt schrijven en dan uiteraard ook een heel cool logo erbij bedenken!

 

Datum: is verplaatst ivm corona. Meer info volgt
Tijd: 14.00 – 15.30
Kosten: € 3,50 exclusief entree
Leeftijd: 7- 12 jaar
Locatie: NHM
Aanmelden: museum@maastricht.nl

Maak je eigen Rock Robot

Rock Fossils is de nieuwste tentoonstelling in het Natuurhistorisch Museum Maastricht. Rare fossielen die vernoemd zijn rock of popsterren. Vanmiddag gaan we eerst een kijkje nemen in deze tentoonstelling. Wat is nu een fossiel en lijkt die eigenlijk wel op zo’n rock artiest?
Daarna maken we een stoere Rock Robot die echt kan bewegen. Houdt jij van techniek? Meld je dan snel aan en leer hoe je zelf een echte robot maakt.
Rock en knutsel je mee?

 

Datum: Is verplaatst ivm corona. Meer info volgt
Tijd: 14.00 – 14.30 uur
Kosten: € 3,50 exclusief entree
Leeftijd: vanaf 9 jaar (ouders welkom)
Locatie: NHM
Docent: Michiel Wamelink
Aanmelden: museum@maastricht.nl

COME AND ROCK WITH US!

 

In deze tentoonstelling schudden we letterlijk en figuurlijk het stof van de jas van de wetenschap. Waar paleontologie soms een ietwat duf imago heeft, laten we zien dat de mensen achter deze wetenschap allesbehalve stoffig hoeven te zijn. Onder die witte jas gaat vaak een flinke dosis humor en soms wel een bijzonder Rock ’n roll karakter schuil.

Wanneer wetenschappers een nieuw en onbekend fossiel ontdekken, dan mogen ze hun ontdekking zelf een naam geven. Waar veelal de vorm of de vindplaats doorslaggevend zijn, is er zo nu en dan een uitblinker; een rockster!

Rock Fossils on Tour toont een serie realistische modellen van bizarre fossielen. Ze hebben één ding gemeen: ze zijn vernoemd naar artiesten uit de pop, rock en metal wereld. Ontdek de Milesdavis eldredgei, Amaurotoma zappa en meer fraais!

 

Macrofotografie: een nieuwe blik op een oude wereld

Is fotografie jouw passie? Macrofotografie in het bijzonder? Dan is deze workshop iets voor jou. Niets is zo fascinerend als de wereld van het kleine. Eenmaal verdiept in deze wereld wil je er steeds meer over leren.

Op veler verzoek wederom een verrassend aanbod rond deze bijzondere vorm van fotografie. Macrofotograaf Maxim Piessen gaat met je op ontdekking in de wereld van fossielen. Fossielen zijn overblijfselen van dieren, planten of sporen hiervan. Deze zijn door de jaren heen bewaard gebleven. Het Natuurhistorisch Museum bezit veel van deze (vaak heel kleine) fossielen. Denk hierbij aan een kokerworm, ammonieten, zeelelie of een slangster. Maxim zal vertellen hoe deze vaak bizarre fossielen het beste te fotograferen.


Kun je deze middag over een macrolens beschikken, neem die dan vooral mee. Anders is een camera met macro-modus ook voldoende.

Zo 10 januari 2021

Tijd: (12.30 – 16.30)
leeftijd: 16+

Locatie: NHM
Prijs: € 45,-
Aanmelden: via kumulus vanaf 15 juni. Meer info volgt snel

Preparateur (niet) WEL storen!

Familiedag Natuurhistorisch Museum Maastricht
 

Je ziet ze vooral in een gebogen houding boven een fossiel staan in ons Sciencelab. Met geconcentreerde blik en kwastje, tandartsboortje en vergrootglas bij de hand. Maar ook aandacht voor de nieuwsgierige kleine en grote bezoekers die met hun neus bijna op de ruit van het Sciencelab staan.  Onze preparateurs nemen de regie over tijdens deze familiedag. Ze kijken samen met jou door de microscoop naar piepkleine fossielen in mergel, ze vertellen het verhaal bij de grote Maashagedis in het museum en ze nemen een kijkje bij  Bèr in zijn Mosaleum. Lars Barten zal met zijn vader Jos alles vertellen over zijn bijzondere vondst op 14 jarige leeftijd van een mosasaurus in de ENCI-groeve in 2015. “Hoe was dat? Wist je meteen dat het om een mosasaurus ging? En wat doet Lars nu? En dit alles onder het toeziend oog van onze trotse paleontoloog John Jagt
In het Sciencelab wordt er nu flink geprepareerd aan mosasaurus Carlo. Tevens zijn de preparateurs de jury van de ontwerp wedstrijd: Maak je eigen rock-shirt!
Heb je vragen voor een prepper? Vandaag mag je ze het (Rock) hemd van het lijf vragen.
Verder kun je ook nog een gitaar maken met Nicole Mulkens (Kumulus), lekker relaxen in ons Rock Hard Café onder het genot van een  drankje en natuurlijk de super coole tentoonstelling Rock Fossils on Tour bekijken.

 

Helaas komt deze familiedag te vervallen dit jaar. Volgend jaar bent u weer welkom 
Tijd : 13.30 – 16.30 uur
Kosten: Alleen reguliere entree
Leeftijd: alle leeftijden
Locatie: NHM

Aanmelden niet nodig

 

Credits: Massomo Marigo

Verrotting vóór fossilisatie

Een lezing met de bekende crimino-bioloog Mark Bencke

Wanneer: Is verplaatst ivm corona| 
Kosten: € 12,50 
Reserveren: museum@maastricht.nl
Leeftijd: 16+

Locatie:  Het NHM zal voor deze lezing uitwijken naar een andere locatie. Wordt later bekend gemaakt.

LET OP: Deze lezing is Engelstalig

Lees meer hier

Natuurhistorisch
Museum
Maastricht
Adres De Bosquetplein 7, 6211 KJ Maastricht
T: 043 350 54 90 / E: museum@maastricht.nl
Openingstijden
maandag dicht (m.u.v. enkele feestdagen)
dinsdag-vrijdag 11-17 uur
zaterdag en zondag 13-17 uur

privacystatement
gemeentelijke privacy pagina

© BICMultimedia.nl