Natuurhistorisch Museum Maastricht

homeexposities > rock fossils
  • website_banner_nhmm_website_newdate
Rock Fossils On Tour - vanaf 8 februari

Als wetenschappers een nieuw en onbekend fossiel ontdekken, dan mogen ze hun ontdekking zelf een naam geven. Soms is de vorm van het dier doorslaggevend, soms de vindplaats. Sommigen kiezen echter iets heel anders: de naam van hun favoriete rockster.


In de nieuwste tentoonstelling van het Natuurhistorisch Museum Maastricht ‘Rock Fossils on Tour’ wordt een serie realistische modellen van bizarre fossielen getoond die allemaal genoemd zijn naar artiesten uit de pop, rock en metal wereld. ‘Rock Fossils on Tour’ laat op deze manier de meer humoristische kant van de natuurhistorie zien.


Fossielen en rocksterren ontmoeten elkaar op een bijzondere manier in deze unieke, tikkeltje bizarre tentoonstelling.

Starting 8 February

After the success of its Microsculpture - the insect photography of Levon Biss and Whale – Locality: Maastricht, the Natural History Museum of Maastricht is ready to open its doors for another spectacular exhibition of the natural world: Rock Fossils on Tour. This new, unique exhibition combines two worlds  – one ancient and one young – that usually remain a mystery for the public. It is the first and only exhibition of its kind and has never been shown in the Netherlands before.


Join us at the free opening on February 8th, 2020 and find out more!

Floor Jansen
Floor Jansen


Donderdag 30 januari ontving zangeres Floor Jansen uit handen van onze paleontoloog John Jagt haar eigen Rock Fossil.
 

Recent onderzoek aan de Krijtcollecties in het Natuurhistorisch Museum Maastricht heeft twee nieuwe, nog onbeschreven soorten slangster opgeleverd. Beide werden verzameld in de voormalige ENCI-groeve (Sint-Pietersberg, Maastricht) en zijn ruwweg 66,7 miljoen jaar oud.
 

Een van de twee slangsterren wordt opgedragen aan Floor Jansen, leadzangeres van de Finse band Nightwish. Het wetenschappelijke artikel, geschreven door paleontoloog John Jagt van het Natuurhistorisch Museum Maastricht, samen met Luxemburgse en Duitse collega’s, zal later dit jaar gepubliceerd worden. Dit is een echte primeur – voor het eerst wordt een Nederlands fossiel vernoemd naar een Nederlandse rockster!
 

Floor Jansens' rock fossil zien? Kom dan naar de expo Rock Fossils on Tour. We openen zaterdag 8 februari met een knaller! Be there

vitrine
10 Tons

Over de organisatie achter de expositie Rock Fossils On Tour

Rock Fossils on Tour startte in 2013 als expo ‘Heavy Metal & Punk Fossils’. Het Deense bedrijf 10 Tons ontwikkelde deze tentoonstelling in samenwerking met de Zweedse paleontoloog Mats Eriksson en het Geomuseum Faxe.

De eerste editie in het Geomuseum Faxe (DK) had drie bijzondere elementen: het Kalloprion kilmisteri archetype, de Kingnites diamondi heavy metal worm - en zijn levende naamgenoot King Diamond. King Diamond kwam persoonlijk de replica van het fossiel onthullen dat naar hem was vernoemd.

Na de expo in Faxe ging Rock Fossils op tournee naar Noorwegen, Duitsland, Zwitserland, Zweden en Luxemburg.

In 2020 is deze bijzondere expo voor het eerst in Nederland te zien. Het Natuurhistorisch Museum Maastricht heeft weer, na ‘Microsculpture – the insectphotography of Levon Biss’, een primeur.

Wat kun je verwachten?

Een must see voor elke liefhebber van heavy metal rock muziek en/of paleontologie!


Klinkende namen zoals AC/DC, Mick Jagger, David Bowie, Lemmy, Mark Knopfler, Corey Taylor, Frank Zappa en Sid Vicious vormen, met nog meer rockstars, het canon van de rockmuziek en komen samen in deze tentoonstelling. Maar dan als fossielen!


Ze poseren op wanden en flightcases. Elk fossiel en zijn eraan gekoppelde artiest heeft een eigen plek. Je komt niet alleen meer te weten over het fossiel maar ook over de artiest. Ook kun je bij bijna alle fossielen via een koptelefoon muziek van de artiest beluisteren. Uiteraard prijkt er een afbeelding van de artiest op het tentoonstellingspaneel.

Nog meer fossielen

In het museum kunnen bezoekers ook de unieke verzameling fossielen uit de eigen regio zien. Er zijn regelmatig spectaculaire vondsten gedaan in de vele kalksteengronden die Maastricht en omgeving rijk is.

Verschillende resten van 66 miljoen jaar oude mosasauriërs zoals Bèr, Kristine, Carlo en Lars staan in het museum opgesteld maar ook recentere ontdekkingen in Sibbe en Berg en Terblijt zijn te zien.

In Sibbe werden resten van wervels van een plesiosauriër (zwanenhalshagedis van circa 67 miljoen jaar!) gevonden. Maar ook bewijs dat hier in die tijd een subtropisch klimaat was en verschillende zeedieren zoals slakken zelfs de meteorietinslag in Mexico overleefden; een recente bijzondere vondst in groeve Ankerpoort - Curfs tussen Berg en Terblijt en Meerssen.

Opening Rock Fossils

Met niemand minder dan popjournalist en columnist Leon Verdonschot.

Leon Verdonschot zal de opening van de tentoonstelling Rock Fossils on Tour verrichten. Hij wordt daarin begeleid door de stevige muziek van de rockband Heavy Hoempa. Ook is er gelegenheid om kennis te maken met de mensen van het bedrijf 10 Tons en de Zweedse paleontoloog Mats Eriksson, de makers van de expo. Zij zullen deze dag een lezing verzorgen.

Bezoekers kunnen in het Rock Fossils Café geheel in stijl bijkomen van alle indrukken. Het Natuurhistorisch Museum Maastricht zal op deze dag op alle fronten swingen en rocken!

Wanneer: Zaterdag 8 februari

Tijd: opening vanaf 12.30 uur

 

Gratis entree tijdens deze feestelijke opening!

 

Rock Fossils - Instagram
Natuurhistorisch
Museum
Maastricht
Adres De Bosquetplein 7, 6211 KJ Maastricht
T: 043 350 54 90 / E: museum@maastricht.nl
Openingstijden
maandag dicht (m.u.v. enkele feestdagen)
dinsdag-vrijdag 11-17 uur
zaterdag en zondag 13-17 uur

privacystatement
gemeentelijke privacy pagina

© BICMultimedia.nl