Natuurhistorisch Museum Maastricht

homeexposities > kleur
  • kleur_facebook_covers_1 Een tentoonstelling Drie locaties
  • 11-2_torstenwappler(hessischeslandesmuseumdarmstadt) Paleo en KLEUR Locatie Natuurhistorisch Museum
  • afbeeldingbijexposphinxvitrinekleur Romeinen en KLEUR Locatie Centre Céramique
  • fotovoorachterkant Van Schets naar KLEUR Locatie Centre Céramique
  • kleur_facebook_covers-02 Kumulus en KLEUR Diverse workshops en meer..
  • a3.7.3.ijsvogel-andyhelenholt-kingfisherdiary Biologie en KLEUR Locatie Natuurhistorisch Museum

Natuurhistorisch Museum, Centre Céramique en Kumulus presenteren met KLEUR een tentoonstelling die je laat kijken met andere ogen. 
 

Ontdek in het Natuurhistorisch Museum hoe het kan dat we kleuren zien, ervaar in Centre Céramique hoe veelzijdig en kleurrijk onze collecties zijn of laat je bij Kumulus inspireren om zelf de kracht van kleur in te zetten. Verdiep je in specifieke aspecten van kleur bij onze vele partners in de stad, die van KLEUR een uniek stadsbreed evenement maken.  Als culturele gids van Maastricht bieden wij jou de kans om je het hele kleurenspectrum eigen te maken. Bij de klantenservice van het Centre Céramique en bij de balie van het NHM zijn ( vanaf 2 juni) wandelkaarten te koop voor € 2,- die je langs alle locaties van KLEUR voeren. Bekijk Maastricht vanuit een heel ander perspectief!

 

Wil je op de hoogte blijven van onze KLEUR- evenementen, workshops en leuke weetjes, volg ons dan via de website KLEUR maar ook via Facebook@KLEURmaastricht en
Instagram @KLEURmaastricht

actueel
Workshop dieren maken

zaterdag 18 augustus 14.00 - 15.30uur

Lezing Haaien en roggen bekennen kleur

zondag 22 juli 14.00 - 15.00uur

Workshop Bouw je eigen Kleurencarrousel

Zaterdag   20 oktober 14:00 – 15:30U

Workshop maak je eigen camouflagedier

Zaterdag 28 juli, 14:00-15:30U

Workshop Striptekenen

zaterdag  21 juli  en 4 augustus 14:00-15:30U
 

 

Workshop dieren maken

zaterdag 18 augustus 14.00 - 15.30uur

Waarom hebben dieren zo’n mooie kleuren? Om indruk te maken op de vrouwtjes, om andere dieren af te schrikken of om zich te verstoppen? Dat ontdek en zie je allemaal in het Natuurhistorisch Museum bij de tentoonstelling KLEUR. Daarna ga je onder leiding van docent Michiel Wamelink van Kumulus aan de slag met het maken van je eigen mooi gekleurd dier.

Leeftijd 8 -12jr
Toegang: € 9,50, dit is inclusief entree museum (museumjaarkaart niet geldig)
Locatie: NHMMMeer lezen
Lezing Haaien en roggen bekennen kleur

zondag 22 juli 14.00 - 15.00uur

Veel haaien en roggen danken hun naam aan een opvallende kleur of patroon. Denk aan de blauwe haai, de zebrahaai of de violette pijlstaartrog. Hun kleur is niet toevallig, maar op maat van hun omgeving en levenswijze. Tijdens een interactieve lezing door Frederik Mollen (Elasmobranch Research,  Bonheiden, België) zoeken we samen de logica achter hun verschijning.

Deze lezing sluit aan bij de expo KLEURMeer lezen
Workshop Bouw je eigen Kleurencarrousel

Zaterdag   20 oktober 14:00 – 15:30U

Wat is een spectroscoop eigenlijk? Of de kleurenring van Newton? Dat ontdek je allemaal in het Natuurhistorisch Museum. Na het bekijken van deze boeiende instrumenten, ga je je eigen Kleurencarrousel bouwen. Docent Michiel Wamelink van Kumulus zal je helpen. Na afloop maak jij thuis zeker weten de blits met je zelfgemaakte instrument.

Leeftijd: 8 -12jr
Toegang: € 9,50, dit is inclusief entree museum (museumjaarkaart niet geldig)
Locatie: NHMM

Reserveren via klantenservice@maastricht.nl of via 043-3505600Meer lezen
Workshop maak je eigen camouflagedier

Zaterdag 28 juli, 14:00-15:30U

Sommige dieren willen niet opvallen zodat ze niet gevonden kunnen worden door andere dieren die ze willen opeten. Andere dieren willen niet opvallen zodat ze de dieren die ze graag willen opeten stiekem kunnen besluipen.
Daarom hebben ze een jas aan met de kleuren en vlekken van hun verstopplekje. Camouflage!
Leer er alles over in deze workshop met Marlies en maak je eigen dier

Toegang: € 9,50, dit is inclusief entree museum (museumjaarkaart niet geldig)
 Meer lezen
Workshop Striptekenen

zaterdag  21 juli  en 4 augustus 14:00-15:30U
 

 

Ken jij onze KLEURinspecteur al? Nee? Ga dan snel een gratis speurtocht halen bij de balie van het museum. Want dat is de basis die je nodig hebt voor deze workshop.
Je neemt samen met docente Nicole Mulkens van Kumulus, een kijkje in de tentoonstelling KLEUR. Daarna gaan we een heuse Whodunnit maken.
Romantiek, moord, drama, geweld, humor: in jouw eigen enge/grappige/spannende strip speelt KLEUR hoe dan ook de hoofdrol...
Leeftijd:  8 -12 jaar
Toegang: € 9,50, dit is inclusief entree museum
Locatie: NHMM

Reserveren kan via klantenservice@maastricht.nl of 043- 350 5600Meer lezen
Nederland Zoemt – een wilde bijen expositie

zaterdag 21 april 13.00 -16.00 uur

Op zaterdag 21 april van 13.00 – 16.00 uur gaan we bijen tellen in de tuin van het Natuurhistorisch Museum Maastricht. Deze dag  is museumbioloog Paul Beuk in de tuin aanwezig om mensen op weg te helpen bij de bijentelling. Eerst oefenen in de museumtuin en daarna kijken wat er in de eigen tuin aan bijen vliegt
Tevens kan dan de “wilde bijen expositie”bezocht worden in de museumtuin. Deze zal blijven staan tot medio oktober. Deze activiteit kost niets extra naast de reguliere entree van het museum.

Actie….Intratuin!!!!!
Bij aankoop van een Nederland Zoemt-aardbeienplantje bij Intratuin, herkenbaar aan het actie-etiket, ontvang je het 2e kaartje gratis voor de entree van deelnemende musea. Geldig van 14 april t/m 31 augustus 2018, bij de kassa van alle elf deelnemende musea. Niet geldig in combinatie met andere aanbiedingen en alleen van toepassing op het goedkoopste kaartje.

Nieuwsbrief Overgangszone

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen gedurende de OVERGANGSZONE. Lees er alles over in deze 11e nieuwsbrief
 Meer lezen
Mini-expositie Natuurlijk!

Deze mini-expo is in het kader van de Boekenweek 2018. Het thema is ‘Natuur’.

Portretten van acht lezers met hun lievelingsboek over de natuur.

Fotograaf Jonathan Vos heeft acht lezers geportretteerd met hun lievelingsboek over de natuur.

De foto’s worden vergezeld met de persoonlijke verhalen van diegene die voor de lens van Jonathan zijn verschenen. 

13 maart t/m 16 september 2018 | Mini Foto-expositie: Natuurlijk! |
mini-expo Centre Céramique 2e verdieping.Meer lezen
Ondertekening convenant Natuurhistorisch Museum en Science Programme Maatstricht - Universiteit Maastricht

Vandaag 21 september is een convenant getekend tussen het Natuurhistorisch Museum Maastricht en Maastricht Science Programme (MSP) - Universiteit Maastricht. Het convenant is ondertekend door Mieke Damsma, wethouder Cultuur; Martin Paul, voorzitter college van bestuur; Thomas Cleij, decaan van Maastricht Science Programme en Stef Niekamp, directeur Centre Céramique, Kumulus en Natuurhistorisch Museum Maastricht (NHMM).

Belang voor de stad, de student en de universiteit
Met deze samenwerking willen de partijen het wetenschappelijk onderzoek naar Maastrichtse natuurwetenschappelijke collecties stimuleren en de continuïteit in de gezamenlijke projecten garanderen op het gebied van biologie, geologie en paleontologie van (Zuid-)Limburg en specifiek het ‘Maastrichtien’. Universiteit Maastricht wil in het curriculum van deze opleiding graag aansluiten bij de regionale omgeving. Het museum en de ENCI-groeve bieden hier excellente mogelijkheden voor. Het levert een goede en nauwe samenwerking op, die de biologie, geologie en paleontologie van Limburg op een wetenschappelijk niveau onderzoekt. Voor MSP komen collecties beschikbaar ten behoeve van onderzoek en (afstudeer-)projecten voor studenten. Studenten verwerken dit onderzoek in innovatieve presentaties voor een breder publiek. Het Natuurhistorisch Museum Maastricht kan hierdoor meer feiten en verhalen over de collecties van Maastricht ontsluiten. Het is een verdere stap in de richting die uitgezet is met het Educatielab en Sciencelab: wetenschap moet je beleven!

Limburg is de meest biodiverse provincie van Nederland.

De collecties van het NHMM bevatten (historische) informatie over de biodiversiteit van Limburg en zijn omgeving. Door de collecties te vergelijken met elementen van de natuur vandaag de dag kunnen veranderingen in de tijd en bijvoorbeeld de invloed van klimaatverandering vastgesteld worden. Daarnaast zitten er fundamenteel wetenschappelijke vragen aan vast. Het publiek kan op deze manier kennis maken met (de veranderingen van) de bijzondere natuur in Limburg.

Eerste resultaten van onderzoek

Afgelopen Museumnacht hebben MSP studenten een tentoonstelling gemaakt over hoe dieren het ouderschap invullen in het tropisch regenwoud. Dit werd als ‘teaser’ gebruikt voor de tentoonstelling Mama. Ook komend jaar leveren MSP studenten een bijdrage aan de museumnacht in het NHMM. Daarnaast hebben studenten geëxperimenteerd met verschillende augmented en virtual reality technieken, die het museum helpen om na te denken over de technische vernieuwing van hun tentoonstellingen.

Overgangszone ENCI-gebied volop in de belangstelling

Op zondag 3 september jl. presenteerde een aantal kunstenaars hun werk in de zogenaamde overgangszone op het ENCI-groeveterrein (tussen de fabriek en de groeve in), daarbij geassisteerd door hun partners uit de industrie en museumwereld. Het filmpje (gemaakt door Rob Pohlen) toont de ladekast waarin zich een interessante en gedurfde combinatie van fossielen, gesteenten en mineralen (uit de collecties van het Natuurhistorisch Museum Maastricht, via conservator paleontologie, John Jagt) en de door Gladys Zeevaarders gemaakte kunstwerken bevond. De bezoekers (ruim 250 die middag; verdeeld over drie groepen en op verschillende tijden) kregen tekst en uitleg van Gladys en John. Die gesprekjes bruisten van enthousiasme, verbeelding en inspiratie... De ladekast (als uit het niets
gekomen...) tegen de achtergrond van de groeve bleek een gouden vondst.

Klik op meer lezen voor het filmpjeMeer lezen
VIER SOORTEN INSEKTEN UIT WINTERSWIJK, MAAR WEL EEN SLORDIGE 245 MILJOEN JAAR OUD!

Er zijn in Nederland maar twee plekken waar gesteentes uit de geologische 'Middeleeuwen' (het Mesozoïcum) aan de oppervlakte komen, of zo goed als. Eén daarvan is het onvolprezen Maastrichtien van de Sint-Pietersberg en omgeving, de andere ligt ten oosten van Winterswijk in de provincie Gelderland. Daar worden lagen versteende kalkmodder van een slordige 245 miljoen jaar (vroeg-Anisien, Trias) afgegraven in een groevecomplex. Al decennia lang komen daar fantastische fossielen vandaan, met name pootafdrukken van schubdieren en skeletresten van vis- en schelpetende reptielen. Eind tachtiger jaren van de vorige eeuw is al eens een insektenvleugel gevonden, maar de laatste tijd zijn daar resten bijgekomen, vooral uit lagen die eerder niet werden aangegraven. Omdat daar ook plantenresten inzitten is de kans groot dat er ook op het land levende dieren worden gevonden. Nu is het zover: overblijfselen van vier soorten insekten: één kakkerlak, één kever en twee fragmenten van vleugels die niet nader op naam te brengen zijn. Dit belooft veel voor de toekomst, en onderstreept maar weer eens het belang voor de Nederlandse paleontologie van de Winterswijkse steengroeve. Wijlen Henk Oosterink zou trots geweest zijn.

John W.M. Jagt, 26 april 2017Meer lezen
Mosdiertje op waarde geschat

Vrijdag 17 februari waren Oliver Kesselhut  en Luc Goffings  op bezoek in het museum. Hun interesse gaat uit naar de Krijtbryozoën uit de collectie Eduard Pergens die al sinds jaar en dag in het museum vertoeft. Beide heren zijn nu bezig met een rijk geïllustreerde determinategids voor de meest voorkomende soorten mosdiertjes (Bryozoa) uit het Laat-Krijt (laat-Maastrichtien) van Luik-Limburg.Met name uit de Kalkstenen van Nekum en Meerssen (Formatie van Maastricht). Onze conservator paleontologieJohn Jagt  mocht al een blik werpen op het boekwerk zoals het er nu bij ligt - groot respect! Het belooft een schitterend naslagwerk te worden!

Een geheel vernieuwd educatie-aanbod

Het Educatielab

Onderzoeken en Leren

Ons Educatielab is geopend! Het is helemaal vernieuwd net als alle lessen. We hebben alles in een nieuw jasje gestoken en zó veranderd dat het binnen de kaders van onderzoekend en ontdekkend leren past. Eigentijds wetenschapsonderwijs voor alle leerlingen van het primair onderwijs. Wilt u meer weten over ons nieuwe aanbod? Check de website van het museum.Meer lezen
Het mysterie rondom mosasauriër ‘Lars’

Al vanaf het begin van het prepareren, eind januari 2016, van het schedelblok in het Sciencelab heeft het skelet van mosasauriër ‘Lars’ vragen opgeroepen. Zijn alle botten wel van ‘Lars’, of is er meer aan de hand? Nu is een nieuwe fase in de preparatie ingegaan, omdat op dinsdag 13 december 2016, Mart Deckers (vrijwilliger-preparateur) de punt van de bovenkaak, oftewel de ‘premax’, heeft herkend. Deze is kleiner dan de tot nu toe gevonden en geprepareerde kaakonderdelen van Lars. De vraag is nu of dit een onderdeel van Lars is of een prooi... Dit wordt de komende tijd nader onderzocht in het Sciencelab. Geïnteresseerden kunnen dit proces aldaar volgen.

Foto: Links: Premax van Lars / Rechts: Premax Bemelse mosasauriër

 Meer lezen
Nieuwe bezoekergids is er...in 4 talen

Sinds kort kunt aan de balie een geheel herziene bezoekergids  kopen. Deze gids kunt u gebruiken als leidraad maar is tevens een mooie herinnering aan uw bezoek.Hij is te koop voor € 3,50 en verkrijgbaar in de talen Nederlands, Frans, Engels en Duits.

Leren doe je samen

Dertien musea verspreid over Nederland hebben zich verbonden aan een landelijk project ter bevordering van wetenschapseducatie voor het basisonderwijs.Meer lezen
Natuurlijk....Kunst

Vanaf 13 juli is er op diverse plekken in het museum een mini-expo te zien. Deze bestaat uit drie maquettes die zijn ontstaan uit een 'Toon je Talent' project. Kinderen laten zien hoe zij graag in de toekomst het ENCI-gebied willen hebben. Meer lezen
Mosasaurus Lars is thuisgekomen...

Mosasaurus Lars is thuisgekomen.....en deze keer houden we hem hier!

Het mosateam o.l.v John Jagt (conservator paleontologie van het Natuurhistorisch Museum Maastricht ) heeft op woensdagochtend 1 juli nabij het Enci terrein de ca 67 miljoen jaar oude schedel van Lars weten te bergen. Dit is gebeurd in samenwerking met verschillende partners: Enci, de afdeling Limburg van de Nederlandse Geologische Vereniging,de firma Janssen Grondverzet en Publieke Werken van de gemeente Maastricht.
De schedel zit nu nog in een blok dat met tissues, jute en gips is ingepakt. Het weegt rond de 1500 kg.
Op zaterdag 18 april hebben amateurpaleontologen in de Encigroeve in Maastricht de resten gevonden van een Mosasaurus… Het bleek om een Mosasaurus hoffmanni te gaan die bijna 67 miljoen jaar geleden leefde. Hij is vernoemd naar zijn vinder, de veertienjarige Lars Barten.
Sindsdien is er vrijwel dagelijks gegraven en gespeurd. Met als hoogtepunt de vondst van de schedel op donderdag 4 juni.
In oktober 1778 werd al eerder eenzelfde type fossiel opgegraven. Men wist toen nog niet om welk dier het ging. Over één ding was men het wel eens: het ging om het ‘Grand Animal de Maestricht’.
In 1795 nemen de Franse bezetters deze schedel als buit mee naar Parijs. Het bleek ook om een Mosasaurus hoffmanni te gaan.
Lars ligt nu in onze museumtuin en zal in het najaar aan het publiek getoond worden. Dit in ons nieuwe Science-lab, waarbij het publiek getuige kan zijn van de preparatie van Lars. Een project waarbij men tevens mee kan kijken via een App.
Op de website van het museum kun je het hele verhaal van John Jagt en zijn team van week tot week lezen over deze bijzondere vondst: En hoe is het met Lars?Meer lezen
Vondst 4e Mosasaurus uniek!

Zaterdagochtend 18 april is in de ENCI-groeve in Maastricht een vierde Mosasaurus (naast Bèr, Carlo en Kristine) gevonden tijdens een excursie van de Nederlandse Geologische Vereniging, afdeling Limburg. John Jagt, conservator en paleontoloog van het Natuurhistorisch Museum Maastricht, werd volledig verrast door de vondst van vader Jos en zoon Lars Barten.

Waarom uniek?
Het is een bijzondere vondst vertelt John, want “er zijn wervels gevonden van het achterste deel van de rug, alsook staartwervels en -heel speciaal- kootjes van de flippers. De vondsten zijn circa 66.3 miljoen jaar oud”. Aangezien de laatste soort botten zo klein zijn, mooi bewaard zijn gebleven en nog nooit eerder gevonden zijn, verwacht John Jagt dat er op die plek meer te vinden is. De plek is veiliggesteld door ENCI.

Wat gaat er nu verder gebeuren?
De vondsten zijn nog de hele Museumweek  t/m 26 april te zien in het Natuurhistorisch Museum Maastricht. Vervolgens wordt Mosasaurus Lars opgeborgen, in huis nader onderzocht en in de groeve wordt de komende tijd naar meer skeletmateriaal gespeurd. In een later stadium wordt hij gepresenteerd aan het publiek.


Ons Echte Goud
Wethouder Mieke Damsma heeft de bekendmaking van de 4e Mosasaurus gedaan tijdens de 3D projectie van de Mosasaurus. De projectie vond plaats in het kader van de Museumweek bij de campagne Ons Echte Goud op zaterdag 18 april 2015 op het Onze Lieve Vrouwe plein in Maastricht.
Dit is mede mogelijk gemaakt door de Bankgiroloterij.

Lees het krantenartikel: 6e Mosasaurus van Vickie Bartelomeus, Dagblad de Limburger hier.
Lees het krantenartikel: Kicken een Mosasaurus van Vickie Bartelomeus, Dagblad de Limburger hier.
Lees het krantenartikel: Lars (14) graaft in Maastricht zelfzame dinobotten op, Algemeen Dagblad hier.

Bekijk het filmpje van L1nieuws.

Bekijk hier de reportage van SBS 6 in de Enci-Groeve, start 14min05.

Bekijk hier de rapportage van het Jeugd Journaal

Limburg. Een geschiedenis

150 jaar Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap! Om dit heugelijke feit te vieren publiceert de jarige een nieuwe geschiedenis van de provincie Limburg. 

In het overzichtswerk Limburg. Een geschiedenis delen tientallen specialisten hun kennis op de meest uiteenlopende historische terreinen met de LGOG-leden en het bredere publiek.Meer lezen

KLEUR
In het verre verleden en vandaag de dag


Een groot deel van ons hele leven wordt bepaald door hoe we de wereld om ons heen zien.

Wij mensen zijn erg visueel ingesteld en merken pas hoe erg  als er geen licht meer is.

Zonder licht zien we niet meer waarheen we gaan en missen we allerlei informatie

Zelfs als  we onze wereld in zwart-wit bekijken, merken we pas hoeveel we gebruik maken van kleur.

Overal in onze samenleving vinden we symbolen om ons te helpen en te waarschuwen.

Bij de meeste daarvan speelt kleur een belangrijke rol. Ook in de natuur heeft kleur die belangrijke functie. Maar wat is kleur en hoe wordt die waargenomen?

En hoe zat het heel lang geleden met dieren die nu uitgestorven zijn? Hoe kleurrijk waren die jongens en was de zee (waar nu de Sint-Pietersberg ligt) een soort tropisch oord van verbluffende kleurenpracht? Aan de hand van bewaard gebleven pigment wordt een tipje van de sluier opgelicht.

Vanaf 2 juni te zien

Educatie voor scholen

Wie houdt er niet van kleur? Kleur is overal om ons heen.
Maar weet jij eigenlijk hoe kleur werkt? Hoe nemen wij kleur waar en waaruit bestaat een kleur?
Ziet een vlieg hetzelfde als een leeuw als hij naar een zebra kijkt? En waarvoor dienen de prachtige kleuren van de waterkoraal slang?
 

Onderzoek alles over kleur tijdens de tentoonstelling KLEUR in het Natuurhistorisch Museum Maastricht.
Kom met je klas naar KLEUR en doe KLEURinspecteur-examen nadat je de kleurmysteries hebt opgelost.
Je gaat in groepjes aan de slag met een onderzoekskoffer met daarin verschillende tools, zoals een UV-lampje, vergrootglas en zelfs iets lekkers.
Weet je wat de schijf van Newton is? Als je die zelf maakt dan ontdek je dat vanzelf.
Om te weten of je geschikt bent als kleurinspecteur kun je van tevoren in de klas al een grappige kleurentest doen. Je vindt deze hier.

Geef je op met je klas en boek deze leuke les onder begeleiding van een museumdocent.

 

Voor:  groep 6,7,8
Duur:  75 min
Kosten: 4,50 per leerling
Begeleiding: gratis
Meer info: museum@maastricht.nl

Vanaf 2 juni

KLEUR
Striptekenen

Ken jij onze KLEURinspecteur al? Nee? Ga dan snel een gratis speurtocht halen bij de balie van het museum. Want dat is de basis die je nodig hebt voor deze workshop.
Je neemt samen met docente Nicole Mulkens van Kumulus, een kijkje in de tentoonstelling KLEUR. Daarna gaan we een heuse Whodunnit maken.
Romantiek, moord, drama, geweld, humor: in jouw eigen enge/grappige/spannende strip speelt KLEUR hoe dan ook de hoofdrol...

 

Zaterdag 21 juli en 4 augustus 14.00 - 15.30u
Leeftijd: 
 8 – 12 jr
Prijs: Prijs: € 9,50 ( dit is inclusief entree, museumkaart niet geldig)

Locatie: NHMM
Reserveren:  Verplicht via klantenservice@maastricht.nl

KLEUR
Camouflagedier maken

 

Sommige dieren willen niet opvallen zodat ze niet gevonden kunnen worden door andere dieren die ze willen opeten. Andere dieren willen niet opvallen zodat ze de dieren die ze graag willen opeten stiekem kunnen besluipen.
Daarom hebben ze een jas aan met de kleuren en vlekken van hun verstopplekje. Camouflage!
In deze workshop ga je onder leiding van docente Marlies de Jong van Kumulus je dier goed verstoppen in je schilderij, door natuurkleuren te mengen die zoveel mogelijk op elkaar lijken.

 

Zaterdag 28 juli 14.00 - 15.30u
Leeftijd:  6– 12 jr
Prijs: Prijs: € 9,50 ( dit is inclusief entree,
museumkaart niet geldig)
Locatie: NHMM
Reserveren:  Verplicht via klantenservice@maastricht.nl

KLEUR
Grottekeningen maken

Ben jij geïnteresseerd in de oermens en hoe hij leefde? Wil je zelf eens proberen hoe je met verschillende kleuren een grottekening maakt en wat daar allemaal bij komt kijken? Je leert het allemaal in deze workshop olv Dorieke Schreurs.

Je gaat aan de slag met het maken van je eigen verf en schilderen met je handen. Geen kwasten nodig, die hadden ze in de oertijd ook niet…
In de tuin van het Natuurhistorisch Museum Maastricht ga je vervolgens echte grottekeningen maken. Vind je dit spannend? Schrijf je in en kom kleur bekennen.

 

Donderdag 2 augustus 14.00 - 15.30u
Leeftijd:  5– 12 jr
Prijs: Prijs: € 9,50 ( dit is inclusief entree,
museumkaart niet geldig)

Locatie: NHMM
Reserveren: Verplicht via klantenservice@maastricht.nl

KLEUR
 

Maak je eigen dier

Waarom hebben dieren zo’n mooie kleuren? Om indruk te maken op de vrouwtjes, om andere dieren af te schrikken of om zich te verstoppen? Dat ontdek en zie je allemaal in het Natuurhistorisch Museum bij de tentoonstelling KLEUR. Daarna ga je onder leiding van docent Michiel Wamelink van Kumulus aan de slag met het maken van je eigen mooi gekleurd dier.
 

Zaterdag 18 augustus 14.00 - 15.30u
Leeftijd:  8– 12 jr
Prijs: Prijs: € 9,50 ( dit is inclusief entree,museumkaart niet geldig)

Locatie: NHMM
Reserveren: Verplicht via klantenservice@maastricht.nl

 

Kleur Lezing

Haaien en roggen bekennen kleur

 

Veel haaien en roggen danken hun naam aan een opvallende kleur of patroon. Denk aan de blauwe haai, de zebrahaai of de violette pijlstaartrog. Hun kleur is niet toevallig, maar op maat van hun omgeving en levenswijze. Tijdens een interactieve lezing door Frederik Mollen (Elasmobranch Research,  Bonheiden, België) zoeken we samen de logica achter hun verschijning. Hiermee helpen we paleontologen die maar moeten gissen naar de kleur van fossiele haaien en roggen. Omdat hun skelet uit zacht kraakbeen bestaat, vinden paleontologen niet meer dan wat losse tanden. Die zijn dan vaak ook nog eens pikzwart. Dat staat in schril contrast met de spierwitte tanden van haaien en roggen vandaag de dag. Kom zelf ontdekken hoe de vork in de steel zit. Wie goed oplet is niet alleen een stuk wijzer, maar krijgt na afloop ook een haaientand mee naar huis.


Zondag 22 juli, 14:00-15:00U
Toegang: Buiten de normale entreeprijs zijn aan deze lezing geen kosten verbonden.
aanmelden via klantenservice@maastricht.nl

Ben jij onze nieuwe KLEURinspecteur?
 

KLEURinspecteur
Een museumbezoek saai? Weet je wát pas saai is? Een wereld zonder kleur!
Gelukkig zit de natuur er vol mee en kunnen wij alle kleuren zien.
Hoewel… dat dénken we! Er zijn dieren die nog veel meer kleuren kunnen zien, of alleen andere.
Wil jij weten hoe bloemen eruit zien voor een bij, of een lekker hapje zebra voor een leeuw?
Wil je weten hoe je lekker kunt opvallen of anderen bang kunt maken of je juist verstoppen?
Maar wil je vooral het mysterie van KLEUR ontrafelen? Dan ben je toe aan het examen voor KLEURinspecteur!

Doe hier de thuistest

 

Do you want to unravel the mystery of COLOR? Then you are ready for the KLEUR inspecteur test!

Download the home test here.


Meld je bij de balie voor een examineerkoffer en een kleurtocht! Na afloop verdien jij een echt KLEURdiploma
Kosten Kleurpakket  €1,50
Leeftijd: vanaf 9 jaar

( Vanaf 2 juni)

KLEUR
Bouw je eigen meetinstrument
 

Wat is een spectroscoop eigenlijk? Of de kleurenring van Newton? Dat ontdek je allemaal in het Natuurhistorisch Museum. Na het bekijken van deze boeiende instrumenten, ga je je eigen meetinstrument bouwen.
Docent Michiel Wamelink van Kumulus zal je helpen. Na afloop maak jij thuis zeker weten de blits met je zelfgemaakte meetinstrument.
 

Zaterdag 20 oktober 14.00 - 15.30u
Leeftijd:  8 - 12 jaar
Prijs: Prijs: € 9,50 ( dit is inclusief entree)
Locatie: NHMM
Reserveren:  Verplicht via klantenservice@maastricht.nl

 

 

 

 

Natuurhistorisch
Museum
Maastricht
Adres De Bosquetplein 7, 6211 KJ Maastricht
T: 043 350 54 90 / E: museum@maastricht.nl
Openingstijden
maandag dicht (m.u.v. enkele feestdagen)
dinsdag-vrijdag 11-17 uur
zaterdag en zondag 13-17 uur

privacystatement
gemeentelijke privacy pagina

© BICMultimedia.nl