Natuurhistorisch Museum Maastricht

homeexposities > archief wisselexposities > kleur
  • kleur_facebook_covers_1 Een tentoonstelling Drie locaties
  • 11-2_torstenwappler(hessischeslandesmuseumdarmstadt) Paleo en KLEUR Locatie Natuurhistorisch Museum
  • afbeeldingbijexposphinxvitrinekleur Romeinen en KLEUR Locatie Centre Céramique
  • fotovoorachterkant Van Schets naar KLEUR Locatie Centre Céramique
  • kleur_facebook_covers-02 Kumulus en KLEUR Diverse workshops en meer..
  • a3.7.3.ijsvogel-andyhelenholt-kingfisherdiary Biologie en KLEUR Locatie Natuurhistorisch Museum

Natuurhistorisch Museum, Centre Céramique en Kumulus presenteren met KLEUR een tentoonstelling die je laat kijken met andere ogen. 
 

Ontdek in het Natuurhistorisch Museum hoe het kan dat we kleuren zien, ervaar in Centre Céramique hoe veelzijdig en kleurrijk onze collecties zijn of laat je bij Kumulus inspireren om zelf de kracht van kleur in te zetten. Verdiep je in specifieke aspecten van kleur bij onze vele partners in de stad, die van KLEUR een uniek stadsbreed evenement maken.  Als culturele gids van Maastricht bieden wij jou de kans om je het hele kleurenspectrum eigen te maken. Bij de klantenservice van het Centre Céramique en bij de balie van het NHM zijn ( vanaf 2 juni) wandelkaarten te koop voor € 2,- die je langs alle locaties van KLEUR voeren. Bekijk Maastricht vanuit een heel ander perspectief!

 

Wil je op de hoogte blijven van onze KLEUR- evenementen, workshops en leuke weetjes, volg ons dan via de website KLEUR maar ook via Facebook@KLEURmaastricht en
Instagram @KLEURmaastricht

actueel
Asteriornis maastrichtensis

Groot nieuws!

Het Natuurhistorisch Museum heeft er een bijzondere primeur bij. De oudste fossiel van een moderne vogel komt namelijk uit de Sint-Pietersberg. Ontmoet de Asteriornis maastrichtensis, een klein vogeltje dat circa 66,7 miljoen jaar geleden leefde. Deze vondst werpt een heel nieuw licht op de stamboom van de moderne vogels. Het diertje was namelijk nauw verwant aan de gemeenschappelijke voorouder van de groep die nu kippen, eenden en ganzen omvat, de Galloanserae.

Wil je meer weten over dit unieke fossiel? Kijk op deze pagina voor het hele verhaal.

Geannuleerd: Preparatie en rondleiding
Museumnacht Maastricht 2020

Vrijdag 17 april wordt vrijdag 30 oktober

Geannuleerd: Bert Wagendorp en de Boekenweek 2020

Zondag 15 maart 14.30: gaat niet door

TAPIJNS MOOISTE IS VERLIEFD

13 mrt t/m 3 juli 2020

Asteriornis maastrichtensis

Groot nieuws!

Het Natuurhistorisch Museum heeft er een bijzondere primeur bij. De oudste fossiel van een moderne vogel komt namelijk uit de Sint-Pietersberg. Ontmoet de Asteriornis maastrichtensis, een klein vogeltje dat circa 66,7 miljoen jaar geleden leefde. Deze vondst werpt een heel nieuw licht op de stamboom van de moderne vogels. Het diertje was namelijk nauw verwant aan de gemeenschappelijke voorouder van de groep die nu kippen, eenden en ganzen omvat, de Galloanserae.

Wil je meer weten over dit unieke fossiel? Kijk op deze pagina voor het hele verhaal.

Geannuleerd: Preparatie en rondleiding

Op vrijdagen 13 en 27 maart zou Jacques Knops het sciencelab bemannen. Hij zou klaar staanom alle vragen te beantwoorden en om 14:00 een rondleiding verzorgen. Helaas is het museum vanwege COVID-19 in ieder geval tot en met 31 maart gesloten, dus preparatie en rondleidingen gaan niet door.Meer lezen
Museumnacht Maastricht 2020

Vrijdag 17 april wordt vrijdag 30 oktober

De Museumnacht is in verband met Covid-19 verplaatst naar vrijdag 30 oktober. Natuurlijk is het Natuurhistorisch Museum er dan ook bij!

Het programma zal wel iets anders worden dan dat we voor 17 april hadden gepland, maar daar horen jullie dan later meer over.

 Meer lezen
Geannuleerd: Bert Wagendorp en de Boekenweek 2020

Zondag 15 maart 14.30: gaat niet door

Helaas is deze activiteit in verband met COVID-19 gecanceld

 

De Boekenweek staat in het teken van dwars, dapper, onaangepast, tegen de stroom in en soms vervelend. Dit jaar vindt de lezing in het teken van de Boekenweek plaats in het Natuurhistorisch Museum tijdens de rebelse tentoonstelling Rock Fossils on Tour. Schrijver en columnist Bert Wagendorp zal een lezing verzorgen.

Bert Wagendorp is columnist bij de Volkskrant en schrijver. In 1995 debuteerde hij met de novelle De Proloog, in 2005 volgde de verhalenbundel De dubbele schaar. Hij schreef twee romans,  Ventoux 2013 en Masser Brock . Ferrara kwam in mei 2019 uit, het vervolg op zijn bestseller Ventoux. Verder kennen mensen hem van zijn scherpe columns in de Volkskrant

Deelname: € 12,50 (incl. toegang museum)

Aanmelden: museum@maastricht.nl

 Meer lezen
TAPIJNS MOOISTE IS VERLIEFD

13 mrt t/m 3 juli 2020

De winter zit er op, we verheugen ons op de lente. De schoonheid die de natuur ons in deze periode biedt geeft vlinders in je buik. Zo zullen de egels in april ontwaken uit hun winterslaap en op zoek gaan naar een partner. In de Tapijntuin hopen we in het egelhuis op romantiek, het Natuurhistorisch Museum heeft al hele tentoonstellingen gewijd aan dit prachtige onderwerp. Romantisch aardewerk is van alle tijden en dat studenten veel met dit onderwerp te maken krijgen wisten we al. Maastricht Science Programme laat licht schijnen op de chemische reacties bij parende Lieveheersbeestje. Deze verhalen worden verteld in de 4 vitrines van Brasserie Tapijn.Meer lezen
Zondag eerste college Museum Jeugd Universiteit

Zondag 16 februari 14.00- 15.00

Zondag is het zover. Dan start het  eerste college van de MJU.

Zijn alle fossielen van rock?

Een interessante vraag, want moet iets van steen zijn om als fossiel bestempeld te mogen worden? Zijn pootafdrukken, kruip- en bijtsporen ook echte fossielen? En wat te denken van veren van vogels en dinosauriërs, of afdrukken van bladeren van verschillende soorten bomen? Dr John Jagt, conservator paleontologie aan het Natuurhistorisch Museum Maastricht laat jullie een paar voorbeelden zien van ‘niet-steense’ fossielen en vertelt er over.

Er is nog plaats, inschrijven kan nog tot zondag en haal net als bij een echte universiteit je MJU diploma

Bekijk hier het programma en geef je op via www.museumjeugduniversiteit.nlMeer lezen
Ondertekening convenant Natuurhistorisch Museum en Science Programme Maastricht - Universiteit Maastricht

Vandaag 21 september is een convenant getekend tussen het Natuurhistorisch Museum Maastricht en Maastricht Science Programme (MSP) - Universiteit Maastricht. Het convenant is ondertekend door Mieke Damsma, wethouder Cultuur; Martin Paul, voorzitter college van bestuur; Thomas Cleij, decaan van Maastricht Science Programme en Stef Niekamp, directeur Centre Céramique, Kumulus en Natuurhistorisch Museum Maastricht (NHMM).

Belang voor de stad, de student en de universiteit
Met deze samenwerking willen de partijen het wetenschappelijk onderzoek naar Maastrichtse natuurwetenschappelijke collecties stimuleren en de continuïteit in de gezamenlijke projecten garanderen op het gebied van biologie, geologie en paleontologie van (Zuid-)Limburg en specifiek het ‘Maastrichtien’. Universiteit Maastricht wil in het curriculum van deze opleiding graag aansluiten bij de regionale omgeving. Het museum en de ENCI-groeve bieden hier excellente mogelijkheden voor. Het levert een goede en nauwe samenwerking op, die de biologie, geologie en paleontologie van Limburg op een wetenschappelijk niveau onderzoekt. Voor MSP komen collecties beschikbaar ten behoeve van onderzoek en (afstudeer-)projecten voor studenten. Studenten verwerken dit onderzoek in innovatieve presentaties voor een breder publiek. Het Natuurhistorisch Museum Maastricht kan hierdoor meer feiten en verhalen over de collecties van Maastricht ontsluiten. Het is een verdere stap in de richting die uitgezet is met het Educatielab en Sciencelab: wetenschap moet je beleven!

Limburg is de meest biodiverse provincie van Nederland.

De collecties van het NHMM bevatten (historische) informatie over de biodiversiteit van Limburg en zijn omgeving. Door de collecties te vergelijken met elementen van de natuur vandaag de dag kunnen veranderingen in de tijd en bijvoorbeeld de invloed van klimaatverandering vastgesteld worden. Daarnaast zitten er fundamenteel wetenschappelijke vragen aan vast. Het publiek kan op deze manier kennis maken met (de veranderingen van) de bijzondere natuur in Limburg.

Eerste resultaten van onderzoek

Afgelopen Museumnacht hebben MSP studenten een tentoonstelling gemaakt over hoe dieren het ouderschap invullen in het tropisch regenwoud. Dit werd als ‘teaser’ gebruikt voor de tentoonstelling Mama. Ook komend jaar leveren MSP studenten een bijdrage aan de museumnacht in het NHMM. Daarnaast hebben studenten geëxperimenteerd met verschillende augmented en virtual reality technieken, die het museum helpen om na te denken over de technische vernieuwing van hun tentoonstellingen.

Overgangszone ENCI-gebied volop in de belangstelling

Op zondag 3 september jl. presenteerde een aantal kunstenaars hun werk in de zogenaamde overgangszone op het ENCI-groeveterrein (tussen de fabriek en de groeve in), daarbij geassisteerd door hun partners uit de industrie en museumwereld. Het filmpje (gemaakt door Rob Pohlen) toont de ladekast waarin zich een interessante en gedurfde combinatie van fossielen, gesteenten en mineralen (uit de collecties van het Natuurhistorisch Museum Maastricht, via conservator paleontologie, John Jagt) en de door Gladys Zeevaarders gemaakte kunstwerken bevond. De bezoekers (ruim 250 die middag; verdeeld over drie groepen en op verschillende tijden) kregen tekst en uitleg van Gladys en John. Die gesprekjes bruisten van enthousiasme, verbeelding en inspiratie... De ladekast (als uit het niets
gekomen...) tegen de achtergrond van de groeve bleek een gouden vondst.

Klik op meer lezen voor het filmpjeMeer lezen
VIER SOORTEN INSEKTEN UIT WINTERSWIJK, MAAR WEL EEN SLORDIGE 245 MILJOEN JAAR OUD!

Er zijn in Nederland maar twee plekken waar gesteentes uit de geologische 'Middeleeuwen' (het Mesozoïcum) aan de oppervlakte komen, of zo goed als. Eén daarvan is het onvolprezen Maastrichtien van de Sint-Pietersberg en omgeving, de andere ligt ten oosten van Winterswijk in de provincie Gelderland. Daar worden lagen versteende kalkmodder van een slordige 245 miljoen jaar (vroeg-Anisien, Trias) afgegraven in een groevecomplex. Al decennia lang komen daar fantastische fossielen vandaan, met name pootafdrukken van schubdieren en skeletresten van vis- en schelpetende reptielen. Eind tachtiger jaren van de vorige eeuw is al eens een insektenvleugel gevonden, maar de laatste tijd zijn daar resten bijgekomen, vooral uit lagen die eerder niet werden aangegraven. Omdat daar ook plantenresten inzitten is de kans groot dat er ook op het land levende dieren worden gevonden. Nu is het zover: overblijfselen van vier soorten insekten: één kakkerlak, één kever en twee fragmenten van vleugels die niet nader op naam te brengen zijn. Dit belooft veel voor de toekomst, en onderstreept maar weer eens het belang voor de Nederlandse paleontologie van de Winterswijkse steengroeve. Wijlen Henk Oosterink zou trots geweest zijn.

John W.M. Jagt, 26 april 2017Meer lezen
Een geheel vernieuwd educatie-aanbod

Het Educatielab

Onderzoeken en Leren

Ons Educatielab is geopend! Het is helemaal vernieuwd net als alle lessen. We hebben alles in een nieuw jasje gestoken en zó veranderd dat het binnen de kaders van onderzoekend en ontdekkend leren past. Eigentijds wetenschapsonderwijs voor alle leerlingen van het primair onderwijs. Wilt u meer weten over ons nieuwe aanbod? Check de website van het museum.Meer lezen
Het mysterie rondom mosasauriër ‘Lars’

Al vanaf het begin van het prepareren, eind januari 2016, van het schedelblok in het Sciencelab heeft het skelet van mosasauriër ‘Lars’ vragen opgeroepen. Zijn alle botten wel van ‘Lars’, of is er meer aan de hand? Nu is een nieuwe fase in de preparatie ingegaan, omdat op dinsdag 13 december 2016, Mart Deckers (vrijwilliger-preparateur) de punt van de bovenkaak, oftewel de ‘premax’, heeft herkend. Deze is kleiner dan de tot nu toe gevonden en geprepareerde kaakonderdelen van Lars. De vraag is nu of dit een onderdeel van Lars is of een prooi... Dit wordt de komende tijd nader onderzocht in het Sciencelab. Geïnteresseerden kunnen dit proces aldaar volgen.

Foto: Links: Premax van Lars / Rechts: Premax Bemelse mosasauriër

 Meer lezen
Nieuwe bezoekergids is er...in 4 talen

Sinds kort kunt aan de balie een geheel herziene bezoekergids  kopen. Deze gids kunt u gebruiken als leidraad maar is tevens een mooie herinnering aan uw bezoek.Hij is te koop voor € 3,50 en verkrijgbaar in de talen Nederlands, Frans, Engels en Duits.

Leren doe je samen

Dertien musea verspreid over Nederland hebben zich verbonden aan een landelijk project ter bevordering van wetenschapseducatie voor het basisonderwijs.Meer lezen
Natuurlijk....Kunst

Vanaf 13 juli is er op diverse plekken in het museum een mini-expo te zien. Deze bestaat uit drie maquettes die zijn ontstaan uit een 'Toon je Talent' project. Kinderen laten zien hoe zij graag in de toekomst het ENCI-gebied willen hebben. Meer lezen
Mosasaurus Lars is thuisgekomen...

Mosasaurus Lars is thuisgekomen.....en deze keer houden we hem hier!

Het mosateam o.l.v John Jagt (conservator paleontologie van het Natuurhistorisch Museum Maastricht ) heeft op woensdagochtend 1 juli nabij het Enci terrein de ca 67 miljoen jaar oude schedel van Lars weten te bergen. Dit is gebeurd in samenwerking met verschillende partners: Enci, de afdeling Limburg van de Nederlandse Geologische Vereniging,de firma Janssen Grondverzet en Publieke Werken van de gemeente Maastricht.
De schedel zit nu nog in een blok dat met tissues, jute en gips is ingepakt. Het weegt rond de 1500 kg.
Op zaterdag 18 april hebben amateurpaleontologen in de Encigroeve in Maastricht de resten gevonden van een Mosasaurus… Het bleek om een Mosasaurus hoffmanni te gaan die bijna 67 miljoen jaar geleden leefde. Hij is vernoemd naar zijn vinder, de veertienjarige Lars Barten.
Sindsdien is er vrijwel dagelijks gegraven en gespeurd. Met als hoogtepunt de vondst van de schedel op donderdag 4 juni.
In oktober 1778 werd al eerder eenzelfde type fossiel opgegraven. Men wist toen nog niet om welk dier het ging. Over één ding was men het wel eens: het ging om het ‘Grand Animal de Maestricht’.
In 1795 nemen de Franse bezetters deze schedel als buit mee naar Parijs. Het bleek ook om een Mosasaurus hoffmanni te gaan.
Lars ligt nu in onze museumtuin en zal in het najaar aan het publiek getoond worden. Dit in ons nieuwe Science-lab, waarbij het publiek getuige kan zijn van de preparatie van Lars. Een project waarbij men tevens mee kan kijken via een App.
Op de website van het museum kun je het hele verhaal van John Jagt en zijn team van week tot week lezen over deze bijzondere vondst: En hoe is het met Lars?Meer lezen
Vondst 4e Mosasaurus uniek!

Zaterdagochtend 18 april is in de ENCI-groeve in Maastricht een vierde Mosasaurus (naast Bèr, Carlo en Kristine) gevonden tijdens een excursie van de Nederlandse Geologische Vereniging, afdeling Limburg. John Jagt, conservator en paleontoloog van het Natuurhistorisch Museum Maastricht, werd volledig verrast door de vondst van vader Jos en zoon Lars Barten.

Waarom uniek?
Het is een bijzondere vondst vertelt John, want “er zijn wervels gevonden van het achterste deel van de rug, alsook staartwervels en -heel speciaal- kootjes van de flippers. De vondsten zijn circa 66.3 miljoen jaar oud”. Aangezien de laatste soort botten zo klein zijn, mooi bewaard zijn gebleven en nog nooit eerder gevonden zijn, verwacht John Jagt dat er op die plek meer te vinden is. De plek is veiliggesteld door ENCI.

Wat gaat er nu verder gebeuren?
De vondsten zijn nog de hele Museumweek  t/m 26 april te zien in het Natuurhistorisch Museum Maastricht. Vervolgens wordt Mosasaurus Lars opgeborgen, in huis nader onderzocht en in de groeve wordt de komende tijd naar meer skeletmateriaal gespeurd. In een later stadium wordt hij gepresenteerd aan het publiek.


Ons Echte Goud
Wethouder Mieke Damsma heeft de bekendmaking van de 4e Mosasaurus gedaan tijdens de 3D projectie van de Mosasaurus. De projectie vond plaats in het kader van de Museumweek bij de campagne Ons Echte Goud op zaterdag 18 april 2015 op het Onze Lieve Vrouwe plein in Maastricht.
Dit is mede mogelijk gemaakt door de Bankgiroloterij.

Lees het krantenartikel: 6e Mosasaurus van Vickie Bartelomeus, Dagblad de Limburger hier.
Lees het krantenartikel: Kicken een Mosasaurus van Vickie Bartelomeus, Dagblad de Limburger hier.
Lees het krantenartikel: Lars (14) graaft in Maastricht zelfzame dinobotten op, Algemeen Dagblad hier.

Bekijk het filmpje van L1nieuws.

Bekijk hier de reportage van SBS 6 in de Enci-Groeve, start 14min05.

Bekijk hier de rapportage van het Jeugd Journaal

Limburg. Een geschiedenis

150 jaar Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap! Om dit heugelijke feit te vieren publiceert de jarige een nieuwe geschiedenis van de provincie Limburg. 

In het overzichtswerk Limburg. Een geschiedenis delen tientallen specialisten hun kennis op de meest uiteenlopende historische terreinen met de LGOG-leden en het bredere publiek.Meer lezen

KLEUR
In het verre verleden en vandaag de dag


Een groot deel van ons hele leven wordt bepaald door hoe we de wereld om ons heen zien.

Wij mensen zijn erg visueel ingesteld en merken pas hoe erg  als er geen licht meer is.

Zonder licht zien we niet meer waarheen we gaan en missen we allerlei informatie

Zelfs als  we onze wereld in zwart-wit bekijken, merken we pas hoeveel we gebruik maken van kleur.

Overal in onze samenleving vinden we symbolen om ons te helpen en te waarschuwen.

Bij de meeste daarvan speelt kleur een belangrijke rol. Ook in de natuur heeft kleur die belangrijke functie. Maar wat is kleur en hoe wordt die waargenomen?

En hoe zat het heel lang geleden met dieren die nu uitgestorven zijn? Hoe kleurrijk waren die jongens en was de zee (waar nu de Sint-Pietersberg ligt) een soort tropisch oord van verbluffende kleurenpracht? Aan de hand van bewaard gebleven pigment wordt een tipje van de sluier opgelicht.

Vanaf 2 juni te zien

Educatie voor scholen

Wie houdt er niet van kleur? Kleur is overal om ons heen.
Maar weet jij eigenlijk hoe kleur werkt? Hoe nemen wij kleur waar en waaruit bestaat een kleur?
Ziet een vlieg hetzelfde als een leeuw als hij naar een zebra kijkt? En waarvoor dienen de prachtige kleuren van de waterkoraal slang?
 

Onderzoek alles over kleur tijdens de tentoonstelling KLEUR in het Natuurhistorisch Museum Maastricht.
Kom met je klas naar KLEUR en doe KLEURinspecteur-examen nadat je de kleurmysteries hebt opgelost.
Je gaat in groepjes aan de slag met een onderzoekskoffer met daarin verschillende tools, zoals een UV-lampje, vergrootglas en zelfs iets lekkers.
Weet je wat de schijf van Newton is? Als je die zelf maakt dan ontdek je dat vanzelf.
Om te weten of je geschikt bent als kleurinspecteur kun je van tevoren in de klas al een grappige kleurentest doen. Je vindt deze hier.

Geef je op met je klas en boek deze leuke les onder begeleiding van een museumdocent.

 

Voor:  groep 6,7,8
Duur:  75 min
Kosten: 4,50 per leerling
Begeleiding: gratis
Meer info: museum@maastricht.nl

Vanaf 2 juni

Ben jij onze nieuwe KLEURinspecteur?
 

KLEURinspecteur
Een museumbezoek saai? Weet je wát pas saai is? Een wereld zonder kleur!
Gelukkig zit de natuur er vol mee en kunnen wij alle kleuren zien.
Hoewel… dat dénken we! Er zijn dieren die nog veel meer kleuren kunnen zien, of alleen andere.
Wil jij weten hoe bloemen eruit zien voor een bij, of een lekker hapje zebra voor een leeuw?
Wil je weten hoe je lekker kunt opvallen of anderen bang kunt maken of je juist verstoppen?
Maar wil je vooral het mysterie van KLEUR ontrafelen? Dan ben je toe aan het examen voor KLEURinspecteur!

Doe hier de thuistest

 

Do you want to unravel the mystery of COLOR? Then you are ready for the KLEUR inspecteur test!

Download the home test here.


Meld je bij de balie voor een examineerkoffer en een kleurtocht! Na afloop verdien jij een echt KLEURdiploma
Kosten Kleurpakket  €1,50
Leeftijd: vanaf 9 jaar

( Vanaf 2 juni)

KLEUR laatste dag
Bioloog in de expo
 

Bioloog Paul Beuk zal vandaag op de laatste van de expo KLEUR aanwezig zijn om vragen te beantwoorden over kleur in de natuur. Hij is een van de bedenkers van deze bijzondere tentoonstelling. Laat je verrassen door zijn kennis over de diverse wonderen in de natuur als het aankomt op kleur.

Zondag 18 nov. 14.00 - 16.00u
Leeftijd:  alle leeftijden
Toegang: Buiten de normale entreeprijs geen extra kosten.
Locatie: NHMM
Aanmelden niet nodig

KLEUR
Tekenen met Peter Brouwers

 

Ja hoor, Peter Brouwers, bekend van de kinderboeken Bertje Big en Oscar Olifant, komt weer lekker tekenen in het museum. Dit keer gaat het over kleur.


In onze tentoonstelling KLEUR ontdek je alles over kleur. Na het bezoek aan KLEUR ga je in de tekenworkshop onder leiding van Peter Brouwers zelf aan de slag. Papier en tekenmaterialen zijn aanwezig maar je mag ook je eigen spulletjes meenemen.

 

zaterdag 27 oktober 14:00-15:30U
Leeftijd: kinderen en volwassenen
Toegang: entree museum+ Kinderen 9,00, volwassenen 11,00

Aanmelden: reserveren verplicht via www.peterbrouwers.net
Locatie: NHMM

 

Lezing
Welk dier ziet verreweg de meeste kleuren?

Niet iedereen weet het maar de bidsprinkhaankreeft heeft de allerbeste ogen op aarde. Vergeleken met de drie soorten kleurgevoelige kegeltjes die mensen in hun ogen hebben, hebben deze kleurrijke beesten zestien typen van dat soort kegeltjes. Krabben kunnen 360 graden in het rond kijken en diepte zien met maar één oog, en hun ogen onafhankelijk van elkaar bewegen. Veel soorten krabben hebben een eigen karakteristieke kleur, zoals de blauwe zwemkrab. Opvallend is echter dat de mannelijke exemplaren blauw met witte scharen hebben en de vrouwtjes rode scharen.

Waarom dit kleurverschil optreedt en nog veel meer hoor je tijdens een kleurrijke presentatie over de kleurrijke wereld van de kreeftachtigen door Dr. René Fraaije (Oertijdmuseum Boxtel).


Zondag 28 oktober, 14:00-15:00U
Toegang: Lezing alleen toegankelijk bij museumbezoek.
Leeftijd: alle leeftijden

Natuurhistorisch
Museum
Maastricht
Adres De Bosquetplein 7, 6211 KJ Maastricht
T: 043 350 54 90 / E: museum@maastricht.nl
Openingstijden
maandag dicht (m.u.v. enkele feestdagen)
dinsdag-vrijdag 11-17 uur
zaterdag en zondag 13-17 uur

privacystatement
gemeentelijke privacy pagina

© BICMultimedia.nl