Natuurhistorisch Museum Maastricht

homeexposities > archief wisselexposities > helden en lastpakken
Helden en lastpakken

Helden en lastpakken

Van 1 oktober 2014 t/m 4 januari 2015 toont het Natuurhistorisch Museum Maastricht de expositie 'Helden en lastpakken - over dieren in de Eerste Wereldoorlog'. Hier is te zien hoe dieren op talloze manieren werden ingezet om de mens bij te staan in zijn strijd tegen de vijand. Behalve aan de helden (paarden, duiven, honden) en de lastpakken (ratten, vlooien en luizen) besteden we aandacht aan al de dieren die in de oorlog hun vlees, vel of veren moesten inleveren om mensen te voeden, warm te houden of mooi te maken.

Actueel
WHALES IN THE PEEL AREA OF NOORD-BRABANT PROVINCE

ENGLISH LECTURE 16.00 - 17.00

Lezing Walvissen in de Peel

Zo 20 okt (14.30 – 15.30U) NEDERLANDS

Wanneer prepareren?

Vrijdagmiddag  18 oktober  ( vanaf 14.00)

Radio-uitzending OVT vanuit ons museum

 Maand van de Geschiedenis: Zij/Hij

Weekend van de Wetenschap

Zaterdag 5 en zondag 6 oktober 2019

WHALES IN THE PEEL AREA OF NOORD-BRABANT PROVINCE

ENGLISH LECTURE 16.00 - 17.00

At two sandpits in the province of Noord-Brabant large numbers of fossils have been recovered during recent decades. At one of these, ‘Hoogdonk BV’ near Liessel, a team of collectors (amongst whom today’s lecturer, Noud Peters), found numerous fossil of a widely diverging nature: shark teeth, remains of whales, bony fish and other sea animals, as well as petrified bones of land-dwelling animals and seeds and fruits of trees and shrubs. The other pit, ‘de Kuilen’ at Mill-Langenboom, yielded even more in the way of comparable fossils. This rich yield can also be explained by the large number of collectors who visited the site, much larger than those collecting at Liessel.

 Meer lezen
Lezing Walvissen in de Peel

Zo 20 okt (14.30 – 15.30U) NEDERLANDS

In twee zandwinningen in Noord-Brabant zijn de afgelopen decennia grote aantallen fossielen gevonden.
In de groeve, ‘Hoogdonk BV’, hebben enkele verzamelaars (waaronder de spreker van vandaag: Noud Peters), talrijke fossielen van zeer uiteenlopende aard aangetroffen: haaientanden, resten van walvissen, beenvissen en veel meer.
In de groeve, ‘de Kuilen’ was de oogst aan vergelijkbare fossielen zelfs nog veel groter.
Resten van walvissen waren daarbij opvallend. Niet alleen vanwege hun grootte, maar ook door hun diversiteit.
Noud Peters  zal tijdens deze lezing deze plekken duiden.

Deelname: Gratis naast reguliere entree
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Aanmelden: museum@maastricht.nlMeer lezen
Wanneer prepareren?

Vrijdagmiddag  18 oktober  ( vanaf 14.00)

Aanstaande vrijdag staat Jeroen Polhuis klaar in het Sciencelab. Jeroen stapt regelmatig het Sciencelab uit om een toelichtend praatje te maken met de bezoeker. Op verzoek loopt hij ook wel eens met je het museum in om nog meer te kunnen vertellen Op dit moment is men bezig met het prepareren van Carlo. Meer weten over deze Mosasaurus Carlo en ons Sciencelab? Check de website

 Meer lezen
Radio-uitzending OVT vanuit ons museum

 Maand van de Geschiedenis: Zij/Hij

De vierde locatie-uitzending van dit jaar in de Maand van de Geschiedenis vindt plaats in het auditorium in het Natuurhistorisch Museum te Maastricht.


Vanuit dit oude klooster schenken we onder meer aandacht aan het kloosterleven.
De muziek is ditmaal van Lakshmi.
De presentatie is in handen van Paul van der Gaag en Jos Palm, de columnist is John Jansen van Galen.
Alle kaartjes voor deze uitzending zijn helaas vergeven.


Meeluisteren kan natuurlijk wel: elke zondag tussen 10 en 12 op NPO Radio 1.Meer lezen
Weekend van de Wetenschap

Zaterdag 5 en zondag 6 oktober 2019

Dit weekend gaan in Nederland weer her en der deuren  open voor iedereen die geïnteresseerd is in wetenschap.  In het NHM kun je de expo Walvis-Vindplaats Maastricht bezoeken , ontvang je gratis een onderzoek boekje bij deze tentoonstelling en eindigen we zondag 6 okt met live preparatie in ons Sciencelab.


Zo 6 okt( 14:00 – 16:00U)/ Live preparatie van een Mosasaurus
Kijk mee met de preparatie van een echte mososauriër via vier camera’s en stel je vragen aan de preparateur door de intercom.

Hele weekend gratis Doe-boekje bij de tentoonstelling
Dit weekend word jij een echte walvisonderzoeker. Haal je boekje bij de balie en ga in de tentoonstelling op onderzoek. Na afloop ontvang jij een stoere walvisbutton, hoe cool is dat!Meer lezen
Stoer Walvisbiertje

Een exclusief biertje te koop gedurende de tentoonstellinmg Walvis-Vindplaats: Maastricht

Een heerlijk wit biertje
Gemaakt van natuurlijke materialen én met hulp van ‘gewone Hollandse’ buitenlucht. Puur natuur, daar houden we van. Walvisbier is hét stoere Walviscadeautje van het Natuurhistorisch Museum en is nu tijdelijk verkrijgbaar aan de balie van ons museum. Dit uiteraard allemaal in het kader van de tentoonstelling Walvis-Vindplaats: Maastricht.Meer lezen
Ontdek de honingbij!

Het leven van de honingbij wordt uitgelegd in de vitrines van Tapijns Mooiste! 

In Brasserie Tapijn zijn vier vitrines ingericht door Centre Céramique, Natuurhistorisch Museum, Tapijntuin en Universiteit Maastricht met het thema: Het leven van de honingbij. De verschillende instituten hebben op hun eigen manier een band met dit mooie bezige bijtje.Meer lezen
Ondertekening convenant Natuurhistorisch Museum en Science Programme Maastricht - Universiteit Maastricht

Vandaag 21 september is een convenant getekend tussen het Natuurhistorisch Museum Maastricht en Maastricht Science Programme (MSP) - Universiteit Maastricht. Het convenant is ondertekend door Mieke Damsma, wethouder Cultuur; Martin Paul, voorzitter college van bestuur; Thomas Cleij, decaan van Maastricht Science Programme en Stef Niekamp, directeur Centre Céramique, Kumulus en Natuurhistorisch Museum Maastricht (NHMM).

Belang voor de stad, de student en de universiteit
Met deze samenwerking willen de partijen het wetenschappelijk onderzoek naar Maastrichtse natuurwetenschappelijke collecties stimuleren en de continuïteit in de gezamenlijke projecten garanderen op het gebied van biologie, geologie en paleontologie van (Zuid-)Limburg en specifiek het ‘Maastrichtien’. Universiteit Maastricht wil in het curriculum van deze opleiding graag aansluiten bij de regionale omgeving. Het museum en de ENCI-groeve bieden hier excellente mogelijkheden voor. Het levert een goede en nauwe samenwerking op, die de biologie, geologie en paleontologie van Limburg op een wetenschappelijk niveau onderzoekt. Voor MSP komen collecties beschikbaar ten behoeve van onderzoek en (afstudeer-)projecten voor studenten. Studenten verwerken dit onderzoek in innovatieve presentaties voor een breder publiek. Het Natuurhistorisch Museum Maastricht kan hierdoor meer feiten en verhalen over de collecties van Maastricht ontsluiten. Het is een verdere stap in de richting die uitgezet is met het Educatielab en Sciencelab: wetenschap moet je beleven!

Limburg is de meest biodiverse provincie van Nederland.

De collecties van het NHMM bevatten (historische) informatie over de biodiversiteit van Limburg en zijn omgeving. Door de collecties te vergelijken met elementen van de natuur vandaag de dag kunnen veranderingen in de tijd en bijvoorbeeld de invloed van klimaatverandering vastgesteld worden. Daarnaast zitten er fundamenteel wetenschappelijke vragen aan vast. Het publiek kan op deze manier kennis maken met (de veranderingen van) de bijzondere natuur in Limburg.

Eerste resultaten van onderzoek

Afgelopen Museumnacht hebben MSP studenten een tentoonstelling gemaakt over hoe dieren het ouderschap invullen in het tropisch regenwoud. Dit werd als ‘teaser’ gebruikt voor de tentoonstelling Mama. Ook komend jaar leveren MSP studenten een bijdrage aan de museumnacht in het NHMM. Daarnaast hebben studenten geëxperimenteerd met verschillende augmented en virtual reality technieken, die het museum helpen om na te denken over de technische vernieuwing van hun tentoonstellingen.

Overgangszone ENCI-gebied volop in de belangstelling

Op zondag 3 september jl. presenteerde een aantal kunstenaars hun werk in de zogenaamde overgangszone op het ENCI-groeveterrein (tussen de fabriek en de groeve in), daarbij geassisteerd door hun partners uit de industrie en museumwereld. Het filmpje (gemaakt door Rob Pohlen) toont de ladekast waarin zich een interessante en gedurfde combinatie van fossielen, gesteenten en mineralen (uit de collecties van het Natuurhistorisch Museum Maastricht, via conservator paleontologie, John Jagt) en de door Gladys Zeevaarders gemaakte kunstwerken bevond. De bezoekers (ruim 250 die middag; verdeeld over drie groepen en op verschillende tijden) kregen tekst en uitleg van Gladys en John. Die gesprekjes bruisten van enthousiasme, verbeelding en inspiratie... De ladekast (als uit het niets
gekomen...) tegen de achtergrond van de groeve bleek een gouden vondst.

Klik op meer lezen voor het filmpjeMeer lezen
VIER SOORTEN INSEKTEN UIT WINTERSWIJK, MAAR WEL EEN SLORDIGE 245 MILJOEN JAAR OUD!

Er zijn in Nederland maar twee plekken waar gesteentes uit de geologische 'Middeleeuwen' (het Mesozoïcum) aan de oppervlakte komen, of zo goed als. Eén daarvan is het onvolprezen Maastrichtien van de Sint-Pietersberg en omgeving, de andere ligt ten oosten van Winterswijk in de provincie Gelderland. Daar worden lagen versteende kalkmodder van een slordige 245 miljoen jaar (vroeg-Anisien, Trias) afgegraven in een groevecomplex. Al decennia lang komen daar fantastische fossielen vandaan, met name pootafdrukken van schubdieren en skeletresten van vis- en schelpetende reptielen. Eind tachtiger jaren van de vorige eeuw is al eens een insektenvleugel gevonden, maar de laatste tijd zijn daar resten bijgekomen, vooral uit lagen die eerder niet werden aangegraven. Omdat daar ook plantenresten inzitten is de kans groot dat er ook op het land levende dieren worden gevonden. Nu is het zover: overblijfselen van vier soorten insekten: één kakkerlak, één kever en twee fragmenten van vleugels die niet nader op naam te brengen zijn. Dit belooft veel voor de toekomst, en onderstreept maar weer eens het belang voor de Nederlandse paleontologie van de Winterswijkse steengroeve. Wijlen Henk Oosterink zou trots geweest zijn.

John W.M. Jagt, 26 april 2017Meer lezen
Mosdiertje op waarde geschat

Vrijdag 17 februari waren Oliver Kesselhut  en Luc Goffings  op bezoek in het museum. Hun interesse gaat uit naar de Krijtbryozoën uit de collectie Eduard Pergens die al sinds jaar en dag in het museum vertoeft. Beide heren zijn nu bezig met een rijk geïllustreerde determinategids voor de meest voorkomende soorten mosdiertjes (Bryozoa) uit het Laat-Krijt (laat-Maastrichtien) van Luik-Limburg.Met name uit de Kalkstenen van Nekum en Meerssen (Formatie van Maastricht). Onze conservator paleontologieJohn Jagt  mocht al een blik werpen op het boekwerk zoals het er nu bij ligt - groot respect! Het belooft een schitterend naslagwerk te worden!

Een geheel vernieuwd educatie-aanbod

Het Educatielab

Onderzoeken en Leren

Ons Educatielab is geopend! Het is helemaal vernieuwd net als alle lessen. We hebben alles in een nieuw jasje gestoken en zó veranderd dat het binnen de kaders van onderzoekend en ontdekkend leren past. Eigentijds wetenschapsonderwijs voor alle leerlingen van het primair onderwijs. Wilt u meer weten over ons nieuwe aanbod? Check de website van het museum.Meer lezen
Het mysterie rondom mosasauriër ‘Lars’

Al vanaf het begin van het prepareren, eind januari 2016, van het schedelblok in het Sciencelab heeft het skelet van mosasauriër ‘Lars’ vragen opgeroepen. Zijn alle botten wel van ‘Lars’, of is er meer aan de hand? Nu is een nieuwe fase in de preparatie ingegaan, omdat op dinsdag 13 december 2016, Mart Deckers (vrijwilliger-preparateur) de punt van de bovenkaak, oftewel de ‘premax’, heeft herkend. Deze is kleiner dan de tot nu toe gevonden en geprepareerde kaakonderdelen van Lars. De vraag is nu of dit een onderdeel van Lars is of een prooi... Dit wordt de komende tijd nader onderzocht in het Sciencelab. Geïnteresseerden kunnen dit proces aldaar volgen.

Foto: Links: Premax van Lars / Rechts: Premax Bemelse mosasauriër

 Meer lezen
Nieuwe bezoekergids is er...in 4 talen

Sinds kort kunt aan de balie een geheel herziene bezoekergids  kopen. Deze gids kunt u gebruiken als leidraad maar is tevens een mooie herinnering aan uw bezoek.Hij is te koop voor € 3,50 en verkrijgbaar in de talen Nederlands, Frans, Engels en Duits.

Leren doe je samen

Dertien musea verspreid over Nederland hebben zich verbonden aan een landelijk project ter bevordering van wetenschapseducatie voor het basisonderwijs.Meer lezen
Natuurlijk....Kunst

Vanaf 13 juli is er op diverse plekken in het museum een mini-expo te zien. Deze bestaat uit drie maquettes die zijn ontstaan uit een 'Toon je Talent' project. Kinderen laten zien hoe zij graag in de toekomst het ENCI-gebied willen hebben. Meer lezen
Mosasaurus Lars is thuisgekomen...

Mosasaurus Lars is thuisgekomen.....en deze keer houden we hem hier!

Het mosateam o.l.v John Jagt (conservator paleontologie van het Natuurhistorisch Museum Maastricht ) heeft op woensdagochtend 1 juli nabij het Enci terrein de ca 67 miljoen jaar oude schedel van Lars weten te bergen. Dit is gebeurd in samenwerking met verschillende partners: Enci, de afdeling Limburg van de Nederlandse Geologische Vereniging,de firma Janssen Grondverzet en Publieke Werken van de gemeente Maastricht.
De schedel zit nu nog in een blok dat met tissues, jute en gips is ingepakt. Het weegt rond de 1500 kg.
Op zaterdag 18 april hebben amateurpaleontologen in de Encigroeve in Maastricht de resten gevonden van een Mosasaurus… Het bleek om een Mosasaurus hoffmanni te gaan die bijna 67 miljoen jaar geleden leefde. Hij is vernoemd naar zijn vinder, de veertienjarige Lars Barten.
Sindsdien is er vrijwel dagelijks gegraven en gespeurd. Met als hoogtepunt de vondst van de schedel op donderdag 4 juni.
In oktober 1778 werd al eerder eenzelfde type fossiel opgegraven. Men wist toen nog niet om welk dier het ging. Over één ding was men het wel eens: het ging om het ‘Grand Animal de Maestricht’.
In 1795 nemen de Franse bezetters deze schedel als buit mee naar Parijs. Het bleek ook om een Mosasaurus hoffmanni te gaan.
Lars ligt nu in onze museumtuin en zal in het najaar aan het publiek getoond worden. Dit in ons nieuwe Science-lab, waarbij het publiek getuige kan zijn van de preparatie van Lars. Een project waarbij men tevens mee kan kijken via een App.
Op de website van het museum kun je het hele verhaal van John Jagt en zijn team van week tot week lezen over deze bijzondere vondst: En hoe is het met Lars?Meer lezen
Vondst 4e Mosasaurus uniek!

Zaterdagochtend 18 april is in de ENCI-groeve in Maastricht een vierde Mosasaurus (naast Bèr, Carlo en Kristine) gevonden tijdens een excursie van de Nederlandse Geologische Vereniging, afdeling Limburg. John Jagt, conservator en paleontoloog van het Natuurhistorisch Museum Maastricht, werd volledig verrast door de vondst van vader Jos en zoon Lars Barten.

Waarom uniek?
Het is een bijzondere vondst vertelt John, want “er zijn wervels gevonden van het achterste deel van de rug, alsook staartwervels en -heel speciaal- kootjes van de flippers. De vondsten zijn circa 66.3 miljoen jaar oud”. Aangezien de laatste soort botten zo klein zijn, mooi bewaard zijn gebleven en nog nooit eerder gevonden zijn, verwacht John Jagt dat er op die plek meer te vinden is. De plek is veiliggesteld door ENCI.

Wat gaat er nu verder gebeuren?
De vondsten zijn nog de hele Museumweek  t/m 26 april te zien in het Natuurhistorisch Museum Maastricht. Vervolgens wordt Mosasaurus Lars opgeborgen, in huis nader onderzocht en in de groeve wordt de komende tijd naar meer skeletmateriaal gespeurd. In een later stadium wordt hij gepresenteerd aan het publiek.


Ons Echte Goud
Wethouder Mieke Damsma heeft de bekendmaking van de 4e Mosasaurus gedaan tijdens de 3D projectie van de Mosasaurus. De projectie vond plaats in het kader van de Museumweek bij de campagne Ons Echte Goud op zaterdag 18 april 2015 op het Onze Lieve Vrouwe plein in Maastricht.
Dit is mede mogelijk gemaakt door de Bankgiroloterij.

Lees het krantenartikel: 6e Mosasaurus van Vickie Bartelomeus, Dagblad de Limburger hier.
Lees het krantenartikel: Kicken een Mosasaurus van Vickie Bartelomeus, Dagblad de Limburger hier.
Lees het krantenartikel: Lars (14) graaft in Maastricht zelfzame dinobotten op, Algemeen Dagblad hier.

Bekijk het filmpje van L1nieuws.

Bekijk hier de reportage van SBS 6 in de Enci-Groeve, start 14min05.

Bekijk hier de rapportage van het Jeugd Journaal

Limburg. Een geschiedenis

150 jaar Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap! Om dit heugelijke feit te vieren publiceert de jarige een nieuwe geschiedenis van de provincie Limburg. 

In het overzichtswerk Limburg. Een geschiedenis delen tientallen specialisten hun kennis op de meest uiteenlopende historische terreinen met de LGOG-leden en het bredere publiek.Meer lezen
facebook & twitter

Het Natuurhistorisch Museum Maastricht is ook op facebook te vinden. Like ons en volg het laatste nieuws! Of volg ons op Twitter: @nhmmaastricht

Opsporing verzocht: nazaten van Majoor J.H. Crena Uiterwijk

Voor de tentoonstelling ‘Helden en lastpakken’ hebben we van Arjen Bosman van Military Legacy een prachtig stuk in bruikleen gekregen: een benen identificatieplaatje van een Maastrichtse militair.

Op de voorkant staat:

Crena Uiterwijk J.H.    geboren 1867  
woonplaats Maastricht 
naaste betrekkingen 
Mevr. Crena Uiterwijk Maastricht

 

Op de achterkant:


Majoor
13e Regiment Infanterie

We weten dat majoor Crena Uiterwijk in 1914 is overleden, maar het zou bijzonder zijn te weten hoe zijn leven van verlopen is. Daarom zijn we op zoek naar familieleden die misschien nog foto’s of brieven in hun bezit hebben, die dit verhaal kunnen aanvullen.

 

Bent u familie of weet u meer over majoor Crena Uiterwijk? Wij waarderen het enorm wanneer u contact met ons zou opnemen. Stuur een e-mail naar  eerstewereldoorlog@maastricht.nl

Meer foto's zijn te vinden op onze Facebookpagina >>

 

Meer informatie

Voor vragen over de mini-expositie kunt u contact opnemen met Marianne Lubrecht of eerstewereldoorlog@maastricht.nl of tel. + 31 6 45 11 40 40.
 

Verhalen gezocht!

Hebt u nog meer (kleine en grote) verhalen over Maastricht in de Eerste Wereldoorlog? Dan horen wij die graag!

Ze hoeven niet over dieren te gaan (mag natuurlijk wel). De anekdotes die al tientallen jaren de ronde doen in de familie....stuur ze op naar het Natuurhistorisch Museum Maastricht!

Of misschien hebt u nog foto’s van Maastricht in de periode 1914-1918? Die zouden we graag willen scannen: verhalen en foto’s zullen worden verwerkt in een masterscriptie (Universiteit Maastricht) over dit onderwerp. U kunt contact opnemen met
eerstewereldoorlog@maastricht.nl
 

Nog meer lezen?

Conservator en cultuurwetenschapper Alejandro Chávez Sáenz schreef over dit onderwerp een artikel voor het tijdschrift van de Erfgoedkring Wiosello te Lanaken, Belgie: nr. 117, jaargang 30 nummer 1.

Natuurhistorisch
Museum
Maastricht
Adres De Bosquetplein 7, 6211 KJ Maastricht
T: 043 350 54 90 / E: museum@maastricht.nl
Openingstijden
maandag dicht (m.u.v. enkele feestdagen)
dinsdag-vrijdag 11-17 uur
zaterdag en zondag 13-17 uur

privacystatement
gemeentelijke privacy pagina

© BICMultimedia.nl