Natuurhistorisch Museum Maastricht

homeexposities > archief wisselexposities
2017 / 2018

Het Duistere Dierenrijk


Ontdek wat dieren in het donker uitspoken

17.12.17 t/m 06.05.18

De tentoonstelling ‘Het Duistere Dierenrijk’ is een leerzame natuurtentoonstelling voor het hele gezin. Ga met de nachtwachter op pad en ontdek de geheimen van de dieren die alleen te zien zijn als wij slapen. Er  is een uitgebreide collectie van opgezette dieren te zien en er zijn  prachtige grote foto’s te bewonderen met boeiende bijbehorende weetjes. Rondom deze tentoonstelling is er een activiteitenprogramma en een educatief programma samengesteld en voor alle kinderen ligt er een speurtocht klaar.

actueel
Wanneer prepareren?

Vrijdag 13 en zaterdag 14 sept

Walvissen, sterke verhalen en een tentoonstelling

zondag 22 september  NED 14.00 uur ( English 15.00)

Dancing with Whales

zondagdag 29 september 10.30 - 12.00 uur

 

Stoer Walvisbiertje

Een exclusief biertje te koop gedurende de tentoonstellinmg Walvis-Vindplaats: Maastricht

Ontdek de honingbij!

Het leven van de honingbij wordt uitgelegd in de vitrines van Tapijns Mooiste! 

Wanneer prepareren?

Vrijdag 13 en zaterdag 14 sept

Op gezette tijden kan de bezoeker live een preparatie meemaken. Het publiek kan via vijf camera’s meekijken en d.m.v een intercom kunnen er direct vragen gesteld worden aan de preparateur.
Op vrijdag zal Jacques Knops en op zaterdag Jeroen Polhuis live voor u prepareren. Zij staan klaar om al uw vragen te beantwoorden en wellicht nog meer te vertellen.

 Meer lezen
Walvissen, sterke verhalen en een tentoonstelling

zondag 22 september  NED 14.00 uur ( English 15.00)

Vandaag zal de conservator paleontologie en initiatiefnemer van deze expositie , John Jagt, in een presentatie met mooie beelden meer vertellen over de (ENCI)walvis, vindplaatsen, onderzoek en meer walviszaken uit de tentoonstelling.

WHALES, TALL TALES AND EXHIBITION
Our curator of palaeontology and initiator of the current exhibition, John Jagt, will give a well-illustrated talk on the (ENCI) whales, localities, research and more whale-related things.

 Meer lezen
Dancing with Whales

zondagdag 29 september 10.30 - 12.00 uur

 

Een Family Dance workshop die speciaal is ontworpen door Kumulus voor de tentoonstelling Walvis-Vindplaats Maastricht. Kids tussen 4-6 jaar kruipen samen met hun ouder/verzorger/familie in de huid van een walvis en worden meegenomen in een swingende zee. Let op, deze workshop vindt plaats in KumulusMeer lezen
Stoer Walvisbiertje

Een exclusief biertje te koop gedurende de tentoonstellinmg Walvis-Vindplaats: Maastricht

Een heerlijk wit biertje
Gemaakt van natuurlijke materialen én met hulp van ‘gewone Hollandse’ buitenlucht. Puur natuur, daar houden we van. Walvisbier is hét stoere Walviscadeautje van het Natuurhistorisch Museum en is nu tijdelijk verkrijgbaar aan de balie van ons museum. Dit uiteraard allemaal in het kader van de tentoonstelling Walvis-Vindplaats: Maastricht.Meer lezen
Ontdek de honingbij!

Het leven van de honingbij wordt uitgelegd in de vitrines van Tapijns Mooiste! 

In Brasserie Tapijn zijn vier vitrines ingericht door Centre Céramique, Natuurhistorisch Museum, Tapijntuin en Universiteit Maastricht met het thema: Het leven van de honingbij. De verschillende instituten hebben op hun eigen manier een band met dit mooie bezige bijtje.Meer lezen
Een zomer vol walvis

6 juli t/m 18 augustus

Iedere woensdag van 14.00 – 15.30 UUR

Deze zomervakantie loopt het de spui(t)gaten uit in het museum.
Zes weken achter elkaar iedere woensdagmiddag een kinderactiviteit rond de tentoonstelling WALVIS. We gaan o.a op pad met de paleontoloog in de ENCI. “Waar vind je dan zo’n walvis”? 
We maken een hippe strandwalvistas en leren op schaal te tekenen. Wat dacht je van een schimmenspel met walvissen? Dit en nog veel meer is er te beleven deze zomer in het museum. We sluiten af met een fantastische WALVISMIDDAG op 18 augustus voor iedereen. Zet het alvast in je agenda en mis het niet!Meer lezen
Ondertekening convenant Natuurhistorisch Museum en Science Programme Maastricht - Universiteit Maastricht

Vandaag 21 september is een convenant getekend tussen het Natuurhistorisch Museum Maastricht en Maastricht Science Programme (MSP) - Universiteit Maastricht. Het convenant is ondertekend door Mieke Damsma, wethouder Cultuur; Martin Paul, voorzitter college van bestuur; Thomas Cleij, decaan van Maastricht Science Programme en Stef Niekamp, directeur Centre Céramique, Kumulus en Natuurhistorisch Museum Maastricht (NHMM).

Belang voor de stad, de student en de universiteit
Met deze samenwerking willen de partijen het wetenschappelijk onderzoek naar Maastrichtse natuurwetenschappelijke collecties stimuleren en de continuïteit in de gezamenlijke projecten garanderen op het gebied van biologie, geologie en paleontologie van (Zuid-)Limburg en specifiek het ‘Maastrichtien’. Universiteit Maastricht wil in het curriculum van deze opleiding graag aansluiten bij de regionale omgeving. Het museum en de ENCI-groeve bieden hier excellente mogelijkheden voor. Het levert een goede en nauwe samenwerking op, die de biologie, geologie en paleontologie van Limburg op een wetenschappelijk niveau onderzoekt. Voor MSP komen collecties beschikbaar ten behoeve van onderzoek en (afstudeer-)projecten voor studenten. Studenten verwerken dit onderzoek in innovatieve presentaties voor een breder publiek. Het Natuurhistorisch Museum Maastricht kan hierdoor meer feiten en verhalen over de collecties van Maastricht ontsluiten. Het is een verdere stap in de richting die uitgezet is met het Educatielab en Sciencelab: wetenschap moet je beleven!

Limburg is de meest biodiverse provincie van Nederland.

De collecties van het NHMM bevatten (historische) informatie over de biodiversiteit van Limburg en zijn omgeving. Door de collecties te vergelijken met elementen van de natuur vandaag de dag kunnen veranderingen in de tijd en bijvoorbeeld de invloed van klimaatverandering vastgesteld worden. Daarnaast zitten er fundamenteel wetenschappelijke vragen aan vast. Het publiek kan op deze manier kennis maken met (de veranderingen van) de bijzondere natuur in Limburg.

Eerste resultaten van onderzoek

Afgelopen Museumnacht hebben MSP studenten een tentoonstelling gemaakt over hoe dieren het ouderschap invullen in het tropisch regenwoud. Dit werd als ‘teaser’ gebruikt voor de tentoonstelling Mama. Ook komend jaar leveren MSP studenten een bijdrage aan de museumnacht in het NHMM. Daarnaast hebben studenten geëxperimenteerd met verschillende augmented en virtual reality technieken, die het museum helpen om na te denken over de technische vernieuwing van hun tentoonstellingen.

Overgangszone ENCI-gebied volop in de belangstelling

Op zondag 3 september jl. presenteerde een aantal kunstenaars hun werk in de zogenaamde overgangszone op het ENCI-groeveterrein (tussen de fabriek en de groeve in), daarbij geassisteerd door hun partners uit de industrie en museumwereld. Het filmpje (gemaakt door Rob Pohlen) toont de ladekast waarin zich een interessante en gedurfde combinatie van fossielen, gesteenten en mineralen (uit de collecties van het Natuurhistorisch Museum Maastricht, via conservator paleontologie, John Jagt) en de door Gladys Zeevaarders gemaakte kunstwerken bevond. De bezoekers (ruim 250 die middag; verdeeld over drie groepen en op verschillende tijden) kregen tekst en uitleg van Gladys en John. Die gesprekjes bruisten van enthousiasme, verbeelding en inspiratie... De ladekast (als uit het niets
gekomen...) tegen de achtergrond van de groeve bleek een gouden vondst.

Klik op meer lezen voor het filmpjeMeer lezen
VIER SOORTEN INSEKTEN UIT WINTERSWIJK, MAAR WEL EEN SLORDIGE 245 MILJOEN JAAR OUD!

Er zijn in Nederland maar twee plekken waar gesteentes uit de geologische 'Middeleeuwen' (het Mesozoïcum) aan de oppervlakte komen, of zo goed als. Eén daarvan is het onvolprezen Maastrichtien van de Sint-Pietersberg en omgeving, de andere ligt ten oosten van Winterswijk in de provincie Gelderland. Daar worden lagen versteende kalkmodder van een slordige 245 miljoen jaar (vroeg-Anisien, Trias) afgegraven in een groevecomplex. Al decennia lang komen daar fantastische fossielen vandaan, met name pootafdrukken van schubdieren en skeletresten van vis- en schelpetende reptielen. Eind tachtiger jaren van de vorige eeuw is al eens een insektenvleugel gevonden, maar de laatste tijd zijn daar resten bijgekomen, vooral uit lagen die eerder niet werden aangegraven. Omdat daar ook plantenresten inzitten is de kans groot dat er ook op het land levende dieren worden gevonden. Nu is het zover: overblijfselen van vier soorten insekten: één kakkerlak, één kever en twee fragmenten van vleugels die niet nader op naam te brengen zijn. Dit belooft veel voor de toekomst, en onderstreept maar weer eens het belang voor de Nederlandse paleontologie van de Winterswijkse steengroeve. Wijlen Henk Oosterink zou trots geweest zijn.

John W.M. Jagt, 26 april 2017Meer lezen
Mosdiertje op waarde geschat

Vrijdag 17 februari waren Oliver Kesselhut  en Luc Goffings  op bezoek in het museum. Hun interesse gaat uit naar de Krijtbryozoën uit de collectie Eduard Pergens die al sinds jaar en dag in het museum vertoeft. Beide heren zijn nu bezig met een rijk geïllustreerde determinategids voor de meest voorkomende soorten mosdiertjes (Bryozoa) uit het Laat-Krijt (laat-Maastrichtien) van Luik-Limburg.Met name uit de Kalkstenen van Nekum en Meerssen (Formatie van Maastricht). Onze conservator paleontologieJohn Jagt  mocht al een blik werpen op het boekwerk zoals het er nu bij ligt - groot respect! Het belooft een schitterend naslagwerk te worden!

Een geheel vernieuwd educatie-aanbod

Het Educatielab

Onderzoeken en Leren

Ons Educatielab is geopend! Het is helemaal vernieuwd net als alle lessen. We hebben alles in een nieuw jasje gestoken en zó veranderd dat het binnen de kaders van onderzoekend en ontdekkend leren past. Eigentijds wetenschapsonderwijs voor alle leerlingen van het primair onderwijs. Wilt u meer weten over ons nieuwe aanbod? Check de website van het museum.Meer lezen
Het mysterie rondom mosasauriër ‘Lars’

Al vanaf het begin van het prepareren, eind januari 2016, van het schedelblok in het Sciencelab heeft het skelet van mosasauriër ‘Lars’ vragen opgeroepen. Zijn alle botten wel van ‘Lars’, of is er meer aan de hand? Nu is een nieuwe fase in de preparatie ingegaan, omdat op dinsdag 13 december 2016, Mart Deckers (vrijwilliger-preparateur) de punt van de bovenkaak, oftewel de ‘premax’, heeft herkend. Deze is kleiner dan de tot nu toe gevonden en geprepareerde kaakonderdelen van Lars. De vraag is nu of dit een onderdeel van Lars is of een prooi... Dit wordt de komende tijd nader onderzocht in het Sciencelab. Geïnteresseerden kunnen dit proces aldaar volgen.

Foto: Links: Premax van Lars / Rechts: Premax Bemelse mosasauriër

 Meer lezen
Nieuwe bezoekergids is er...in 4 talen

Sinds kort kunt aan de balie een geheel herziene bezoekergids  kopen. Deze gids kunt u gebruiken als leidraad maar is tevens een mooie herinnering aan uw bezoek.Hij is te koop voor € 3,50 en verkrijgbaar in de talen Nederlands, Frans, Engels en Duits.

Leren doe je samen

Dertien musea verspreid over Nederland hebben zich verbonden aan een landelijk project ter bevordering van wetenschapseducatie voor het basisonderwijs.Meer lezen
Natuurlijk....Kunst

Vanaf 13 juli is er op diverse plekken in het museum een mini-expo te zien. Deze bestaat uit drie maquettes die zijn ontstaan uit een 'Toon je Talent' project. Kinderen laten zien hoe zij graag in de toekomst het ENCI-gebied willen hebben. Meer lezen
Mosasaurus Lars is thuisgekomen...

Mosasaurus Lars is thuisgekomen.....en deze keer houden we hem hier!

Het mosateam o.l.v John Jagt (conservator paleontologie van het Natuurhistorisch Museum Maastricht ) heeft op woensdagochtend 1 juli nabij het Enci terrein de ca 67 miljoen jaar oude schedel van Lars weten te bergen. Dit is gebeurd in samenwerking met verschillende partners: Enci, de afdeling Limburg van de Nederlandse Geologische Vereniging,de firma Janssen Grondverzet en Publieke Werken van de gemeente Maastricht.
De schedel zit nu nog in een blok dat met tissues, jute en gips is ingepakt. Het weegt rond de 1500 kg.
Op zaterdag 18 april hebben amateurpaleontologen in de Encigroeve in Maastricht de resten gevonden van een Mosasaurus… Het bleek om een Mosasaurus hoffmanni te gaan die bijna 67 miljoen jaar geleden leefde. Hij is vernoemd naar zijn vinder, de veertienjarige Lars Barten.
Sindsdien is er vrijwel dagelijks gegraven en gespeurd. Met als hoogtepunt de vondst van de schedel op donderdag 4 juni.
In oktober 1778 werd al eerder eenzelfde type fossiel opgegraven. Men wist toen nog niet om welk dier het ging. Over één ding was men het wel eens: het ging om het ‘Grand Animal de Maestricht’.
In 1795 nemen de Franse bezetters deze schedel als buit mee naar Parijs. Het bleek ook om een Mosasaurus hoffmanni te gaan.
Lars ligt nu in onze museumtuin en zal in het najaar aan het publiek getoond worden. Dit in ons nieuwe Science-lab, waarbij het publiek getuige kan zijn van de preparatie van Lars. Een project waarbij men tevens mee kan kijken via een App.
Op de website van het museum kun je het hele verhaal van John Jagt en zijn team van week tot week lezen over deze bijzondere vondst: En hoe is het met Lars?Meer lezen
Vondst 4e Mosasaurus uniek!

Zaterdagochtend 18 april is in de ENCI-groeve in Maastricht een vierde Mosasaurus (naast Bèr, Carlo en Kristine) gevonden tijdens een excursie van de Nederlandse Geologische Vereniging, afdeling Limburg. John Jagt, conservator en paleontoloog van het Natuurhistorisch Museum Maastricht, werd volledig verrast door de vondst van vader Jos en zoon Lars Barten.

Waarom uniek?
Het is een bijzondere vondst vertelt John, want “er zijn wervels gevonden van het achterste deel van de rug, alsook staartwervels en -heel speciaal- kootjes van de flippers. De vondsten zijn circa 66.3 miljoen jaar oud”. Aangezien de laatste soort botten zo klein zijn, mooi bewaard zijn gebleven en nog nooit eerder gevonden zijn, verwacht John Jagt dat er op die plek meer te vinden is. De plek is veiliggesteld door ENCI.

Wat gaat er nu verder gebeuren?
De vondsten zijn nog de hele Museumweek  t/m 26 april te zien in het Natuurhistorisch Museum Maastricht. Vervolgens wordt Mosasaurus Lars opgeborgen, in huis nader onderzocht en in de groeve wordt de komende tijd naar meer skeletmateriaal gespeurd. In een later stadium wordt hij gepresenteerd aan het publiek.


Ons Echte Goud
Wethouder Mieke Damsma heeft de bekendmaking van de 4e Mosasaurus gedaan tijdens de 3D projectie van de Mosasaurus. De projectie vond plaats in het kader van de Museumweek bij de campagne Ons Echte Goud op zaterdag 18 april 2015 op het Onze Lieve Vrouwe plein in Maastricht.
Dit is mede mogelijk gemaakt door de Bankgiroloterij.

Lees het krantenartikel: 6e Mosasaurus van Vickie Bartelomeus, Dagblad de Limburger hier.
Lees het krantenartikel: Kicken een Mosasaurus van Vickie Bartelomeus, Dagblad de Limburger hier.
Lees het krantenartikel: Lars (14) graaft in Maastricht zelfzame dinobotten op, Algemeen Dagblad hier.

Bekijk het filmpje van L1nieuws.

Bekijk hier de reportage van SBS 6 in de Enci-Groeve, start 14min05.

Bekijk hier de rapportage van het Jeugd Journaal

Limburg. Een geschiedenis

150 jaar Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap! Om dit heugelijke feit te vieren publiceert de jarige een nieuwe geschiedenis van de provincie Limburg. 

In het overzichtswerk Limburg. Een geschiedenis delen tientallen specialisten hun kennis op de meest uiteenlopende historische terreinen met de LGOG-leden en het bredere publiek.Meer lezen
wistjedat_vogels_uit_dinos
facebook & twitter

Het Natuurhistorisch Museum Maastricht is ook op facebook te vinden. Like ons en volg het laatste nieuws! Of volg ons op Twitter: @nhmmaastricht

2017

MAMA!


de speurtocht naar ideale ouders
23.04. t/m 19.11 2017

De komende maanden is er in het Natuurhistorisch Museum Maastricht van alles te zien en te beleven rondom mama’s, papa’s, draagmoeders, pleegmoeders, huisvaders, samengestelde gezinnen, crèches, in de steek gelaten kinderen en meer in de natuur.  Zelfs in de plantenwereld zijn er ouders die aandacht besteden aan hun nageslacht. In de tentoonstelling kan men kennis maken met de diverse voorbeelden die de natuur ons biedt als het gaat om broedzorg. Daarnaast worden een paar mythes doorgeprikt. Maar bovenal wordt onze fantasie geprikkeld.

2016 / 2017

Haai

een ijzersterk design
26 juni 2016 t/m 15 januari 2017
Haaien boezemen angst in. En toch zullen de meesten van ons deze dieren nooit in hun natuurlijke leefomgeving aanschouwen. Komt deze vrees voort uit de beroemde ‘nagelbijtmomenten’ uit de film Jaws (1975)? Wie zal het zeggen? Die angst is echter nergens goed voor! Voor deze dieren geldt zonder meer dat ‘onbekend ook onbemind’ maakt, en daar moeten we echt iets aan doen. Goedbeschouwd behoren haaien tot de grootste succesformules van de evolutie van dierlijk leven op aarde.

2015 / 2016

Spieken ! Biomimicry: de natuur als model, mentor en maatstaf .

13 juni2015  t/m 29 mei 2016


Biomimicry draait om het in de natuur op zoek gaan naar inspiratie voor nieuwe uitvindingen. Het is een nieuwe discipline voor design (gebouwen, producten en zelfs organisaties) op basis van principes uit de natuur. Het maken van een vezel zoals een spin dat doet. Het kernidee van biomimicry is dat talloze organismen al hebben 'uitgevonden' wat werkt, wat past en wat overleeft op de planeet aarde. Deze organismen zijn volleerde natuurkundigen, scheikundigen, ingenieurs en designers, en de ecosystemen waarin ze leven zijn economieën zonder gelijke.
 

2015

SPINNEN

28 juni t/m 25 oktober 2015


Een spannende tentoonstelling met spinnen en schorpioenen in meer dan 40 terraria. Je vindt er onder meer kleurige spinnen zoals de Krulhaar- en de Roodknievogelspin, de rode Baviaanspin, de gevaarlijke Zwarte weduwe en de Goliathvogelspin, een van de grootste spinnen ter wereld!
Iedereen met interesse voor deze dieren raakt helemaal gefascineerd door de tientallen levende spinnen, schorpioenen en miljoenpoten.

2014/2015

Helden en lastpakken


Dieren in de Eerste Wereldoorlog

1 oktober 2014 t/m 4 januari 2015

 

Het Natuurhistorisch Museum Maastricht toont de expositie 'Helden en lastpakken - over dieren in de Eerste Wereldoorlog'. Hier is te zien hoe dieren op talloze manieren werden ingezet om de mens bij te staan in zijn strijd tegen de vijand. Behalve aan de helden (paarden, duiven, honden) en de lastpakken (ratten, vlooien en luizen) besteden we aandacht aan al de dieren die in de oorlog hun vlees, vel of veren moesten inleveren om mensen te voeden, warm te houden of mooi te maken.

2014/2015

Cool!


Neanderthalers in het Maasdal7 december 2014 – 31 mei 2015

 

In deze  tijdelijke tentoonstelling van het Natuurhistorisch Museum Maastricht
maak je kennis met de Neanderthalers en ontdek je hoe ze in staat waren zich in een
bevroren wereld staande te houden.

2014

Overleven in extreme omstandigheden

Er zijn veel gebieden op aarde waar extreme omstandigheden heersen. Een belangrijke factor is bijvoorbeeld het klimaat. Zeer hoge of lage temperaturen of droogte maken overleven soms schijnbaar onmogelijk. Ook de plek zelf kan extreem zijn, bijvoorbeeld diep onder de grond of diep onder water. Dit soort omstandigheden vereist speciale aanpassingen. Soms zijn die aanpassingen heel simpel, soms heel extreem. 

Meer informatie

De expositie 'Extreem leven' liep van 21 april tot en met 16 november 2014. 

2013 / 2014 Groene Parel van Maastricht
Groene Parel van Maastricht

Méér dan 100 jaar tuin Natuurhistorisch Museum

13 oktober 2013 t/m 6 april 2014

De tuin van het Natuurhistorisch Museum Maastricht, een paar honderd vierkante meter groot, is gelegen in het midden van de stad, aan de Jeker vlakbij het Stadspark. Voor een tuin is dit een behoorlijk oppervlak, maar in vergelijking met veel natuurgebieden is het slechts een postzegeltje.

 

Oase van rust

Zo gelegen aan de rand van de oude binnenstad, is het een oase van rust. Er groeien veel wilde planten die karakteristiek zijn voor het Zuid-Limburgse land. De combinatie van plantensoorten, de ligging aan de Jeker en de zorg en toewijding van de mensen die de tuin onderhouden, maken het tot een uniek stukje natuur in Maastricht. Inmiddels bestaat de tuin honderd jaar en nog elk jaar worden er verrassende nieuwe vondsten gedaan. Het Natuurhistorisch Museum Maastricht viert het eeuwfeest van deze bijzondere tuin met deze bijzondere expositie.

2012 / 2013

CSI Mosasaurus

High-tech onderzoek in een open lab

16 december 2012 t/m 15 september 2013

 

Vanaf 16 december 2012 zijn ze te zien: de eerste stukken van de nieuwe mosasaurus “Carlo”. In de nieuwe tentoonstelling CSI Mosasaurus kan iedereen het prepareerwerk én het onderzoek aan de nieuwe mosasaurusvondst van dichtbij volgen.

 

De nieuwe tentoonstelling draait volledig om het meest recente high-tech-onderzoek naar mosasauriërs. Er zijn zelfs al een paar resultaten van onderzoek naar het skelet van de nieuwe mosasaurus “Carlo” te zien. Het grootste deel van het fossiel moet echter nog uit de kalksteen vrijgelegd worden; een monsterklus die in het open lab te volgen is.

2012

Terug van weggeweest

Maastrichtse mergelvondsten even thuis

1 juli t/m 4 november 2012

 

Het Natuurhistorisch Museum Maastricht viert dit jaar zijn honderdste verjaardag. Vandaag de dag vinden bijzondere fossielvondsten uit de Maastrichtse mergel hun weg naar het museum, maar hoe ging dat ruim honderdvijftig jaar geleden, toen het museum nog niet bestond?

2012

Het staartje van het Krijt - de groeve Curfs in beeld

11 maart t/m 3 juni 2012

 

De nieuwe tentoonstelling in het Natuurhistorisch Museum Maastricht brengt de kalksteengroeve Curfs in beeld. Tot 2009 werd in deze groeve in de buurt van Geulhem nog kalksteen gewonnen. In datzelfde jaar is het terrein overgedragen aan het Limburgs Landschap. Dit jaar wordt het opengesteld voor publiek.

 

2011/2012

Trilobieten

Minimonsters uit de oerzee

19 juni 2011 - 15 januari 2012

 

Trilobieten golden ruim een kwart miljard jaar lang als het onbetwiste succesnummer van de oerzeeën.

Toch viel uiteindelijk het doek voor deze opvallende wezens. Ook in Nederland zijn fossielen van deze stokoude diertjes gevonden. De nieuwe tijdelijke expositie van het Natuurhistorisch Museum Maastricht zet de minimonsters van de oerzee vól in de schijnwerpers.

2010/2011

De Maas

Vormgeefster van het Limburgse landschap

12 december 2010 - 22 mei 2011

 

De voortdurende afwisseling tussen ijstijden en warmere periodes zorgde ervoor dat ook het karakter van de Maas voortdurend veranderde. Het ene moment bedolf ze Limburg onder dikke lagen grind, het andere moment sneed ze met kolkend geweld het dal dieper uit.

De nieuwe expositie schetst aan de hand van Maasgrind, fossielen én een audiovisuele presentatie een beeld van de rol van de Maas in de ontwikkeling van het Limburgse landschap.

2010

Parasieten

Slinkse Gluiperds

19 juli t/m 7 november 2010

 

Over meelifters, uitzuigers en andere profiteurs

 

Het Natuurhistorisch Museum Maastricht presenteert vanaf 19 juli een expositie over parasieten - waarschijnlijk de meest onsmakelijke en angstaanjagende expositie uit de geschiedenis van het museum.

Door onze menselijke bril bekeken zijn parasieten de klaplopers van de natuur: het zijn profiteurs, die ten koste van andere planten of dieren op slinkse wijze hun kostje bij elkaar scharrelen. Dat maakt de biologie van parasieten even fascinerend als weerzinwekkend.

Natuurhistorisch
Museum
Maastricht
Adres De Bosquetplein 7, 6211 KJ Maastricht
T: 043 350 54 90 / E: museum@maastricht.nl
Openingstijden
maandag dicht (m.u.v. enkele feestdagen)
dinsdag-vrijdag 11-17 uur
zaterdag en zondag 13-17 uur

privacystatement
gemeentelijke privacy pagina

© BICMultimedia.nl