Natuurhistorisch Museum Maastricht

homeexposities > archief wisselexposities

WALVIS 

26-5-19 - 21-01-20

In onze tentoonstelling Walvis – Vindplaats: Maastricht, maak je kennis met de prehistorische ‘ENCI-walvis’, zijn hedendaagse soortgenoten en de leefwereld van deze giganten. Tegenwoordig worden walvisachtigen wereldwijd bedreigd in de gebieden waarin ze leven, vooral door overbevissing, zwerflplastic en militaire toepassingen van sonar.
Zowel moderne walvissen als de ‘ENCI-walvis’ komen in deze expo tot leven. Alle aspecten van deze bijzondere zeezoogdieren komen aan bod: van hun perfect aangepaste lichaamsbouw tot hun unieke communicatiegedrag. Ook kom je via verhalen uit vroegere tijden, denk aan ‘Moby Dick’ en andere walvisvaarders avonturen, meer te weten over de reputatie van deze dieren; van angstaanjagend tot publiekslieveling. Meer kennis over de walvis zal het respect voor deze dieren vergroten.

2018/2019

Microsculpture

08-12-18  -  21-04-19
The insect photography of Levon Biss

Microsculpture is een lust voor het oog en een echte must see. Niet alleen interessant voor fotografen en natuurliefhebbers, maar voor iedereen die verrast wil worden en iets unieks wil beleven. Microsculpture viert de schoonheid van de natuur tot in de kleinste details!

2018

KLEUR

2-06-2018 - 18-11-18

Natuurhistorisch Museum, Centre Céramique en Kumulus presenteren met KLEUR een tentoonstelling die je laat kijken met andere ogen.

Ontdek in het Natuurhistorisch Museum hoe het kan dat we kleuren zien, ervaar in Centre Céramique hoe veelzijdig en kleurrijk onze collecties zijn of laat je bij Kumulus inspireren om zelf de kracht van kleur in te zetten. Verdiep je in specifieke aspecten van kleur bij onze vele partners in de stad, die van KLEUR een uniek stadsbreed evenement maken.  Als culturele gids van Maastricht bieden wij jou de kans om je het hele kleurenspectrum eigen te maken.

2017 / 2018

Het Duistere Dierenrijk


Ontdek wat dieren in het donker uitspoken

17.12.17 t/m 06.05.18

De tentoonstelling ‘Het Duistere Dierenrijk’ is een leerzame natuurtentoonstelling voor het hele gezin. Ga met de nachtwachter op pad en ontdek de geheimen van de dieren die alleen te zien zijn als wij slapen. Er  is een uitgebreide collectie van opgezette dieren te zien en er zijn  prachtige grote foto’s te bewonderen met boeiende bijbehorende weetjes. Rondom deze tentoonstelling is er een activiteitenprogramma en een educatief programma samengesteld en voor alle kinderen ligt er een speurtocht klaar.

actueel
Maurits Haenen gestart als interim-directeur bij de culturele instellingen

1 oktober 2020

Bouw je eigen ROCK gitaar!

Woensdag 4 november| tijd: 14.00 – 15.30

Mini expo in Brasserie Tapijn

25 sept t/m 11 dec 2020

EN TOEN? De Kinderboekenweek 2020 - 30 september t/m 11 oktober
Volg echte kindercolleges bij het het Natuurhistorisch Museum Maastricht

Zondag 11 oktober 14:00 -15:00

Maurits Haenen gestart als interim-directeur bij de culturele instellingen

1 oktober 2020

Per 1 oktober is Maurits Haenen (65) interim-directeur bij Centre Céramique | Kumulus | Natuurhistorisch Museum Maastricht. Hij volgt Stef Niekamp op, die in september de organisatie verliet.

Maurits Haenen werkte 22 jaar in het Amsterdamse Muziektheater bij het Nederlands Balletorkest en Holland Symfonia, waarvan de laatste acht jaar als orkestdirecteur. Sinds 2008 is hij interim-manager in de kunst. Hij begeleidde bij verschillende vergelijkbare instellingen, zoals in Dordrecht, Den Haag, Haarlem en 's-Hertogenbosch, de omslag van kunstencentrum met eigen aanbod naar een kunst en cultuur ondersteunende organisatie.

Samen met het managementteam en de medewerkers gaat Haenen het komende jaar ook hier aan de slag om een mooie, toekomstbestendige cultuurorganisatie neer te zetten. Waarin bibliotheek, exposities, kunstonderwijs en cultureel en natuurhistorisch erfgoed samenkomen.

“Ik hou van uitdagende opdrachten. Ik zie er dan ook naar uit met jullie allemaal te onderzoeken hoe we een mooie nieuwe organisatie kunnen bouwen. Jullie mogen rekenen op mijn volle inzet daarvoor”, aldus Maurits Haenen aan zijn nieuwe collega’s.

Bouw je eigen ROCK gitaar!

Woensdag 4 november| tijd: 14.00 – 15.30

Wie houdt nou niet van zelf muziek maken? En het is natuurlijk helemaal leuk om muziek te maken op een zelf geknutseld muziekinstrument.

 6-12jaar | kosten €3,50

Aanmelden: museum@maastricht.nlMeer lezen
Mini expo in Brasserie Tapijn

25 sept t/m 11 dec 2020

Verhalen in 4 vitrines van Brasserie Tapijn. De vitrines zijn ingericht door Centre Céramique, Natuurhistorisch Museum, Tapijntuin en Universiteit Maastricht.

Tapijns mooiste heeft dorst

Een bijzondere band met het Stadspark hebben Centre Céramique, Maastricht Science Programme – Universiteit Maastricht, Natuurhistorisch Museum en de Tapijntuin. Ieder met hun eigen expertise en kennis op het gebied van archeologie, natuur, biologie en educatie. Dat is ook wat hen verbindt. Samen vormen zij een eenheid en willen graag kennis delen. Vier keer in het jaar worden de vitrines opnieuw ingericht, steeds weer met nieuwe schatten…Meer lezen
EN TOEN? De Kinderboekenweek 2020 - 30 september t/m 11 oktober

Gelukkig zijn er héél véél verhalen in het Natuurhistorisch Museum Maastricht. Tijdens de Kinderboekenweek zijn er verschillende leuke, spannende activiteiten in het museum. Kom je ook?


Alles is helaas volgeboekt! Maar houd onze website in de gaten voor meer activiteiten :-) 

 Meer lezen
Volg echte kindercolleges bij het het Natuurhistorisch Museum Maastricht

Zondag 11 oktober 14:00 -15:00

Alleen voor nieuwsgierige en leergierige kinderen!

Ben jij helemaal fan van wetenschap, wil je alles weten over fossielen, over rockers maar ook over bijvoorbeeld planten van steen? Huh van steen?? En kan mijn oma ook een rocker zijn?  En wat is nu precies "hokjes"denken?
Wil je daarover meer te weten te komen dan je op school leert? Dan zijn deze colleges helemaal geschikt voor jou! Tijdens de colleges vertellen echte wetenschappers wat je altijd al wilde weten.
En kun je meteen beetje oefenen voor later.

Ga snel naar het hele programma!

Leeftijd: 8 -12 jaar
De colleges kosten € 5,- per stuk

Aanvang: Tussen 13.45 - 13.55 binnenkomst ( wees op tijd!)
ivm corona kunnen ouders jullie bij de uitgang Heksenstraat weer komen ophalen om 15.05.Meer lezen
Floor Jansen Fossiel

Paleontologen van de natuurhistorische musea in Luxemburg en Maastricht hebben een tot nog toe onbekende slangstersoort ontdekt die in een warme, ondiepe zee leefde. Deze zee overspoelde aan het eind van het dinosauriërtijdperk grote delen van het huidige Nederland. Het zeesterachtige diertje werd al meer dan 20 jaar geleden verzameld, maar pas nu is vast komen te staan dat het om een nieuwe soort voor de wetenschap gaat. De naam van het nieuwe fossiel is een eerbetoon aan de Nederlandse metalzangeres Floor Jansen, met verwijzing naar de onderlinge inspiratie tussen wetenschap en muziek.Meer lezen
Pop Fossils on Tour - 29 augustus 2020

Natuurhistorisch Museum Maastricht ontvangt Michael & Janet Jackson!

De Jacksons komen vanuit het Oertijdmuseum Boxtel als fossieltjes van plusminus 5 mm naar Maastricht en worden onder zware bewaking naar onze museumtuin gebracht. Daar worden ze in een vitrine van 14.00 tot 16.30 tentoongesteld. De rode loper ligt uit, de dranghekken staan klaar en uiteraard mag de muziek van deze legendes niet ontbreken!

Janet en Michael
De fossiele heremietkreeft Mesoparapylocheles michaeljacksoni werd in 2009 verzameld in een Spaanse kalksteengroeve. Later die dag hoorden de paleontologen dat Michael was gestorven, en werd zijn nummer Earth Song gedraaid. Dat was de reden dat het beestje van zes-en-een-halve millimeter naar Michael vernoemd is. In 2014 werd een soortgelijk fossiel gevonden, dat afwijkt op details. Dat fossiel draagt sinds deze zomer de naam van jongere zus Janet, Mesoparapylocheles janetjacksonae. Beide fossielen zijn ondergebracht in de collecties van het Oertijdmuseum Boxtel.

Lezing
Met de fossieltjes komen directeur dr. René Fraaije en paleontoloog Barry van Bakel van het Oertijdmuseum Boxtel mee. Zij geven, samen met paleontoloog dr. John Jagt (Natuurhistorisch Museum Maastricht), een korte lezing over de groeves waarin de fossieltjes gevonden werden.

Wil je Janet en Michael ontmoeten? Reserveer dan snel een kaartje, want vol = vol!

We gaan op kriebelbeestjessafari!

Zaterdag 19 sept. 14.00 – 15.30 U

 

Het gaat slecht met de insecten in Nederland. Het staat in de krant en je ziet het op de TV. Maar gaat het slecht met alle insecten, zijn het allemaal bedreigde dieren?
Op zaterdag 19 september organiseren we een kriebelbeestjessafari in de achtertuin van Maastricht, op de Sint Pietersberg! Vinden we daar nog insecten en welke zijn het?

Paul Beuk, de bioloog van ons museum, leidt de safari. Hij weet alles van insecten: welke zijn er en worden ze bedreigd, hoe herken je ze, kunnen ze bijten of steken, zijn ze ‘gevaarlijk’ of juist nuttig?
Zorg voor stevige schoenen en zorg dat je ingesmeerd bent als de zon schijnt. Heb je een insectennet, klopscherm of insectenpotje? Neem het mee!

Leeftijd: Ouder-kind activiteit vanaf 7 jaar |
Deelname: € 5,-p.p. (kaartjes afhalen uiterlijk vrijdag 18 september bij de balie van het museum) |
Aanmelden: museum@maastricht.nl| Geeft u aub ook uw telefoon nummer door?
Startpunt: Chalet Bergrust, verzamelen om 13.45 U
(Een medewerker is te herkennen aan het Rock Fossils t-shirt).

Alleen doorgang bij gunstig weer  Niet te nat en niet te fris, dan laten de insecten zich niet zien.

A rock T-shirt 4 U !

Maak je eigen stoere T Shirt!
Woensdag 9 september 14:00 - 15:30

 

De tentoonstelling Rock Fossils stelt je voor aan een serie bizarre fossielen die zijn vernoemd naar artiesten uit de pop, rock en metal wereld. Maar geen tour is compleet zonder merchandize.
Kumulusdocente Nicole Mulkens gaat eerst met je de tentoonstelling bekijken en vervolgens aan de slag om zo’n coole shirt samen met jou te maken. We gooien de naam van je favoriete dino in een generator. Het resultaat is een stoere metal versie op je shirt.

Rock en schilder je mee? Vervolgens gaan we die naam met behulp van sjablonen op een zwart T-shirt schrijven en dan uiteraard ook een heel cool logo erbij bedenken

Leeftijd: vanaf 8 jaar | Deelname: € 5,-. Let op, alleen toegang tot workshop
Aanmelden: museum@maastricht.nl


Het wordt prima weer en dus zitten we lekker buiten. Per kind mag één ouder gezellig meekomen. Grote mensen houden afstand van elkaar, kinderen hoeven dat nietMeer lezen
ZOMERACTIE


Koop een heerlijk walvisbiertje voor een scherpe prijs

 

Puur natuur, daar houden we van. Gemaakt bij Oersoep Brouwerij Nijmegen, een eigenzinnige brouwerij die de wereld prikkelt met spannende smaken.
Dit stoere Walvisbiertje is gebrouwen ter ere van de succesvolle tentoonstelling over onze Oerwalvis  in het Natuurhistorisch Museum Maastricht.
Wil je dit lekkere bier proeven? Het is voor slechts € 2,00 per flesje te koop bij de balie van ons museum.
Wil je iemand iets speciaals geven, koop dan het Walvis Bierpakket bestaande uit een flesje bier, bijpassend glas én Walvisboekje voor slechts € 5,00!
Kom snel naar de museumwinkel in ons museum want op = op!

Lezing met bekende crimino-bioloog Mark Benecke

VERPLAATST NAAR VOLGEND JAAR IVM CORONAVIRUS | ZONDAG 3 OKTOBER 2021

De rockster onder de crimino-biologen, Dr. Mark Benecke, verzorgt een verrassende lezing op zondag 3 oktober 14:00 -1:30 U. Hij neemt ons mee op een exclusieve reis naar de wereld van verval. ‘Want iedereen die fossielen wil begrijpen, moet weten hoe lijken rotten’, volgens Benecke.

Kosten: € 12,50 
Reserveren: museum@maastricht.nl
 

 Meer lezen
Directeur Stef Niekamp neemt afscheid

Na 5 jaar neemt Stef Niekamp afscheid als directeur van Centre Céramique, Kumulus en het Natuurhistorisch Museum Maastricht. Met veel energie en enthousiasme heeft hij zich de afgelopen jaren ingezet voor het waarborgen van cultuur in de stad, gezorgd voor innovatie, het verbeteren van de status van de gebouwen en meer.
 

De drie instellingen staan voor een grote opgave. Centre Céramique wordt verbouwd en de instellingen worden opnieuw gepositioneerd. Hierbij is speciale aandacht voor Kumulus. “Ik heb het volste vertrouwen dat met de ongekende energie, expertise en betrokkenheid van de medewerkers dit ook zal slagen”, aldus Stef Niekamp.

Nieuwe uitdaging
Stef Niekamp is vanaf 1 september 2020 voorzitter van het College van Bestuur van Stichting Kom Leren. Deze stichting heeft 20 basisscholen in Maastricht en het Heuvelland. Stef Niekamp zegt: “Een mooie nieuwe uitdaging voor mij persoonlijk. Een nieuwe ‘hoek’ in mijn carrière, waar ik met frisse energie aan mag beginnen”.

Stokje overnemen
De directie van de gemeente Maastricht zoekt naar een geschikte kandidaat als opvolger van Stef Niekamp voor de functie van directeur Centre Céramique, Kumulus en Natuurhistorisch Museum.

Asteriornis maastrichtensis

Groot nieuws!

Het Natuurhistorisch Museum heeft er een bijzondere primeur bij. De oudste fossiel van een moderne vogel komt namelijk uit de Sint-Pietersberg. Ontmoet de Asteriornis maastrichtensis, een klein vogeltje dat circa 66,7 miljoen jaar geleden leefde. Deze vondst werpt een heel nieuw licht op de stamboom van de moderne vogels. Het diertje was namelijk nauw verwant aan de gemeenschappelijke voorouder van de groep die nu kippen, eenden en ganzen omvat, de Galloanserae.

Wil je meer weten over dit unieke fossiel? Kijk op deze pagina voor het hele verhaal.

Geannuleerd: Preparatie en rondleiding

Op vrijdagen 13 en 27 maart zou Jacques Knops het sciencelab bemannen. Hij zou klaar staanom alle vragen te beantwoorden en om 14:00 een rondleiding verzorgen. Helaas is het museum vanwege COVID-19 in ieder geval tot en met 31 maart gesloten, dus preparatie en rondleidingen gaan niet door.Meer lezen
Geannuleerd: Bert Wagendorp en de Boekenweek 2020

Zondag 15 maart 14.30: gaat niet door

Helaas is deze activiteit in verband met COVID-19 gecanceld

 

De Boekenweek staat in het teken van dwars, dapper, onaangepast, tegen de stroom in en soms vervelend. Dit jaar vindt de lezing in het teken van de Boekenweek plaats in het Natuurhistorisch Museum tijdens de rebelse tentoonstelling Rock Fossils on Tour. Schrijver en columnist Bert Wagendorp zal een lezing verzorgen.

Bert Wagendorp is columnist bij de Volkskrant en schrijver. In 1995 debuteerde hij met de novelle De Proloog, in 2005 volgde de verhalenbundel De dubbele schaar. Hij schreef twee romans,  Ventoux 2013 en Masser Brock . Ferrara kwam in mei 2019 uit, het vervolg op zijn bestseller Ventoux. Verder kennen mensen hem van zijn scherpe columns in de Volkskrant

Deelname: € 12,50 (incl. toegang museum)

Aanmelden: museum@maastricht.nl

 Meer lezen
TAPIJNS MOOISTE IS VERLIEFD

13 mrt t/m 3 juli 2020

De winter zit er op, we verheugen ons op de lente. De schoonheid die de natuur ons in deze periode biedt geeft vlinders in je buik. Zo zullen de egels in april ontwaken uit hun winterslaap en op zoek gaan naar een partner. In de Tapijntuin hopen we in het egelhuis op romantiek, het Natuurhistorisch Museum heeft al hele tentoonstellingen gewijd aan dit prachtige onderwerp. Romantisch aardewerk is van alle tijden en dat studenten veel met dit onderwerp te maken krijgen wisten we al. Maastricht Science Programme laat licht schijnen op de chemische reacties bij parende Lieveheersbeestje. Deze verhalen worden verteld in de 4 vitrines van Brasserie Tapijn.Meer lezen
Zondag eerste college Museum Jeugd Universiteit

Zondag 16 februari 14.00- 15.00

Zondag is het zover. Dan start het  eerste college van de MJU.

Zijn alle fossielen van rock?

Een interessante vraag, want moet iets van steen zijn om als fossiel bestempeld te mogen worden? Zijn pootafdrukken, kruip- en bijtsporen ook echte fossielen? En wat te denken van veren van vogels en dinosauriërs, of afdrukken van bladeren van verschillende soorten bomen? Dr John Jagt, conservator paleontologie aan het Natuurhistorisch Museum Maastricht laat jullie een paar voorbeelden zien van ‘niet-steense’ fossielen en vertelt er over.

Er is nog plaats, inschrijven kan nog tot zondag en haal net als bij een echte universiteit je MJU diploma

Bekijk hier het programma en geef je op via www.museumjeugduniversiteit.nlMeer lezen
Ondertekening convenant Natuurhistorisch Museum en Science Programme Maastricht - Universiteit Maastricht

Vandaag 21 september is een convenant getekend tussen het Natuurhistorisch Museum Maastricht en Maastricht Science Programme (MSP) - Universiteit Maastricht. Het convenant is ondertekend door Mieke Damsma, wethouder Cultuur; Martin Paul, voorzitter college van bestuur; Thomas Cleij, decaan van Maastricht Science Programme en Stef Niekamp, directeur Centre Céramique, Kumulus en Natuurhistorisch Museum Maastricht (NHMM).

Belang voor de stad, de student en de universiteit
Met deze samenwerking willen de partijen het wetenschappelijk onderzoek naar Maastrichtse natuurwetenschappelijke collecties stimuleren en de continuïteit in de gezamenlijke projecten garanderen op het gebied van biologie, geologie en paleontologie van (Zuid-)Limburg en specifiek het ‘Maastrichtien’. Universiteit Maastricht wil in het curriculum van deze opleiding graag aansluiten bij de regionale omgeving. Het museum en de ENCI-groeve bieden hier excellente mogelijkheden voor. Het levert een goede en nauwe samenwerking op, die de biologie, geologie en paleontologie van Limburg op een wetenschappelijk niveau onderzoekt. Voor MSP komen collecties beschikbaar ten behoeve van onderzoek en (afstudeer-)projecten voor studenten. Studenten verwerken dit onderzoek in innovatieve presentaties voor een breder publiek. Het Natuurhistorisch Museum Maastricht kan hierdoor meer feiten en verhalen over de collecties van Maastricht ontsluiten. Het is een verdere stap in de richting die uitgezet is met het Educatielab en Sciencelab: wetenschap moet je beleven!

Limburg is de meest biodiverse provincie van Nederland.

De collecties van het NHMM bevatten (historische) informatie over de biodiversiteit van Limburg en zijn omgeving. Door de collecties te vergelijken met elementen van de natuur vandaag de dag kunnen veranderingen in de tijd en bijvoorbeeld de invloed van klimaatverandering vastgesteld worden. Daarnaast zitten er fundamenteel wetenschappelijke vragen aan vast. Het publiek kan op deze manier kennis maken met (de veranderingen van) de bijzondere natuur in Limburg.

Eerste resultaten van onderzoek

Afgelopen Museumnacht hebben MSP studenten een tentoonstelling gemaakt over hoe dieren het ouderschap invullen in het tropisch regenwoud. Dit werd als ‘teaser’ gebruikt voor de tentoonstelling Mama. Ook komend jaar leveren MSP studenten een bijdrage aan de museumnacht in het NHMM. Daarnaast hebben studenten geëxperimenteerd met verschillende augmented en virtual reality technieken, die het museum helpen om na te denken over de technische vernieuwing van hun tentoonstellingen.

Overgangszone ENCI-gebied volop in de belangstelling

Op zondag 3 september jl. presenteerde een aantal kunstenaars hun werk in de zogenaamde overgangszone op het ENCI-groeveterrein (tussen de fabriek en de groeve in), daarbij geassisteerd door hun partners uit de industrie en museumwereld. Het filmpje (gemaakt door Rob Pohlen) toont de ladekast waarin zich een interessante en gedurfde combinatie van fossielen, gesteenten en mineralen (uit de collecties van het Natuurhistorisch Museum Maastricht, via conservator paleontologie, John Jagt) en de door Gladys Zeevaarders gemaakte kunstwerken bevond. De bezoekers (ruim 250 die middag; verdeeld over drie groepen en op verschillende tijden) kregen tekst en uitleg van Gladys en John. Die gesprekjes bruisten van enthousiasme, verbeelding en inspiratie... De ladekast (als uit het niets
gekomen...) tegen de achtergrond van de groeve bleek een gouden vondst.

Klik op meer lezen voor het filmpjeMeer lezen
VIER SOORTEN INSEKTEN UIT WINTERSWIJK, MAAR WEL EEN SLORDIGE 245 MILJOEN JAAR OUD!

Er zijn in Nederland maar twee plekken waar gesteentes uit de geologische 'Middeleeuwen' (het Mesozoïcum) aan de oppervlakte komen, of zo goed als. Eén daarvan is het onvolprezen Maastrichtien van de Sint-Pietersberg en omgeving, de andere ligt ten oosten van Winterswijk in de provincie Gelderland. Daar worden lagen versteende kalkmodder van een slordige 245 miljoen jaar (vroeg-Anisien, Trias) afgegraven in een groevecomplex. Al decennia lang komen daar fantastische fossielen vandaan, met name pootafdrukken van schubdieren en skeletresten van vis- en schelpetende reptielen. Eind tachtiger jaren van de vorige eeuw is al eens een insektenvleugel gevonden, maar de laatste tijd zijn daar resten bijgekomen, vooral uit lagen die eerder niet werden aangegraven. Omdat daar ook plantenresten inzitten is de kans groot dat er ook op het land levende dieren worden gevonden. Nu is het zover: overblijfselen van vier soorten insekten: één kakkerlak, één kever en twee fragmenten van vleugels die niet nader op naam te brengen zijn. Dit belooft veel voor de toekomst, en onderstreept maar weer eens het belang voor de Nederlandse paleontologie van de Winterswijkse steengroeve. Wijlen Henk Oosterink zou trots geweest zijn.

John W.M. Jagt, 26 april 2017Meer lezen
Een geheel vernieuwd educatie-aanbod

Het Educatielab

Onderzoeken en Leren

Ons Educatielab is geopend! Het is helemaal vernieuwd net als alle lessen. We hebben alles in een nieuw jasje gestoken en zó veranderd dat het binnen de kaders van onderzoekend en ontdekkend leren past. Eigentijds wetenschapsonderwijs voor alle leerlingen van het primair onderwijs. Wilt u meer weten over ons nieuwe aanbod? Check de website van het museum.Meer lezen
Het mysterie rondom mosasauriër ‘Lars’

Al vanaf het begin van het prepareren, eind januari 2016, van het schedelblok in het Sciencelab heeft het skelet van mosasauriër ‘Lars’ vragen opgeroepen. Zijn alle botten wel van ‘Lars’, of is er meer aan de hand? Nu is een nieuwe fase in de preparatie ingegaan, omdat op dinsdag 13 december 2016, Mart Deckers (vrijwilliger-preparateur) de punt van de bovenkaak, oftewel de ‘premax’, heeft herkend. Deze is kleiner dan de tot nu toe gevonden en geprepareerde kaakonderdelen van Lars. De vraag is nu of dit een onderdeel van Lars is of een prooi... Dit wordt de komende tijd nader onderzocht in het Sciencelab. Geïnteresseerden kunnen dit proces aldaar volgen.

Foto: Links: Premax van Lars / Rechts: Premax Bemelse mosasauriër

 Meer lezen
Nieuwe bezoekergids is er...in 4 talen

Sinds kort kunt aan de balie een geheel herziene bezoekergids  kopen. Deze gids kunt u gebruiken als leidraad maar is tevens een mooie herinnering aan uw bezoek.Hij is te koop voor € 3,50 en verkrijgbaar in de talen Nederlands, Frans, Engels en Duits.

Leren doe je samen

Dertien musea verspreid over Nederland hebben zich verbonden aan een landelijk project ter bevordering van wetenschapseducatie voor het basisonderwijs.Meer lezen
Natuurlijk....Kunst

Vanaf 13 juli is er op diverse plekken in het museum een mini-expo te zien. Deze bestaat uit drie maquettes die zijn ontstaan uit een 'Toon je Talent' project. Kinderen laten zien hoe zij graag in de toekomst het ENCI-gebied willen hebben. Meer lezen
Mosasaurus Lars is thuisgekomen...

Mosasaurus Lars is thuisgekomen.....en deze keer houden we hem hier!

Het mosateam o.l.v John Jagt (conservator paleontologie van het Natuurhistorisch Museum Maastricht ) heeft op woensdagochtend 1 juli nabij het Enci terrein de ca 67 miljoen jaar oude schedel van Lars weten te bergen. Dit is gebeurd in samenwerking met verschillende partners: Enci, de afdeling Limburg van de Nederlandse Geologische Vereniging,de firma Janssen Grondverzet en Publieke Werken van de gemeente Maastricht.
De schedel zit nu nog in een blok dat met tissues, jute en gips is ingepakt. Het weegt rond de 1500 kg.
Op zaterdag 18 april hebben amateurpaleontologen in de Encigroeve in Maastricht de resten gevonden van een Mosasaurus… Het bleek om een Mosasaurus hoffmanni te gaan die bijna 67 miljoen jaar geleden leefde. Hij is vernoemd naar zijn vinder, de veertienjarige Lars Barten.
Sindsdien is er vrijwel dagelijks gegraven en gespeurd. Met als hoogtepunt de vondst van de schedel op donderdag 4 juni.
In oktober 1778 werd al eerder eenzelfde type fossiel opgegraven. Men wist toen nog niet om welk dier het ging. Over één ding was men het wel eens: het ging om het ‘Grand Animal de Maestricht’.
In 1795 nemen de Franse bezetters deze schedel als buit mee naar Parijs. Het bleek ook om een Mosasaurus hoffmanni te gaan.
Lars ligt nu in onze museumtuin en zal in het najaar aan het publiek getoond worden. Dit in ons nieuwe Science-lab, waarbij het publiek getuige kan zijn van de preparatie van Lars. Een project waarbij men tevens mee kan kijken via een App.
Op de website van het museum kun je het hele verhaal van John Jagt en zijn team van week tot week lezen over deze bijzondere vondst: En hoe is het met Lars?Meer lezen
Vondst 4e Mosasaurus uniek!

Zaterdagochtend 18 april is in de ENCI-groeve in Maastricht een vierde Mosasaurus (naast Bèr, Carlo en Kristine) gevonden tijdens een excursie van de Nederlandse Geologische Vereniging, afdeling Limburg. John Jagt, conservator en paleontoloog van het Natuurhistorisch Museum Maastricht, werd volledig verrast door de vondst van vader Jos en zoon Lars Barten.

Waarom uniek?
Het is een bijzondere vondst vertelt John, want “er zijn wervels gevonden van het achterste deel van de rug, alsook staartwervels en -heel speciaal- kootjes van de flippers. De vondsten zijn circa 66.3 miljoen jaar oud”. Aangezien de laatste soort botten zo klein zijn, mooi bewaard zijn gebleven en nog nooit eerder gevonden zijn, verwacht John Jagt dat er op die plek meer te vinden is. De plek is veiliggesteld door ENCI.

Wat gaat er nu verder gebeuren?
De vondsten zijn nog de hele Museumweek  t/m 26 april te zien in het Natuurhistorisch Museum Maastricht. Vervolgens wordt Mosasaurus Lars opgeborgen, in huis nader onderzocht en in de groeve wordt de komende tijd naar meer skeletmateriaal gespeurd. In een later stadium wordt hij gepresenteerd aan het publiek.


Ons Echte Goud
Wethouder Mieke Damsma heeft de bekendmaking van de 4e Mosasaurus gedaan tijdens de 3D projectie van de Mosasaurus. De projectie vond plaats in het kader van de Museumweek bij de campagne Ons Echte Goud op zaterdag 18 april 2015 op het Onze Lieve Vrouwe plein in Maastricht.
Dit is mede mogelijk gemaakt door de Bankgiroloterij.

Lees het krantenartikel: 6e Mosasaurus van Vickie Bartelomeus, Dagblad de Limburger hier.
Lees het krantenartikel: Kicken een Mosasaurus van Vickie Bartelomeus, Dagblad de Limburger hier.
Lees het krantenartikel: Lars (14) graaft in Maastricht zelfzame dinobotten op, Algemeen Dagblad hier.

Bekijk het filmpje van L1nieuws.

Bekijk hier de reportage van SBS 6 in de Enci-Groeve, start 14min05.

Bekijk hier de rapportage van het Jeugd Journaal

Limburg. Een geschiedenis

150 jaar Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap! Om dit heugelijke feit te vieren publiceert de jarige een nieuwe geschiedenis van de provincie Limburg. 

In het overzichtswerk Limburg. Een geschiedenis delen tientallen specialisten hun kennis op de meest uiteenlopende historische terreinen met de LGOG-leden en het bredere publiek.Meer lezen
wistjedat_vogels_uit_dinos
facebook & twitter

Het Natuurhistorisch Museum Maastricht is ook op facebook te vinden. Like ons en volg het laatste nieuws! Of volg ons op Twitter: @nhmmaastricht

2017

MAMA!


de speurtocht naar ideale ouders
23.04. t/m 19.11 2017

De komende maanden is er in het Natuurhistorisch Museum Maastricht van alles te zien en te beleven rondom mama’s, papa’s, draagmoeders, pleegmoeders, huisvaders, samengestelde gezinnen, crèches, in de steek gelaten kinderen en meer in de natuur.  Zelfs in de plantenwereld zijn er ouders die aandacht besteden aan hun nageslacht. In de tentoonstelling kan men kennis maken met de diverse voorbeelden die de natuur ons biedt als het gaat om broedzorg. Daarnaast worden een paar mythes doorgeprikt. Maar bovenal wordt onze fantasie geprikkeld.

2016 / 2017

Haai

een ijzersterk design
26 juni 2016 t/m 15 januari 2017
Haaien boezemen angst in. En toch zullen de meesten van ons deze dieren nooit in hun natuurlijke leefomgeving aanschouwen. Komt deze vrees voort uit de beroemde ‘nagelbijtmomenten’ uit de film Jaws (1975)? Wie zal het zeggen? Die angst is echter nergens goed voor! Voor deze dieren geldt zonder meer dat ‘onbekend ook onbemind’ maakt, en daar moeten we echt iets aan doen. Goedbeschouwd behoren haaien tot de grootste succesformules van de evolutie van dierlijk leven op aarde.

2015 / 2016

Spieken ! Biomimicry: de natuur als model, mentor en maatstaf .

13 juni2015  t/m 29 mei 2016


Biomimicry draait om het in de natuur op zoek gaan naar inspiratie voor nieuwe uitvindingen. Het is een nieuwe discipline voor design (gebouwen, producten en zelfs organisaties) op basis van principes uit de natuur. Het maken van een vezel zoals een spin dat doet. Het kernidee van biomimicry is dat talloze organismen al hebben 'uitgevonden' wat werkt, wat past en wat overleeft op de planeet aarde. Deze organismen zijn volleerde natuurkundigen, scheikundigen, ingenieurs en designers, en de ecosystemen waarin ze leven zijn economieën zonder gelijke.
 

2015

SPINNEN

28 juni t/m 25 oktober 2015


Een spannende tentoonstelling met spinnen en schorpioenen in meer dan 40 terraria. Je vindt er onder meer kleurige spinnen zoals de Krulhaar- en de Roodknievogelspin, de rode Baviaanspin, de gevaarlijke Zwarte weduwe en de Goliathvogelspin, een van de grootste spinnen ter wereld!
Iedereen met interesse voor deze dieren raakt helemaal gefascineerd door de tientallen levende spinnen, schorpioenen en miljoenpoten.

2014/2015

Helden en lastpakken


Dieren in de Eerste Wereldoorlog

1 oktober 2014 t/m 4 januari 2015

 

Het Natuurhistorisch Museum Maastricht toont de expositie 'Helden en lastpakken - over dieren in de Eerste Wereldoorlog'. Hier is te zien hoe dieren op talloze manieren werden ingezet om de mens bij te staan in zijn strijd tegen de vijand. Behalve aan de helden (paarden, duiven, honden) en de lastpakken (ratten, vlooien en luizen) besteden we aandacht aan al de dieren die in de oorlog hun vlees, vel of veren moesten inleveren om mensen te voeden, warm te houden of mooi te maken.

2014/2015

Cool!


Neanderthalers in het Maasdal7 december 2014 – 31 mei 2015

 

In deze  tijdelijke tentoonstelling van het Natuurhistorisch Museum Maastricht
maak je kennis met de Neanderthalers en ontdek je hoe ze in staat waren zich in een
bevroren wereld staande te houden.

2014

Overleven in extreme omstandigheden

Er zijn veel gebieden op aarde waar extreme omstandigheden heersen. Een belangrijke factor is bijvoorbeeld het klimaat. Zeer hoge of lage temperaturen of droogte maken overleven soms schijnbaar onmogelijk. Ook de plek zelf kan extreem zijn, bijvoorbeeld diep onder de grond of diep onder water. Dit soort omstandigheden vereist speciale aanpassingen. Soms zijn die aanpassingen heel simpel, soms heel extreem. 

Meer informatie

De expositie 'Extreem leven' liep van 21 april tot en met 16 november 2014. 

2013 / 2014 Groene Parel van Maastricht
Groene Parel van Maastricht

Méér dan 100 jaar tuin Natuurhistorisch Museum

13 oktober 2013 t/m 6 april 2014

De tuin van het Natuurhistorisch Museum Maastricht, een paar honderd vierkante meter groot, is gelegen in het midden van de stad, aan de Jeker vlakbij het Stadspark. Voor een tuin is dit een behoorlijk oppervlak, maar in vergelijking met veel natuurgebieden is het slechts een postzegeltje.

 

Oase van rust

Zo gelegen aan de rand van de oude binnenstad, is het een oase van rust. Er groeien veel wilde planten die karakteristiek zijn voor het Zuid-Limburgse land. De combinatie van plantensoorten, de ligging aan de Jeker en de zorg en toewijding van de mensen die de tuin onderhouden, maken het tot een uniek stukje natuur in Maastricht. Inmiddels bestaat de tuin honderd jaar en nog elk jaar worden er verrassende nieuwe vondsten gedaan. Het Natuurhistorisch Museum Maastricht viert het eeuwfeest van deze bijzondere tuin met deze bijzondere expositie.

2012 / 2013

CSI Mosasaurus

High-tech onderzoek in een open lab

16 december 2012 t/m 15 september 2013

 

Vanaf 16 december 2012 zijn ze te zien: de eerste stukken van de nieuwe mosasaurus “Carlo”. In de nieuwe tentoonstelling CSI Mosasaurus kan iedereen het prepareerwerk én het onderzoek aan de nieuwe mosasaurusvondst van dichtbij volgen.

 

De nieuwe tentoonstelling draait volledig om het meest recente high-tech-onderzoek naar mosasauriërs. Er zijn zelfs al een paar resultaten van onderzoek naar het skelet van de nieuwe mosasaurus “Carlo” te zien. Het grootste deel van het fossiel moet echter nog uit de kalksteen vrijgelegd worden; een monsterklus die in het open lab te volgen is.

2012

Terug van weggeweest

Maastrichtse mergelvondsten even thuis

1 juli t/m 4 november 2012

 

Het Natuurhistorisch Museum Maastricht viert dit jaar zijn honderdste verjaardag. Vandaag de dag vinden bijzondere fossielvondsten uit de Maastrichtse mergel hun weg naar het museum, maar hoe ging dat ruim honderdvijftig jaar geleden, toen het museum nog niet bestond?

2012

Het staartje van het Krijt - de groeve Curfs in beeld

11 maart t/m 3 juni 2012

 

De nieuwe tentoonstelling in het Natuurhistorisch Museum Maastricht brengt de kalksteengroeve Curfs in beeld. Tot 2009 werd in deze groeve in de buurt van Geulhem nog kalksteen gewonnen. In datzelfde jaar is het terrein overgedragen aan het Limburgs Landschap. Dit jaar wordt het opengesteld voor publiek.

 

2011/2012

Trilobieten

Minimonsters uit de oerzee

19 juni 2011 - 15 januari 2012

 

Trilobieten golden ruim een kwart miljard jaar lang als het onbetwiste succesnummer van de oerzeeën.

Toch viel uiteindelijk het doek voor deze opvallende wezens. Ook in Nederland zijn fossielen van deze stokoude diertjes gevonden. De nieuwe tijdelijke expositie van het Natuurhistorisch Museum Maastricht zet de minimonsters van de oerzee vól in de schijnwerpers.

2010/2011

De Maas

Vormgeefster van het Limburgse landschap

12 december 2010 - 22 mei 2011

 

De voortdurende afwisseling tussen ijstijden en warmere periodes zorgde ervoor dat ook het karakter van de Maas voortdurend veranderde. Het ene moment bedolf ze Limburg onder dikke lagen grind, het andere moment sneed ze met kolkend geweld het dal dieper uit.

De nieuwe expositie schetst aan de hand van Maasgrind, fossielen én een audiovisuele presentatie een beeld van de rol van de Maas in de ontwikkeling van het Limburgse landschap.

2010

Parasieten

Slinkse Gluiperds

19 juli t/m 7 november 2010

 

Over meelifters, uitzuigers en andere profiteurs

 

Het Natuurhistorisch Museum Maastricht presenteert vanaf 19 juli een expositie over parasieten - waarschijnlijk de meest onsmakelijke en angstaanjagende expositie uit de geschiedenis van het museum.

Door onze menselijke bril bekeken zijn parasieten de klaplopers van de natuur: het zijn profiteurs, die ten koste van andere planten of dieren op slinkse wijze hun kostje bij elkaar scharrelen. Dat maakt de biologie van parasieten even fascinerend als weerzinwekkend.

Natuurhistorisch
Museum
Maastricht
Adres De Bosquetplein 7, 6211 KJ Maastricht
T: 043 350 54 90 / E: museum@maastricht.nl
Openingstijden
maandag dicht (m.u.v. enkele feestdagen)
dinsdag-vrijdag 11-17 uur
zaterdag en zondag 13-17 uur

privacystatement
gemeentelijke privacy pagina

© BICMultimedia.nl