S.N.A.P. staat voor Slimme Natuurhistorische en Archeologische Pienterlingen.

Het Maastricht Museum en het Natuurhistorisch Museum Maastricht organiseren weer een nieuwe reeks S.N.A.P. Kindercolleges, speciaal voor nieuwsgierige kinderen van 7 tot 12 jaar! Dit jaar is het thema 'Echt nep!'. Hoe kun je, in een wereld vol nepnieuws, nog weten wat echt is en wat niet?

Vier museumexperts nemen je mee in spannende colleges door de wereld van de geschiedenis en de natuur. Samen gaan we ontdekken hoe je kunt zien wat echt is en wat niet. Dus ben je nieuwsgierig en klaar voor een spannende speurtocht? Kom dan naar de S.N.A.P. Kindercolleges en word een echte expert!

College 1: Stukje voor stukje – de puzzel van de geschiedenis
Zondag 29 september | 14.00 - 15.00 | Centre Céramique

Wat weten we nu echt van de geschiedenis van Maastricht?

Onze geschiedenis is een fascinerende puzzel. Eigenlijk zijn er maar heel weinig puzzelstukjes overgebleven en nog erger: de stukjes vertellen niet altijd de waarheid en soms zelfs helemaal niets! Dan hebben we geen flauw idee waarvoor ze ooit gebruikt zijn en wat ze doen.

Klopt het verhaal van ons verleden dan eigenlijk wel?

De plek waar we alle objecten uit het verleden of de puzzelstukjes bewaren noemen we een depot, deze ligt verstopt onder Centre Céramique: duik mee in het depot op zoek naar onbekende schatten uit het verleden en misschien kun jij wel helpen met het verder oplossen van de puzzel…?

College 2: Net als in de film! of niet?
Zondag 27 oktober | 14.00 - 15.00 | Centre Céramique

Een leuke les over wat echt en nep is in films over vroeger! Want door films weten we allemaal hoe Romeinen eruitzagen, toch? Kijk maar eens naar Asterix! En wat denk je van middeleeuwse ridders? Die zaten meestal in hun harnas op een paard, klaar om te vechten! Tenminste, dat zie je in films.

Maar klopt dat wel? Waar halen ze die ideeën eigenlijk vandaan? Dat gaan we ontdekken met historicus Joes Minis. Kom erachter hoe het écht was om Romeinse kleren aan te hebben of een piratenjas te dragen. Na dit college kun je je ouders en leraren de les lezen over alles wat nep is in films!

College 3: Echt VS nep!
Zondag 17 november | 14.00 - 15.00 | Natuurhistorisch Museum Maastricht

Een college over fossielen, botten en andere bijzondere bodemvondsten en hoe je kan herkennen of deze echt of nep zijn!
In dit college gaan we samen op ontdekkingstocht. Met educatief medewerker Helène Klein van het Museum zetten we al onze zintuigen aan het werk! Kijken, voelen, ruiken, alles komt aan bod (behalve proeven 😉).

Ook gaan we tijdens deze workshop zelf aan het werk met het maken van onze eigen replica (een nep fossiel) en doen we onderzoek naar fossielen uit de oceaan die hier vroeger was, 66miljoen jaar geleden.

College 4: Wie, hoe, wat, waar. Of niet waar?
Zondag 15 december | 14.00 - 15.00 | Natuurhistorisch Museum Maastricht

Op TikTok, Facebook, Snapchat, Insta, je ziet overal dingen waarvan je denkt: Dat kan toch niet? Dat heeft wat leuks en vermakelijks, want je wordt benieuwd hoe ze dat hebben gedaan, ook al krijg je het idee dat je gefopt bent. In de natuur is het ook altijd al zo geweest, maar meestal niet als vermaak. Allerlei dieren en planten zijn bezig andere dieren of planten op het verkeerde been te zetten. Zich voordoen als een ander, aandacht afleiden, niet gezien willen worden, andere gebruiken (of misbruiken), het gebeurt allemaal. Ga mee met museumbioloog Paul Beuk op deze bizarre ontdekkingstocht door de natuur.

Aanmelden

Wanneer

Zondag 29 september 2024 (Maastricht Museum)
Zondag 27 oktober (Maastricht Museum)
Zondag 17 november (Natuurhistorisch Museum Maastricht)
Zondag 15 december (Natuurhistorisch Museum Maastricht)

Hoe laat

Van 14.00 tot 15.00 uur

Leeftijd

7 tot 12 jaar

Kosten

Collegereeks €20,-
Los college €7,50