Natuurhistorisch Museum Maastricht

homekinderen > weetje van de maand
Actueel
voorleesuurtje in het museum

Woensdag 25 oktober |14.00 tot 15.00 uur

Lezing Mamma in de oertijd

Zondag 22 oktober| 14.00 - 15.00 uur

Bouw je eigen dier van hout

Zaterdag 28 oktober |14.00-15.30 uur

Workshop dieren tekenen voor alle kinderen en hun ouders.

Dinsdag 17 oktober 2017 | 14.00 - 15.30 uur

Weekend van de Wetenschap

Met de expert in de expo - 7 en 8 oktober

voorleesuurtje in het museum

Woensdag 25 oktober |14.00 tot 15.00 uur

Babydieren komen, net als hun mama’s en papa’s veelvuldig voor in kinderboeken. Perfect om onze tentoonstelling te combineren met allemaal fijne boeken. Een expert uit de bibliotheek komt voorlezen, dus kom luisteren en geniet van deze prachtige verhalen.

Deelname is gratis, wel moet je entree betalen voor het museum. Reserveren 043-350 54 90 of  museum@maastricht.nl.Meer lezen
Lezing Mamma in de oertijd

Zondag 22 oktober| 14.00 - 15.00 uur

Je moeder houdt van je en wil alles voor je doen. Ook in de natuur zorgen veel dieren voor hun jongen en beschermen ze deze tegen elk dreigend gevaar. Iedereen kan wel een paar voorbeelden bedenken. Maar hoe ging dat heel lang geleden? En hoe weten we dat dan? John Jagt en Eric Mulder, beiden verbonden aan het Natuurhistorisch Museum Maastricht, duiken in de oertijd en gaan op zoek naar het antwoord met iedereen die dat leuk vindt –kortom voor jong en oud.

Aanvang: 14 uur, auditorium Natuurhistorisch Museum Maastricht
Duur: 45-60 minuten, met tijd voor vragen achteraf
Deelname is gratis, wel moet je entree betalen voor het museum.
Reserveren via T: 043-350 54 90 of mail: museum@maastricht.nlMeer lezen
Bouw je eigen dier van hout

Zaterdag 28 oktober |14.00-15.30 uur

Zaterdag 28 oktober |14.00-15.30 uur

Kom snel een kijken nemen bij onze expositie Mama!Hij staat nog maar  t/m 19 november dus loop nog een rondje door de tentoonstelling. Daarna ga je zélf een dier bouwen. En wel van hout!
Onder de deskundige leiding van Michiel Wamelink ga je zagen, schuren en timmeren totdat je een prachtig dier hebt gebouwd. Deze mag uiteraard mee naar huis!
Leeftijd 8+


Deelname €2,50 per persoon & entree museum. Reserveren via T: 043-350 54 90/E: museum@maastricht.nlMeer lezen
Workshop dieren tekenen voor alle kinderen en hun ouders.

Dinsdag 17 oktober 2017 | 14.00 - 15.30 uur

 

Ben je ook zo gek op dieren maar was je laatst net te laat? We doen de workshop rondom deze tentoonstelling Mama! gewoon nog een keer. Deze middag gaan we weer dieren tekenen. Marlies de Jong, kunstdocente van Kumulus, kan dat (ook) heel mooi. Zij helpt jullie. Eerst is het handig en natuurlijk heel leuk als je  de tentoonstelling bekijkt. Daarna mouwen omhoog en aan de slag
Alle leeftijden

Deelname €2,50 per persoon & entree museum. Reserveren via T: 043-350 54 90/E: museum@maastricht.nlMeer lezen
Weekend van de Wetenschap

Met de expert in de expo - 7 en 8 oktober

Tijdens dit weekend kun je eindelijk al je vragen stellen. Bioloog Paul Beuk en paleontoloog John Jagt zijn aanwezig in die tentoonstelling waar hun expertise ligt. Vragen over bijzondere objecten, dieren, krijtzee of insecten. Je kunt ze allemaal afvuren op onze experts. Paul Beuk kunt u zaterdag vinden in de vaste tentoonstelling Biologie en John Jagt op zondag in de vaste tentoonstelling Paleontologie
Deze activiteit kost niets extra naast de reguliere entreeprijs en je hoeft niet te reserveren.

Wat wilde ik ook alweer vragen?

Elke tentoonstelling is opgebouwd rond verhalen of objecten. Zo ook de biologie- en paleontologietentoonstellingen van het Natuurhistorisch Museum Maastricht. Tijdens een rondleiding krijg je die verhalen te horen en worden diverse objecten in de schijnwerpers gezet. Valt je oog nu op iets wat net niet in het verhaal zit, dan blijf je soms met een onbeantwoorde vraag zitten. Schroom niet en stel je vraag meteen aan onze experts.
Op zaterdag 7 oktober loopt museumbioloog Paul Beuk de hele middag door de tentoonstelling, op zondag 8 oktober museumpaleontoloog John Jagt. Zij beantwoorden niet alleen de gebruikelijke vragen, maar juist ook die bijzondere vraag de op dat moment bij je opkomt.

Weekend van de Wetenschap
Tijdens het eerste weekend van oktober brengt het Weekend van de Wetenschap je backstage bij bedrijven, instituten, universiteiten, instellingen en musea. Op meer dan 250 locaties in Nederland openen deze organisaties dan hun deuren voor het publiek. Het Weekend van de Wetenschap plaats op 7 en 8 oktober. Zet ‘m in je agenda
 

Ondertekening convenant Natuurhistorisch Museum en Science Programme Maatsricht - Universiteit Maastricht

Vandaag 21 september is een convenant getekend tussen het Natuurhistorisch Museum Maastricht en Maastricht Science Programme (MSP) - Universiteit Maastricht. Het convenant is ondertekend door Mieke Damsma, wethouder Cultuur; Martin Paul, voorzitter college van bestuur; Thomas Cleij, decaan van Maastricht Science Programme en Stef Niekamp, directeur Centre Céramique, Kumulus en Natuurhistorisch Museum Maastricht (NHMM).

Belang voor de stad, de student en de universiteit
Met deze samenwerking willen de partijen het wetenschappelijk onderzoek naar Maastrichtse natuurwetenschappelijke collecties stimuleren en de continuïteit in de gezamenlijke projecten garanderen op het gebied van biologie, geologie en paleontologie van (Zuid-)Limburg en specifiek het ‘Maastrichtien’. Universiteit Maastricht wil in het curriculum van deze opleiding graag aansluiten bij de regionale omgeving. Het museum en de ENCI-groeve bieden hier excellente mogelijkheden voor. Het levert een goede en nauwe samenwerking op, die de biologie, geologie en paleontologie van Limburg op een wetenschappelijk niveau onderzoekt. Voor MSP komen collecties beschikbaar ten behoeve van onderzoek en (afstudeer-)projecten voor studenten. Studenten verwerken dit onderzoek in innovatieve presentaties voor een breder publiek. Het Natuurhistorisch Museum Maastricht kan hierdoor meer feiten en verhalen over de collecties van Maastricht ontsluiten. Het is een verdere stap in de richting die uitgezet is met het Educatielab en Sciencelab: wetenschap moet je beleven!

Limburg is de meest biodiverse provincie van Nederland.

De collecties van het NHMM bevatten (historische) informatie over de biodiversiteit van Limburg en zijn omgeving. Door de collecties te vergelijken met elementen van de natuur vandaag de dag kunnen veranderingen in de tijd en bijvoorbeeld de invloed van klimaatverandering vastgesteld worden. Daarnaast zitten er fundamenteel wetenschappelijke vragen aan vast. Het publiek kan op deze manier kennis maken met (de veranderingen van) de bijzondere natuur in Limburg.

Eerste resultaten van onderzoek

Afgelopen Museumnacht hebben MSP studenten een tentoonstelling gemaakt over hoe dieren het ouderschap invullen in het tropisch regenwoud. Dit werd als ‘teaser’ gebruikt voor de tentoonstelling Mama. Ook komend jaar leveren MSP studenten een bijdrage aan de museumnacht in het NHMM. Daarnaast hebben studenten geëxperimenteerd met verschillende augmented en virtual reality technieken, die het museum helpen om na te denken over de technische vernieuwing van hun tentoonstellingen.

Overgangszone ENCI-gebied volop in de belangstelling

Op zondag 3 september jl. presenteerde een aantal kunstenaars hun werk in de zogenaamde overgangszone op het ENCI-groeveterrein (tussen de fabriek en de groeve in), daarbij geassisteerd door hun partners uit de industrie en museumwereld. Het filmpje (gemaakt door Rob Pohlen) toont de ladekast waarin zich een interessante en gedurfde combinatie van fossielen, gesteenten en mineralen (uit de collecties van het Natuurhistorisch Museum Maastricht, via conservator paleontologie, John Jagt) en de door Gladys Zeevaarders gemaakte kunstwerken bevond. De bezoekers (ruim 250 die middag; verdeeld over drie groepen en op verschillende tijden) kregen tekst en uitleg van Gladys en John. Die gesprekjes bruisten van enthousiasme, verbeelding en inspiratie... De ladekast (als uit het niets
gekomen...) tegen de achtergrond van de groeve bleek een gouden vondst.

Klik op meer lezen voor het filmpjeMeer lezen
Tentoonstelling Kruidenrijk verlengd!

Voor de eerste maal te zien: zeer waardevolle kruidenboeken uit de historische collecties van Centre Céramique, Natuurhistorisch Museum Maastricht (NHMM) en de Universiteitsbibliotheek. Aan de hand van de mooiste en meest representatieve exemplaren worden in drie presentaties van bescheiden omvang diverse thema’s uit de historie van kruidenboeken toegelicht.

14 mrt t/m t/m 3 september jun ‘17| Kruidenrijk - Bijzondere historische kruidenboeken |
Locatie: Centre Céramique expo @2, Natuurhistorisch Museum Maastricht en Universiteitsbibliotheek|MaastrichtMeer lezen
VIER SOORTEN INSEKTEN UIT WINTERSWIJK, MAAR WEL EEN SLORDIGE 245 MILJOEN JAAR OUD!

Er zijn in Nederland maar twee plekken waar gesteentes uit de geologische 'Middeleeuwen' (het Mesozoïcum) aan de oppervlakte komen, of zo goed als. Eén daarvan is het onvolprezen Maastrichtien van de Sint-Pietersberg en omgeving, de andere ligt ten oosten van Winterswijk in de provincie Gelderland. Daar worden lagen versteende kalkmodder van een slordige 245 miljoen jaar (vroeg-Anisien, Trias) afgegraven in een groevecomplex. Al decennia lang komen daar fantastische fossielen vandaan, met name pootafdrukken van schubdieren en skeletresten van vis- en schelpetende reptielen. Eind tachtiger jaren van de vorige eeuw is al eens een insektenvleugel gevonden, maar de laatste tijd zijn daar resten bijgekomen, vooral uit lagen die eerder niet werden aangegraven. Omdat daar ook plantenresten inzitten is de kans groot dat er ook op het land levende dieren worden gevonden. Nu is het zover: overblijfselen van vier soorten insekten: één kakkerlak, één kever en twee fragmenten van vleugels die niet nader op naam te brengen zijn. Dit belooft veel voor de toekomst, en onderstreept maar weer eens het belang voor de Nederlandse paleontologie van de Winterswijkse steengroeve. Wijlen Henk Oosterink zou trots geweest zijn.

John W.M. Jagt, 26 april 2017Meer lezen
MAMA!

“MAMA!”
(De speurtocht naar ideale ouders)
Een tentoonstelling over broedzorg in de natuur met diverse voorbeelden . Van beesten met ontzettend veel kinderen die het zelf moeten uitzoeken, tot troetelouders die jarenlang hun kroost verzorgen.
Te zien in het Natuurhistorisch Museum Maastricht  van 23 april t/m 19 november 2017

De opening vindt plaats op zaterdag 22 april vanaf 14.00 uur
 Meer lezen
Mosdiertje op waarde geschat

Vrijdag 17 februari waren Oliver Kesselhut  en Luc Goffings  op bezoek in het museum. Hun interesse gaat uit naar de Krijtbryozoën uit de collectie Eduard Pergens die al sinds jaar en dag in het museum vertoeft. Beide heren zijn nu bezig met een rijk geïllustreerde determinategids voor de meest voorkomende soorten mosdiertjes (Bryozoa) uit het Laat-Krijt (laat-Maastrichtien) van Luik-Limburg.Met name uit de Kalkstenen van Nekum en Meerssen (Formatie van Maastricht). Onze conservator paleontologieJohn Jagt  mocht al een blik werpen op het boekwerk zoals het er nu bij ligt - groot respect! Het belooft een schitterend naslagwerk te worden!

Een geheel vernieuwd educatie-aanbod

Het Educatielab

Onderzoeken en Leren

Ons Educatielab is geopend! Het is helemaal vernieuwd net als alle lessen. We hebben alles in een nieuw jasje gestoken en zó veranderd dat het binnen de kaders van onderzoekend en ontdekkend leren past. Eigentijds wetenschapsonderwijs voor alle leerlingen van het primair onderwijs. Wilt u meer weten over ons nieuwe aanbod? Check de website van het museum.Meer lezen
Het mysterie rondom mosasauriër ‘Lars’

Al vanaf het begin van het prepareren, eind januari 2016, van het schedelblok in het Sciencelab heeft het skelet van mosasauriër ‘Lars’ vragen opgeroepen. Zijn alle botten wel van ‘Lars’, of is er meer aan de hand? Nu is een nieuwe fase in de preparatie ingegaan, omdat op dinsdag 13 december 2016, Mart Deckers (vrijwilliger-preparateur) de punt van de bovenkaak, oftewel de ‘premax’, heeft herkend. Deze is kleiner dan de tot nu toe gevonden en geprepareerde kaakonderdelen van Lars. De vraag is nu of dit een onderdeel van Lars is of een prooi... Dit wordt de komende tijd nader onderzocht in het Sciencelab. Geïnteresseerden kunnen dit proces aldaar volgen.

Foto: Links: Premax van Lars / Rechts: Premax Bemelse mosasauriër

 Meer lezen
Nieuwe bezoekergids is er...in 4 talen

Sinds kort kunt aan de balie een geheel herziene bezoekergids  kopen. Deze gids kunt u gebruiken als leidraad maar is tevens een mooie herinnering aan uw bezoek.Hij is te koop voor € 3,50 en verkrijgbaar in de talen Nederlands, Frans, Engels en Duits.

Leren doe je samen

Dertien musea verspreid over Nederland hebben zich verbonden aan een landelijk project ter bevordering van wetenschapseducatie voor het basisonderwijs.Meer lezen
Natuurlijk....Kunst

Vanaf 13 juli is er op diverse plekken in het museum een mini-expo te zien. Deze bestaat uit drie maquettes die zijn ontstaan uit een 'Toon je Talent' project. Kinderen laten zien hoe zij graag in de toekomst het ENCI-gebied willen hebben. Meer lezen
Mosasaurus Lars is thuisgekomen...

Mosasaurus Lars is thuisgekomen.....en deze keer houden we hem hier!

Het mosateam o.l.v John Jagt (conservator paleontologie van het Natuurhistorisch Museum Maastricht ) heeft op woensdagochtend 1 juli nabij het Enci terrein de ca 67 miljoen jaar oude schedel van Lars weten te bergen. Dit is gebeurd in samenwerking met verschillende partners: Enci, de afdeling Limburg van de Nederlandse Geologische Vereniging,de firma Janssen Grondverzet en Publieke Werken van de gemeente Maastricht.
De schedel zit nu nog in een blok dat met tissues, jute en gips is ingepakt. Het weegt rond de 1500 kg.
Op zaterdag 18 april hebben amateurpaleontologen in de Encigroeve in Maastricht de resten gevonden van een Mosasaurus… Het bleek om een Mosasaurus hoffmanni te gaan die bijna 67 miljoen jaar geleden leefde. Hij is vernoemd naar zijn vinder, de veertienjarige Lars Barten.
Sindsdien is er vrijwel dagelijks gegraven en gespeurd. Met als hoogtepunt de vondst van de schedel op donderdag 4 juni.
In oktober 1778 werd al eerder eenzelfde type fossiel opgegraven. Men wist toen nog niet om welk dier het ging. Over één ding was men het wel eens: het ging om het ‘Grand Animal de Maestricht’.
In 1795 nemen de Franse bezetters deze schedel als buit mee naar Parijs. Het bleek ook om een Mosasaurus hoffmanni te gaan.
Lars ligt nu in onze museumtuin en zal in het najaar aan het publiek getoond worden. Dit in ons nieuwe Science-lab, waarbij het publiek getuige kan zijn van de preparatie van Lars. Een project waarbij men tevens mee kan kijken via een App.
Op de website van het museum kun je het hele verhaal van John Jagt en zijn team van week tot week lezen over deze bijzondere vondst: En hoe is het met Lars?Meer lezen
Vondst 4e Mosasaurus uniek!

Zaterdagochtend 18 april is in de ENCI-groeve in Maastricht een vierde Mosasaurus (naast Bèr, Carlo en Kristine) gevonden tijdens een excursie van de Nederlandse Geologische Vereniging, afdeling Limburg. John Jagt, conservator en paleontoloog van het Natuurhistorisch Museum Maastricht, werd volledig verrast door de vondst van vader Jos en zoon Lars Barten.

Waarom uniek?
Het is een bijzondere vondst vertelt John, want “er zijn wervels gevonden van het achterste deel van de rug, alsook staartwervels en -heel speciaal- kootjes van de flippers. De vondsten zijn circa 66.3 miljoen jaar oud”. Aangezien de laatste soort botten zo klein zijn, mooi bewaard zijn gebleven en nog nooit eerder gevonden zijn, verwacht John Jagt dat er op die plek meer te vinden is. De plek is veiliggesteld door ENCI.

Wat gaat er nu verder gebeuren?
De vondsten zijn nog de hele Museumweek  t/m 26 april te zien in het Natuurhistorisch Museum Maastricht. Vervolgens wordt Mosasaurus Lars opgeborgen, in huis nader onderzocht en in de groeve wordt de komende tijd naar meer skeletmateriaal gespeurd. In een later stadium wordt hij gepresenteerd aan het publiek.


Ons Echte Goud
Wethouder Mieke Damsma heeft de bekendmaking van de 4e Mosasaurus gedaan tijdens de 3D projectie van de Mosasaurus. De projectie vond plaats in het kader van de Museumweek bij de campagne Ons Echte Goud op zaterdag 18 april 2015 op het Onze Lieve Vrouwe plein in Maastricht.
Dit is mede mogelijk gemaakt door de Bankgiroloterij.

Lees het krantenartikel: 6e Mosasaurus van Vickie Bartelomeus, Dagblad de Limburger hier.
Lees het krantenartikel: Kicken een Mosasaurus van Vickie Bartelomeus, Dagblad de Limburger hier.
Lees het krantenartikel: Lars (14) graaft in Maastricht zelfzame dinobotten op, Algemeen Dagblad hier.

Bekijk het filmpje van L1nieuws.

Bekijk hier de reportage van SBS 6 in de Enci-Groeve, start 14min05.

Bekijk hier de rapportage van het Jeugd Journaal

Limburg. Een geschiedenis

150 jaar Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap! Om dit heugelijke feit te vieren publiceert de jarige een nieuwe geschiedenis van de provincie Limburg. 

In het overzichtswerk Limburg. Een geschiedenis delen tientallen specialisten hun kennis op de meest uiteenlopende historische terreinen met de LGOG-leden en het bredere publiek.Meer lezen
wistjedat_vondst_hoffmanni
facebook & twitter

Het Natuurhistorisch Museum Maastricht is ook op facebook te vinden. Like ons en volg het laatste nieuws! Of volg ons op Twitter: @nhmmaastricht

kinderen_header1
Weetje van de maand Slakken
Slakken

 

Er komen op de wereld ongeveer 75.000 soorten slakken voor.
In Nederland ruim 50 soorten waterslakken en wel 100 soorten landslakken.
Een heel bekende, maar wel beschermde soort is de Wijngaardslak

Zodra het kouder wordt, zoeken deze slak een beschut, niet te droog plekje in de grond om te overwinteren. De wijngaardslak maakt dan een hard winterdekseltje van slijm en kalk. Ze liggen met de opening naar boven in de grond.

 

Wist je dat: ze meestal aan het eind van de winter het dekseltje weer opeten. Maar soms kun je in het voorjaar toch nog losse dekseltjes vinden in het bos.

stel je vraag Heb je een moeilijke natuurvraag? Of iets bijzonders gevonden?
Heb je een moeilijke natuurvraag? Of iets bijzonders gevonden?

Heb je zelf iets bijzonders gevonden en wil je weten wat het is? Of heb je een natuurvraag waarop het antwoord niet zomaar op internet of in boeken te vinden is? Mail je vraag dan naar museum@maastricht.nl.

Zie je een dier in je huis of tuin en weet je niet wat het is? Kijk goed en ontdek het in de Dierenzoeker: www.dierenzoeker.nl

Natuurhistorisch
Museum
Maastricht
Adres De Bosquetplein 7, 6211 KJ Maastricht
T: 043 350 54 90 / E: museum@maastricht.nl
Openingstijden
maandag dicht (m.u.v. enkele feestdagen)
dinsdag-vrijdag 11-17 uur
zaterdag en zondag 13-17 uur

© BICMultimedia.nl