Natuurhistorisch Museum Maastricht

homeexposities > mama! > opvoedtips uit de natuur

Olifanten


Samen sta je sterker. Wij roepen dat vaak, maar olifanten voeren het daadwerkelijk uit. Vrouwelijke olifanten leven samen met hun jong in kuddes.  Ze vormen een hechte gemeenschap van bewust alleenstaande moeders. De mannen leven namelijk alleen of in andere, veel kleinere groepen. Aan de dames de eer de kleine olifantjes op te voeden. Bij gevaar slaan ze de slurfen ineen en komen ze gezamenlijk in actie. Bijvoorbeeld door een cirkel te vormen waarbij de kwetsbare kalven veilig in het midden staan.

Blauwe gnoes


Soms moet je snel een boodschap doen, maar met een peuter aan de hand kom je niet vlot vooruit. Niks aan te doen, want mensen doen er in vergelijking met dieren nu eenmaal ontzettend lang over om te leren (door)lopen. De blauwe gnoe heeft dat geduld niet. De kuddes waarin ze leven, zijn altijd in beweging. Meteen na de geboorte moet kalfjes daarom op eigen benen kunnen staan om veilig bij de groep te blijven. De moeder spoort haar jong aan door elke keer aanstalten te maken om te vertrekken. Het kalf gaat dan extra zijn best doen en voor je het weet loopt hij op wiebelende pootjes mee met de rest.

De Kangoeroe

De kangoeroe vindt als snel na de geboorte zijn weg naar de buidel. Hij blijft daar een paar maanden zitten. Hij groeit hard en gaat er steeds meer uit zien als een echte kangoeroe. Na ongeveer vijf maanden komt hij voor het eerst met zijn koppie naar buiten. Als zijn moeder bukt kan hij ook voor het eerst gras eten. Na ongeveer negen maanden komt het kleine kangoeroetje er helemaal uit. Eerst is het een beetje wennen maar later gaat het wel. De kangoeroe gaat vaak terug in de buidel bij zijn moeder. Zelfs als hij al een heel stuk groter is! Maar na een tijdje is hij te groot en mag hij alleen nog zijn kop in de buidel doen om te drinken. Daar zit dan al vaak weer een nieuw broertje of zusje in.

De Wevervogel


Wij mensen hebben heuse tv-programma’s zoals Help, mijn man is klusser! om vrouwen te redden uit de puinhopen die hun partners gecreëerd hebben. De Wever die dit vanaf een boomtak aanschouwt zal er om gniffelen. Bij Wevers is zoiets namelijk ondenkbaar. De mannetjes hebben de taak om het nest te bouwen. Als het vrouwtje niet tevreden is, keurt ze het af ( gooit het zelfs op de grond)  en mag hij opnieuw beginnen of gaat ze op zoek naar een ander.Pas daarna komen de kinderen, die ze keurig samen opvoeden.

Galápagoszeeleeuwen


Gratis kinderopvang. Wie droomt er niet van?  Nou, de galápagoszeeleeuwen, want bij hen bestaat het al. Deze zeeleeuwen wonen – u raadt het al – op de Galápagoseilanden. Groepen van zo’n dertig moeders bevallen op een afgeschermd strandje, dat bewaakt wordt door één mannetje. Vanaf een week na de geboorte kunnen de kleintjes worden afgegeven bij de ‘opvang’, waar vrouwtjes om beurten de boel in de gaten houden De zeer sociale zeeleeuwen slaan zo twee vliegen in één klap; ze krijgen tijd om ook goed voor zichzelf te zorgen en hun kids kunnen lekker spelen met leeftijdsgenootjes.

Keizerspinguïns


Maar twee dagen vaderschapsverlof? Daar hoef je bij de keizerpinguïns niet mee aan te komen. De vrouwtjes zijn wel goed, maar niet gek. Zo’n ei leggen is een flinke bevalling. Daarna waggelt ze naar de zee en verdwijnt in het water om zich te voeden en weer aan te sterken. Terwijl mama me-time heeft, zorgt papa vol toewijding voor zijn aankomende kind. In bar koude omstandigheden houdt hij het ei warm tussen zijn voeten en buikplooi. Dat houdt hij maar liefst twee maanden vol. Wat een pa!

De koekoek

De koekoek wil wel nageslacht, maar iemand anders moet er maar voor zorgen dat de door haar gelegde eieren uitkomen. Zeker veertien soorten zangvogels zorgen dan ook voor de kleine koekoekjes die vervolgens weer hetzelfde doen. En de eieren: die legt de koekoek in 10 seconden in het nest van een andere vogel. De koekoek, het dier dat zijn jongen in een ander nest legt.

Natuurhistorisch
Museum
Maastricht
Adres De Bosquetplein 7, 6211 KJ Maastricht
T: 043 350 54 90 / E: museum@maastricht.nl
Openingstijden
maandag dicht (m.u.v. enkele feestdagen)
dinsdag-vrijdag 11-17 uur
zaterdag en zondag 13-17 uur

© BICMultimedia.nl