Natuurhistorisch Museum Maastricht

homeexposities > mama!
ACTUEEL
Bijenhotels maken op woensdag 3 mei
VIER SOORTEN INSEKTEN UIT WINTERSWIJK, MAAR WEL EEN SLORDIGE 245 MILJOEN JAAR OUD!
MAMA!
MOSDIERTJE OP WAARDE GESCHAT
mini-expo Kruidenrijk - Bijzondere historische kruidenboeken
Bijenhotels maken op woensdag 3 mei

 

Wist je dat in onze tuin heel veel honingbijen rondvliegen? Nu het weer voorjaar is zijn ze druk bezig met het verzamelen van nectar en het maken van honing. Maar ook onze solitaire bijen zitten niet stil. Dat zijn eigenlijk alleenstaande Mama's. Om hun welkom te heten maken we bijenhotels. Maar eerst kun je een kijkje gaan nemen in de expo MAMA! Kom jij een handje helpen? Je kunt je bijenhotel daarna thuis ophangen om ook bijen naar jouw tuin te lokken.
Bij goed weer zitten we in de tuin, bij slecht weer in de educatieruimte.
De activiteit is van 14.00 tot 16.00 uur

Deelname is gratis, wel moet je entree betalen voor het museum. Reserveer vooraf je plekje om zeker te zijn dat je mee kunt doen 043-350 54 90 of mail museum@maastricht.nl.
Je mag die dag zelf ook nog binnen lopenMeer lezen
VIER SOORTEN INSEKTEN UIT WINTERSWIJK, MAAR WEL EEN SLORDIGE 245 MILJOEN JAAR OUD!

Er zijn in Nederland maar twee plekken waar gesteentes uit de geologische 'Middeleeuwen' (het Mesozoïcum) aan de oppervlakte komen, of zo goed als. Eén daarvan is het onvolprezen Maastrichtien van de Sint-Pietersberg en omgeving, de andere ligt ten oosten van Winterswijk in de provincie Gelderland. Daar worden lagen versteende kalkmodder van een slordige 245 miljoen jaar (vroeg-Anisien, Trias) afgegraven in een groevecomplex. Al decennia lang komen daar fantastische fossielen vandaan, met name pootafdrukken van schubdieren en skeletresten van vis- en schelpetende reptielen. Eind tachtiger jaren van de vorige eeuw is al eens een insektenvleugel gevonden, maar de laatste tijd zijn daar resten bijgekomen, vooral uit lagen die eerder niet werden aangegraven. Omdat daar ook plantenresten inzitten is de kans groot dat er ook op het land levende dieren worden gevonden. Nu is het zover: overblijfselen van vier soorten insekten: één kakkerlak, één kever en twee fragmenten van vleugels die niet nader op naam te brengen zijn. Dit belooft veel voor de toekomst, en onderstreept maar weer eens het belang voor de Nederlandse paleontologie van de Winterswijkse steengroeve. Wijlen Henk Oosterink zou trots geweest zijn.

John W.M. Jagt, 26 april 2017Meer lezen
MAMA!

“MAMA!”
(De speurtocht naar ideale ouders)
Een tentoonstelling over broedzorg in de natuur met diverse voorbeelden . Van beesten met ontzettend veel kinderen die het zelf moeten uitzoeken, tot troetelouders die jarenlang hun kroost verzorgen.
Te zien in het Natuurhistorisch Museum Maastricht  van 23 april t/m 19 november 2017

De opening vindt plaats op zaterdag 22 april vanaf 14.00 uur
 Meer lezen
MOSDIERTJE OP WAARDE GESCHAT

Vrijdag 17 februari waren Oliver Kesselhut  en Luc Goffings  op bezoek in het museum. Hun interesse gaat uit naar de Krijtbryozoën uit de collectie Eduard Pergens die al sinds jaar en dag in het museum vertoeft. Beide heren zijn nu bezig met een rijk geïllustreerde determinategids voor de meest voorkomende soorten mosdiertjes (Bryozoa) uit het Laat-Krijt (laat-Maastrichtien) van Luik-Limburg.Met name uit de Kalkstenen van Nekum en Meerssen (Formatie van Maastricht). Onze conservator paleontologieJohn Jagt  mocht al een blik werpen op het boekwerk zoals het er nu bij ligt - groot respect! Het belooft een schitterend naslagwerk te worden!

mini-expo Kruidenrijk - Bijzondere historische kruidenboeken

Voor de eerste maal te zien: zeer waardevolle kruidenboeken uit de historische collecties van Centre Céramique, Natuurhistorisch Museum Maastricht (NHMM) en de Universiteitsbibliotheek. Aan de hand van de mooiste en meest representatieve exemplaren worden in drie presentaties van bescheiden omvang diverse thema’s uit de historie van kruidenboeken toegelicht.

14 mrt t/m 18 jun ‘17| Kruidenrijk - Bijzondere historische kruidenboeken |
Locatie: Centre Céramique expo @2, Natuurhistorisch Museum Maastricht en Universiteitsbibliotheek|MaastrichtMeer lezen
Een geheel vernieuwd educatie-aanbod

Het Educatielab

Onderzoeken en Leren

Ons Educatielab is geopend! Het is helemaal vernieuwd net als alle lessen. We hebben alles in een nieuw jasje gestoken en zó veranderd dat het binnen de kaders van onderzoekend en ontdekkend leren past. Eigentijds wetenschapsonderwijs voor alle leerlingen van het primair onderwijs. Wilt u meer weten over ons nieuwe aanbod? Check de website van het museum.Meer lezen
Het mysterie rondom mosasauriër ‘Lars’

Al vanaf het begin van het prepareren, eind januari 2016, van het schedelblok in het Sciencelab heeft het skelet van mosasauriër ‘Lars’ vragen opgeroepen. Zijn alle botten wel van ‘Lars’, of is er meer aan de hand? Nu is een nieuwe fase in de preparatie ingegaan, omdat op dinsdag 13 december 2016, Mart Deckers (vrijwilliger-preparateur) de punt van de bovenkaak, oftewel de ‘premax’, heeft herkend. Deze is kleiner dan de tot nu toe gevonden en geprepareerde kaakonderdelen van Lars. De vraag is nu of dit een onderdeel van Lars is of een prooi... Dit wordt de komende tijd nader onderzocht in het Sciencelab. Geïnteresseerden kunnen dit proces aldaar volgen.

Foto: Links: Premax van Lars / Rechts: Premax Bemelse mosasauriër

 Meer lezen
Tariefsindexering Natuurhistorisch Museum Maastricht

Door kostenstijgingen de afgelopen jaren, zijn wij genoodzaakt een beperkte tariefverhoging door te voeren met ingang van het komende museumjaar.
De nieuwe entreeprijzen zijn met ingang van 1 januari 2017 als volgt:

• Volwassenen (vanaf 12 jaar) : € 6,40 euro
• Kinderen vanaf 5 jaar en senioren: € 4,30 
 

• De standaardreductie van € 1,- p/p op deze tarieven voor groepen boven de 20 en andere kortingsacties blijven van toepassing

 


Stef Niekamp
Directeur Natuur Historisch Museum, Centre Céramique en KumulusMeer lezen
Gereconstrueerde kaak van uitgestorven makreelhaai komt naar Maastricht

Op zaterdag 29 oktober vindt er om 11.00 uur in het Natuurhistorisch Museum Maastricht een bijzondere gebeurtenis plaats. Een kaak, gereconstrueerd aan de hand van fossiel materiaal van wel 5 tot 10 miljoen jaar oud, zal die dag door de huidige eigenaar (Erik Meeuwsen uit Nijmegen) naar Maastricht worden gebracht en worden voorgesteld aan publiek en pers.
Hij zal gedurende de hele tentoonstelling HAAI, die nog loopt t/m 19 maart 2017, te zien zijn in een vitrine bij de expo.Meer lezen
Nieuwe bezoekergids is er...in 4 talen

Sinds kort kunt aan de balie een geheel herziene bezoekergids  kopen. Deze gids kunt u gebruiken als leidraad maar is tevens een mooie herinnering aan uw bezoek.Hij is te koop voor € 3,50 en verkrijgbaar in de talen Nederlands, Frans, Engels en Duits.

Haai activiteiten

HAAI KIDS!

Wil je weten wat er allemaal te doen is rond onze expo HAAI ?

Kijk dan op onze website of vraag er naar aan de balieMeer lezen
Leren doe je samen

Dertien musea verspreid over Nederland hebben zich verbonden aan een landelijk project ter bevordering van wetenschapseducatie voor het basisonderwijs.Meer lezen
Natuurlijk....Kunst

Vanaf 13 juli is er op diverse plekken in het museum een mini-expo te zien. Deze bestaat uit drie maquettes die zijn ontstaan uit een 'Toon je Talent' project. Kinderen laten zien hoe zij graag in de toekomst het ENCI-gebied willen hebben. Meer lezen
HAAI

Bezoek onze nieuwste expo HAAI
Haaien boezemen angst in. En toch zullen de meesten van ons deze dieren nooit in hun natuurlijke leefomgeving aanschouwen. Zijn de nagelbijt momenten uit de film ‘Jaws’ (1975) debet aan deze vrees? Wie zal het zeggen? Die angst is echter nergens goed voor! Kom naar onze expo en vindt het antwoord. Nu te zien.
 Meer lezen
Museumnacht Maastricht

Dit jaar voor het eerst!

15 APRIL 2016| 20.00 – 24.00 uur
1 NACHT – 10 ART VENUES – 14.000 M² KUNST – 110 KUNSTENAARS
90 PERFORMANCES – 50 ARTIESTEN – 1 AFTER PARTY

15 april: Maastricht opent de Nationale Museumweek met 1e Museumnacht Maastricht.

Van waardevolle historische artefacten, opmerkelijke bodemschatten tot excentrieke hedendaagse kunstuitingen en cutting edge video-art: je kunt het allemaal verwachten tijdens de eerste Museumnacht Maastricht.
De 10 deelnemende locaties openen hun deuren op vrijdag 15 april van 20.00 tot 24.00 uur, met naast de vaste opstelling een speciaal programma vol performances, workshops, artists’ talks, exclusieve rondleidingen, previews, drankjes & beats. De gratis hop-on-hop-off bus zorgt ervoor dat niemand iets hoef te missen.
De eerste editie wordt tevens feestelijk afgesloten met een after party in Ipanema (Bonnefantenmuseum) van 24.00 tot 03.00 uur.

Kijk hier voor ons programma
 Meer lezen
Mosasaurus Lars is thuisgekomen...

Mosasaurus Lars is thuisgekomen.....en deze keer houden we hem hier!

Het mosateam o.l.v John Jagt (conservator paleontologie van het Natuurhistorisch Museum Maastricht ) heeft op woensdagochtend 1 juli nabij het Enci terrein de ca 67 miljoen jaar oude schedel van Lars weten te bergen. Dit is gebeurd in samenwerking met verschillende partners: Enci, de afdeling Limburg van de Nederlandse Geologische Vereniging,de firma Janssen Grondverzet en Publieke Werken van de gemeente Maastricht.
De schedel zit nu nog in een blok dat met tissues, jute en gips is ingepakt. Het weegt rond de 1500 kg.
Op zaterdag 18 april hebben amateurpaleontologen in de Encigroeve in Maastricht de resten gevonden van een Mosasaurus… Het bleek om een Mosasaurus hoffmanni te gaan die bijna 67 miljoen jaar geleden leefde. Hij is vernoemd naar zijn vinder, de veertienjarige Lars Barten.
Sindsdien is er vrijwel dagelijks gegraven en gespeurd. Met als hoogtepunt de vondst van de schedel op donderdag 4 juni.
In oktober 1778 werd al eerder eenzelfde type fossiel opgegraven. Men wist toen nog niet om welk dier het ging. Over één ding was men het wel eens: het ging om het ‘Grand Animal de Maestricht’.
In 1795 nemen de Franse bezetters deze schedel als buit mee naar Parijs. Het bleek ook om een Mosasaurus hoffmanni te gaan.
Lars ligt nu in onze museumtuin en zal in het najaar aan het publiek getoond worden. Dit in ons nieuwe Science-lab, waarbij het publiek getuige kan zijn van de preparatie van Lars. Een project waarbij men tevens mee kan kijken via een App.
Op de website van het museum kun je het hele verhaal van John Jagt en zijn team van week tot week lezen over deze bijzondere vondst: En hoe is het met Lars?Meer lezen
Het museum 24-7 open!

ook buiten de openingstijden virtueel bereikbaar

Op 28 juni 2015 was  de datum waarop het museum zijn 24/7 doelstelling naar buiten bracht.
Het is de bedoeling dat het museum vanaf die datum meer en meer ook buiten de openingstijden virtueel bereikbaar is. Op deze manier zullen de nú in kasten verborgen collecties voor iedereen bereikbaar worden.
24/7 zal voortaan aangeven dat het gepresenteerde zowel analoog alsook virtueel te bekijken is.

Vondst 4e Mosasaurus uniek!

Zaterdagochtend 18 april is in de ENCI-groeve in Maastricht een vierde Mosasaurus (naast Bèr, Carlo en Kristine) gevonden tijdens een excursie van de Nederlandse Geologische Vereniging, afdeling Limburg. John Jagt, conservator en paleontoloog van het Natuurhistorisch Museum Maastricht, werd volledig verrast door de vondst van vader Jos en zoon Lars Barten.

Waarom uniek?
Het is een bijzondere vondst vertelt John, want “er zijn wervels gevonden van het achterste deel van de rug, alsook staartwervels en -heel speciaal- kootjes van de flippers. De vondsten zijn circa 66.3 miljoen jaar oud”. Aangezien de laatste soort botten zo klein zijn, mooi bewaard zijn gebleven en nog nooit eerder gevonden zijn, verwacht John Jagt dat er op die plek meer te vinden is. De plek is veiliggesteld door ENCI.

Wat gaat er nu verder gebeuren?
De vondsten zijn nog de hele Museumweek  t/m 26 april te zien in het Natuurhistorisch Museum Maastricht. Vervolgens wordt Mosasaurus Lars opgeborgen, in huis nader onderzocht en in de groeve wordt de komende tijd naar meer skeletmateriaal gespeurd. In een later stadium wordt hij gepresenteerd aan het publiek.


Ons Echte Goud
Wethouder Mieke Damsma heeft de bekendmaking van de 4e Mosasaurus gedaan tijdens de 3D projectie van de Mosasaurus. De projectie vond plaats in het kader van de Museumweek bij de campagne Ons Echte Goud op zaterdag 18 april 2015 op het Onze Lieve Vrouwe plein in Maastricht.
Dit is mede mogelijk gemaakt door de Bankgiroloterij.

Lees het krantenartikel: 6e Mosasaurus van Vickie Bartelomeus, Dagblad de Limburger hier.
Lees het krantenartikel: Kicken een Mosasaurus van Vickie Bartelomeus, Dagblad de Limburger hier.
Lees het krantenartikel: Lars (14) graaft in Maastricht zelfzame dinobotten op, Algemeen Dagblad hier.

Bekijk het filmpje van L1nieuws.

Bekijk hier de reportage van SBS 6 in de Enci-Groeve, start 14min05.

Bekijk hier de rapportage van het Jeugd Journaal

Limburg. Een geschiedenis

150 jaar Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap! Om dit heugelijke feit te vieren publiceert de jarige een nieuwe geschiedenis van de provincie Limburg. 

In het overzichtswerk Limburg. Een geschiedenis delen tientallen specialisten hun kennis op de meest uiteenlopende historische terreinen met de LGOG-leden en het bredere publiek.Meer lezen

Neem je vader of moeder mee en maak elkaars portret

Gezinsworkshop vanaf 6 jaar
Woensdag 19 juli|14.00-15.30 uur
Heb je de tentoonstelling Mama! al gezien? Die gaat ook over papa’s in de dierenwereld. Als je je vader en/of moeder meeneemt, gaan jullie een mooi portret tekenen van elkaar. Marlies de Jong, kunstdocente van Kumulus, helpt jullie daarbij. Eerst gaan we samen de tentoonstelling bekijken. Deelname €2,50 per persoon & entree museum. Reserveren via T: 043-350 54 90 of mail: museum@maastricht.nl.

Workshop dieren tekenen voor alle kinderen en hun ouders

Zaterdag 26 augustus|14.00-15.30 uur
Ben je ook zo gek op dieren? Dan moet je de tentoonstelling Mama! zeker zien. Deze middag gaan we dieren tekenen. Marlies de Jong, kunstdocente van Kumulus, kan dat (ook) heel mooi. Zij helpt jullie. Eerst gaan we samen de tentoonstelling bekijken. Deelname €2,50 per persoon & entree museum. Reserveren via T: 043-350 54 90 of mail: museum@maastricht.nl.

Bezoek Mama! ook met je klas


Dan kun je onder andere een leuke les volgen en ontdek je welke dieren het beste voor hun kroost zorgen. Hier volgt snel meer informatie over.

Mama!

Bij het horen van die kreet zijn alle moeders en ook heel veel vaders meteen klaarwakker. Er is toch niets mis met mijn kind? Ouders voelen zich verantwoordelijk voor hun kinderen. Is dat in de natuur ook zo? Daar is het nodig dat ouders ervoor zorgen dat hun kinderen op zijn minst lang genoeg overleven om zelf kinderen te kunnen krijgen. Anders sterft de soort uit. Als je om je heen kijkt, lijkt dat ook goed te gaan. Katten en honden hebben liefhebbende moeders. De moederkip beschermt haar kuikens en merels zwoegen en ploegen in de tuin om wormen voor hun jongen te vinden.

Papa is weg na de bevruchting


Zorg voor het nageslacht is overal te vinden in de natuur, maar net als bij mensen zijn er meerdere gezinsvormen mogelijk. Het eenoudergezin komt bijvoorbeeld vaak voor. Mama moet het dan alleen zien te rooien omdat papa na de bevruchting niet meer in beeld is. Dit gebeurt bij veel kuddedieren. Ook zijn er eenoudergezinnen met papa aan het roer. Zeepaardjes zijn hier een bekend voorbeeld van. En zo zijn er in de natuur nog veel meer voorbeelden te vinden van de manier waarop de zorg voor het nageslacht plaatsvindt. Of juist niet plaatsvindt.

Een voorbeeldige familiesoort


De tentoonstelling Mama! laat die voorbeelden zien. Daarbij kan het gaan om ouderstellen die zo veel mogelijk kinderen op de wereld zetten, waarna die kinderen het zelf mogen uitzoeken. Andere ouders vertroetelen hun kinderen jarenlang, totdat die op eigen benen kunnen staan. Ze komen allemaal voorbij: van de koekoek die een ander zijn kinderen laat opvoeden tot en met het zandzegge-plantje, dat kopietjes maakt van zichzelf. Wie zeker ook niet ontbreekt, is de merel. Omdat die deel uitmaakt van een voorbeeldige familiesoort als het gaat om zorg voor het nageslacht.

Bijenhotels maken

Woensdag 3 mei | 14.00 - 16.00u
Workshop tot 12 jaar


Wist je dat in onze tuin heel veel honingbijen rondvliegen? Nu het weer voorjaar is zijn ze druk bezig met het verzamelen van nectar en het maken van honing. Maar ook onze solitaire bijen zitten niet stil. Dat zijn eigenlijk alleenstaande Mama's . Om hun welkom te heten maken we bijenhotels. Maar eerst kun je een kijkje gaan nemen in de expo MAMA! Kom jij een handje helpen? Je kunt je bijenhotel daarna thuis ophangen om ook bijen naar jouw tuin te lokken.
Bij goed weer zitten we in de tuin, bij slecht weer in de educatieruimte.
De activiteit is van 14.00 tot 16.00 uur 

Deelname is gratis, wel moet je entree betalen voor het museum. Reserveer vooraf je plekje om zeker te zijn dat je mee kunt doen 043-350 54 90 of mail museum@maastricht.nl.
Je mag die dag zelf ook nog binnen lopen

Rond de tentoonstelling Mama! zijn de volgende activiteiten gepland.

Gratis toegang voor moeders op Moederdag
Zondag 14 mei kunnen alle moeders gratis de tentoonstelling bezoeken. Twijfel dus niet en neem je moeder mee naar Mama! (Moeder moet die dag natuurlijk wel haar kinderen meenemen & 1 moeder gratis per gezin).

Gratis toegang voor vaders op Vaderdag
Papa’s mogen ook gratis binnen op Vaderdag zondag 18 juni. (Vader moet die dag natuurlijk wel zijn kinderen meenemen & 1 vader gratis per gezin).

 

Bioloog Paul Beuk geeft een rondleiding

Dat doet hij op zaterdag 20 mei, zondag 11 juni, zaterdag 8 juli, zondag 24 september en zaterdag 18 november tussen 14.30 en 15.30 uur.
Deelname €2,50 per persoon & entree museum.
Reserveren via T: 043-350 5490 of mail: museum@maastricht.nl.

Ook in Centre Céramique is er een activiteit rond Mama!

Dinsdag 9 mei 19.00-20.30 uur
Mag ik mijn kind even achter het behang plakken?
Opvoedcafé met kinder- en gezinscoach Dimph Everaers
Je kinderen zijn je bloedjes. Je gaat voor ze door het vuur en doet eindeloos je best ze groot te brengen. Maar soms halen die lieve schatten het bloed onder je nagels vandaan. Dimph Everaers is kinder- en gezinscoach en begeleidt dit opvoedcafé. Heb je vragen over opvoeden? En wil je hier met andere ouders en een deskundige over praten in een ongedwongen sfeer? Kom dan naar Centre Céramique deze avond.
Deelname € 5,- per persoon (€ 4,- per persoon voor bibliotheekleden, korting alleen in de voorverkoop). Reserveren via klantenservice@maastricht.nl of T: 043-350 5600.

Natuurhistorisch
Museum
Maastricht
Adres De Bosquetplein 7, 6211 KJ Maastricht
T: 043 350 54 90 / E: museum@maastricht.nl
Openingstijden
maandag dicht (m.u.v. enkele feestdagen)
dinsdag-vrijdag 11-17 uur
zaterdag en zondag 13-17 uur

© BICMultimedia.nl