Natuurhistorisch Museum Maastricht

homeexposities
actueel
Nieuwsbrief Overgangszone
BEZOEK HET ARTLAB

Eerste publieksmoment op 18 februari 13.30 - 16.30U

Mini-expositie Natuurlijk!

Deze mini-expo is in het kader van de Boekenweek 2018. Het thema is ‘Natuur’.

Kids tour in de Grotten Noord ( 6 - 12 jaar)

Woensdag 21 febr         15.00 uur – 16.00 uur
Zaterdag    24 febr         11.00 uur – 12.00 uur
Zondag      25 febr.        11.00 uur – 12.00 uur

Minicursus tekenen

Wo 7,14,21 en 28 maart

Nieuwsbrief Overgangszone

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen gedurende de OVERGANGSZONE. Lees er alles over in deze 11e nieuwsbrief
 Meer lezen
BEZOEK HET ARTLAB

Eerste publieksmoment op 18 februari 13.30 - 16.30U

Zondag 18 februari: Moments from the Archive & filmscreening ‘Alpi’ van Armin Linke
Op zondag 18 februari zal deelnemend kunstenaar Miriam Sentler met een groep studenten verslag doen van hun ‘fieldwork’ in het depot. In haar onderzoek legt zij verbanden tussen haar eigen werk en de collecties van het Natuurhistorisch Museum Maastricht. Hierbij focust ze in het bijzonder op objecten in het depot van het NHMM die een verhaal of geschiedenis representeren en hun connectie tot (fictieve) verhalen.
Maar er is nog meer deze middag te zien en te beleven. Ga naar onze ARTLAB pagina voor alle informatieMeer lezen
Mini-expositie Natuurlijk!

Deze mini-expo is in het kader van de Boekenweek 2018. Het thema is ‘Natuur’.

Portretten van acht lezers met hun lievelingsboek over de natuur.

Fotograaf Jonathan Vos heeft acht lezers geportretteerd met hun lievelingsboek over de natuur.

De foto’s worden vergezeld met de persoonlijke verhalen van diegene die voor de lens van Jonathan zijn verschenen. 

13 maart t/m 17 juni 2018 | Mini Foto-expositie: Natuurlijk! |
mini-expo Centre Céramique 2e verdieping.Meer lezen
Kids tour in de Grotten Noord ( 6 - 12 jaar)

Woensdag 21 febr         15.00 uur – 16.00 uur
Zaterdag    24 febr         11.00 uur – 12.00 uur
Zondag      25 febr.        11.00 uur – 12.00 uur

Speciale rondleiding in het kader van de expo Het Duistere Dierenrijk.
Durf jij samen met onze gids op zoek te gaan naar nachtdieren tijdens een ondergronds avontuur in de Grotten van Maastricht? Ga dan op ontdekking in de Sint Pietersberg met een labyrint van wel ruim 20.000 gangen! Oh en je ouders of verzorgers mogen mee…als ze durven!
Vertrekpunt: Ticket-office Maastricht
Tickets: enkel voorafgaand te reserveren via de website maastrichtunderground.nl of bij de VVV in het Centrum van Maastricht 

Bewaar je kaartje goed want tegen inlevering van je kaartje bij de receptie van het Natuurhistorisch Museum ontvang jij gratis een coole Glow in the Dark poster!!Meer lezen
Minicursus tekenen

Wo 7,14,21 en 28 maart

Duistere dieren tekenen in het museum? Jazeker, dat kan.
Want wij hebben in het museum veel opgezette dieren waar je alle details van dichtbij kan bekijken. We werken zelfs af en toe met een vergrootglas of gebruiken een microscoop! Dan leer je niet alleen hoe je een mooie nachtvlinder kan maken van pastelkrijt, maar je leert ook wat het verschil is tussen een dag- en nachtvlinder.
We beginnen iedere les met een kijkje in het museum en gaan dan zelf creatief aan de slag!

Kosten € 49,50
Aanmelden via www.proefkumulus.nl

Uilenmiddag voor het hele gezin

Zondag 4 maart 14.00 - 16.00

Dat uilen nachtdieren zijn wisten we al. Maar hoe zien ze er nu van dichtbij uit? En wat eten ze? En wat is nu precies een uilskuiken?
Vandaag een speciale Uilenmiddag in het museum. In het museum kun je vandaag een heel bijzondere uil zien. Tijdens de lezing in ons auditorium is de uil voortdurend aanwezig en zal de begeleider hem ook af en toe voeren.Durf jij een selfie te maken? Vraag het na afloop even aan de uilenspecialist en wie weet heb jij een nieuwe coole profielfoto.

Wil je weten wat deze uilen nu precies eten?Ga dan een uilenbal uitpluizen in het educatielab en bekijk dit met het vergrootglas.
Maar op is op dus meld je op tijd aan.
Vergeet natuurlijk niet onze tentoonstelling Het Duistere Dierenrijk te bezoeken.

Deelname €2,50 per persoon & entree
Reserveren via T: 043-350 54 90 of mail: museum@maastricht.nl.Meer lezen
Museumnacht 2018

Vrijdag 13 april 2018

LUCKY TIMES AHEAD! Vrijdag 13 april
Museumnacht Maastricht 2018

VRIJDAG DE 13E, 13 ART VENUES, EEN AVOND IN HET TEKEN VAN LUCKY 13!

Op vrijdag 13 april 2018 gaat Maastricht weer los tijdens de derde editie van Museumnacht Maastricht. Leeftijd-maakt-niet-uit gelukszoekers en pechvogels, (blind) dates, Maastrichtse pleziermakers en wereldse geliefden, hardcore Museumnachtfans en onzekere ontdekkers, genieten met één ticket een avond lang van een geweldige line-up.
Lees meer over deze museumnacht op onze speciale pagina.Meer lezen
Poëtische bomenwandeling ihk van de Boekenweek

Zondag 18 maart

Bomen geven vorm aan stemmingen, bieden inspiratie, roepen op tot jubelen. Waar de ene schrijver zijn pure emotie de volle loop laat bij het componeren van een gedicht, laat een ander zich leiden door de culturele of evolutionaire geschiedenis. Allen verbeelden ze de schoonheid, eenvoud, de associaties die een boom bij hen oproept of concretiseert. Jet van Aalst (Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht) en Paul Beuk (Natuurhistorisch Museum Maastricht) nemen je mee op een literaire bomenwandeling door Maastricht. De wandeling start bij Centre Céramique en loopt via het Stadspark en Jekerkwartier naar het Natuurhistorisch Museum. Onderweg doen we diverse bomen aan. Bij elk van die bomen een gedicht en een verhaal over evolutie, geschiedenis, gebruik of biologie. De wandeling wordt afgesloten in het Natuurhistorisch Museum met koffie en een stukje vlaai. Daarna kan op eigen gelegenheid het museum worden bezocht.
 

Kosten: € 7,50 / Bibliotheekleden: € 6,50 incl. routebeschrijving + teksten, koffie met vlaai en entree Natuurhistorisch museum. Start locatie: Centre Céramique, Plein 1992. Reserveren via klantenservice@maastricht.nl of 043 3505600

Ondertekening convenant Natuurhistorisch Museum en Science Programme Maatsricht - Universiteit Maastricht

Vandaag 21 september is een convenant getekend tussen het Natuurhistorisch Museum Maastricht en Maastricht Science Programme (MSP) - Universiteit Maastricht. Het convenant is ondertekend door Mieke Damsma, wethouder Cultuur; Martin Paul, voorzitter college van bestuur; Thomas Cleij, decaan van Maastricht Science Programme en Stef Niekamp, directeur Centre Céramique, Kumulus en Natuurhistorisch Museum Maastricht (NHMM).

Belang voor de stad, de student en de universiteit
Met deze samenwerking willen de partijen het wetenschappelijk onderzoek naar Maastrichtse natuurwetenschappelijke collecties stimuleren en de continuïteit in de gezamenlijke projecten garanderen op het gebied van biologie, geologie en paleontologie van (Zuid-)Limburg en specifiek het ‘Maastrichtien’. Universiteit Maastricht wil in het curriculum van deze opleiding graag aansluiten bij de regionale omgeving. Het museum en de ENCI-groeve bieden hier excellente mogelijkheden voor. Het levert een goede en nauwe samenwerking op, die de biologie, geologie en paleontologie van Limburg op een wetenschappelijk niveau onderzoekt. Voor MSP komen collecties beschikbaar ten behoeve van onderzoek en (afstudeer-)projecten voor studenten. Studenten verwerken dit onderzoek in innovatieve presentaties voor een breder publiek. Het Natuurhistorisch Museum Maastricht kan hierdoor meer feiten en verhalen over de collecties van Maastricht ontsluiten. Het is een verdere stap in de richting die uitgezet is met het Educatielab en Sciencelab: wetenschap moet je beleven!

Limburg is de meest biodiverse provincie van Nederland.

De collecties van het NHMM bevatten (historische) informatie over de biodiversiteit van Limburg en zijn omgeving. Door de collecties te vergelijken met elementen van de natuur vandaag de dag kunnen veranderingen in de tijd en bijvoorbeeld de invloed van klimaatverandering vastgesteld worden. Daarnaast zitten er fundamenteel wetenschappelijke vragen aan vast. Het publiek kan op deze manier kennis maken met (de veranderingen van) de bijzondere natuur in Limburg.

Eerste resultaten van onderzoek

Afgelopen Museumnacht hebben MSP studenten een tentoonstelling gemaakt over hoe dieren het ouderschap invullen in het tropisch regenwoud. Dit werd als ‘teaser’ gebruikt voor de tentoonstelling Mama. Ook komend jaar leveren MSP studenten een bijdrage aan de museumnacht in het NHMM. Daarnaast hebben studenten geëxperimenteerd met verschillende augmented en virtual reality technieken, die het museum helpen om na te denken over de technische vernieuwing van hun tentoonstellingen.

Overgangszone ENCI-gebied volop in de belangstelling

Op zondag 3 september jl. presenteerde een aantal kunstenaars hun werk in de zogenaamde overgangszone op het ENCI-groeveterrein (tussen de fabriek en de groeve in), daarbij geassisteerd door hun partners uit de industrie en museumwereld. Het filmpje (gemaakt door Rob Pohlen) toont de ladekast waarin zich een interessante en gedurfde combinatie van fossielen, gesteenten en mineralen (uit de collecties van het Natuurhistorisch Museum Maastricht, via conservator paleontologie, John Jagt) en de door Gladys Zeevaarders gemaakte kunstwerken bevond. De bezoekers (ruim 250 die middag; verdeeld over drie groepen en op verschillende tijden) kregen tekst en uitleg van Gladys en John. Die gesprekjes bruisten van enthousiasme, verbeelding en inspiratie... De ladekast (als uit het niets
gekomen...) tegen de achtergrond van de groeve bleek een gouden vondst.

Klik op meer lezen voor het filmpjeMeer lezen
VIER SOORTEN INSEKTEN UIT WINTERSWIJK, MAAR WEL EEN SLORDIGE 245 MILJOEN JAAR OUD!

Er zijn in Nederland maar twee plekken waar gesteentes uit de geologische 'Middeleeuwen' (het Mesozoïcum) aan de oppervlakte komen, of zo goed als. Eén daarvan is het onvolprezen Maastrichtien van de Sint-Pietersberg en omgeving, de andere ligt ten oosten van Winterswijk in de provincie Gelderland. Daar worden lagen versteende kalkmodder van een slordige 245 miljoen jaar (vroeg-Anisien, Trias) afgegraven in een groevecomplex. Al decennia lang komen daar fantastische fossielen vandaan, met name pootafdrukken van schubdieren en skeletresten van vis- en schelpetende reptielen. Eind tachtiger jaren van de vorige eeuw is al eens een insektenvleugel gevonden, maar de laatste tijd zijn daar resten bijgekomen, vooral uit lagen die eerder niet werden aangegraven. Omdat daar ook plantenresten inzitten is de kans groot dat er ook op het land levende dieren worden gevonden. Nu is het zover: overblijfselen van vier soorten insekten: één kakkerlak, één kever en twee fragmenten van vleugels die niet nader op naam te brengen zijn. Dit belooft veel voor de toekomst, en onderstreept maar weer eens het belang voor de Nederlandse paleontologie van de Winterswijkse steengroeve. Wijlen Henk Oosterink zou trots geweest zijn.

John W.M. Jagt, 26 april 2017Meer lezen
MAMA!

“MAMA!”
(De speurtocht naar ideale ouders)
Een tentoonstelling over broedzorg in de natuur met diverse voorbeelden . Van beesten met ontzettend veel kinderen die het zelf moeten uitzoeken, tot troetelouders die jarenlang hun kroost verzorgen.
Te zien in het Natuurhistorisch Museum Maastricht  van 23 april t/m 19 november 2017

De opening vindt plaats op zaterdag 22 april vanaf 14.00 uur
 Meer lezen
Mosdiertje op waarde geschat

Vrijdag 17 februari waren Oliver Kesselhut  en Luc Goffings  op bezoek in het museum. Hun interesse gaat uit naar de Krijtbryozoën uit de collectie Eduard Pergens die al sinds jaar en dag in het museum vertoeft. Beide heren zijn nu bezig met een rijk geïllustreerde determinategids voor de meest voorkomende soorten mosdiertjes (Bryozoa) uit het Laat-Krijt (laat-Maastrichtien) van Luik-Limburg.Met name uit de Kalkstenen van Nekum en Meerssen (Formatie van Maastricht). Onze conservator paleontologieJohn Jagt  mocht al een blik werpen op het boekwerk zoals het er nu bij ligt - groot respect! Het belooft een schitterend naslagwerk te worden!

Een geheel vernieuwd educatie-aanbod

Het Educatielab

Onderzoeken en Leren

Ons Educatielab is geopend! Het is helemaal vernieuwd net als alle lessen. We hebben alles in een nieuw jasje gestoken en zó veranderd dat het binnen de kaders van onderzoekend en ontdekkend leren past. Eigentijds wetenschapsonderwijs voor alle leerlingen van het primair onderwijs. Wilt u meer weten over ons nieuwe aanbod? Check de website van het museum.Meer lezen
Het mysterie rondom mosasauriër ‘Lars’

Al vanaf het begin van het prepareren, eind januari 2016, van het schedelblok in het Sciencelab heeft het skelet van mosasauriër ‘Lars’ vragen opgeroepen. Zijn alle botten wel van ‘Lars’, of is er meer aan de hand? Nu is een nieuwe fase in de preparatie ingegaan, omdat op dinsdag 13 december 2016, Mart Deckers (vrijwilliger-preparateur) de punt van de bovenkaak, oftewel de ‘premax’, heeft herkend. Deze is kleiner dan de tot nu toe gevonden en geprepareerde kaakonderdelen van Lars. De vraag is nu of dit een onderdeel van Lars is of een prooi... Dit wordt de komende tijd nader onderzocht in het Sciencelab. Geïnteresseerden kunnen dit proces aldaar volgen.

Foto: Links: Premax van Lars / Rechts: Premax Bemelse mosasauriër

 Meer lezen
Nieuwe bezoekergids is er...in 4 talen

Sinds kort kunt aan de balie een geheel herziene bezoekergids  kopen. Deze gids kunt u gebruiken als leidraad maar is tevens een mooie herinnering aan uw bezoek.Hij is te koop voor € 3,50 en verkrijgbaar in de talen Nederlands, Frans, Engels en Duits.

Leren doe je samen

Dertien musea verspreid over Nederland hebben zich verbonden aan een landelijk project ter bevordering van wetenschapseducatie voor het basisonderwijs.Meer lezen
Natuurlijk....Kunst

Vanaf 13 juli is er op diverse plekken in het museum een mini-expo te zien. Deze bestaat uit drie maquettes die zijn ontstaan uit een 'Toon je Talent' project. Kinderen laten zien hoe zij graag in de toekomst het ENCI-gebied willen hebben. Meer lezen
Mosasaurus Lars is thuisgekomen...

Mosasaurus Lars is thuisgekomen.....en deze keer houden we hem hier!

Het mosateam o.l.v John Jagt (conservator paleontologie van het Natuurhistorisch Museum Maastricht ) heeft op woensdagochtend 1 juli nabij het Enci terrein de ca 67 miljoen jaar oude schedel van Lars weten te bergen. Dit is gebeurd in samenwerking met verschillende partners: Enci, de afdeling Limburg van de Nederlandse Geologische Vereniging,de firma Janssen Grondverzet en Publieke Werken van de gemeente Maastricht.
De schedel zit nu nog in een blok dat met tissues, jute en gips is ingepakt. Het weegt rond de 1500 kg.
Op zaterdag 18 april hebben amateurpaleontologen in de Encigroeve in Maastricht de resten gevonden van een Mosasaurus… Het bleek om een Mosasaurus hoffmanni te gaan die bijna 67 miljoen jaar geleden leefde. Hij is vernoemd naar zijn vinder, de veertienjarige Lars Barten.
Sindsdien is er vrijwel dagelijks gegraven en gespeurd. Met als hoogtepunt de vondst van de schedel op donderdag 4 juni.
In oktober 1778 werd al eerder eenzelfde type fossiel opgegraven. Men wist toen nog niet om welk dier het ging. Over één ding was men het wel eens: het ging om het ‘Grand Animal de Maestricht’.
In 1795 nemen de Franse bezetters deze schedel als buit mee naar Parijs. Het bleek ook om een Mosasaurus hoffmanni te gaan.
Lars ligt nu in onze museumtuin en zal in het najaar aan het publiek getoond worden. Dit in ons nieuwe Science-lab, waarbij het publiek getuige kan zijn van de preparatie van Lars. Een project waarbij men tevens mee kan kijken via een App.
Op de website van het museum kun je het hele verhaal van John Jagt en zijn team van week tot week lezen over deze bijzondere vondst: En hoe is het met Lars?Meer lezen
Vondst 4e Mosasaurus uniek!

Zaterdagochtend 18 april is in de ENCI-groeve in Maastricht een vierde Mosasaurus (naast Bèr, Carlo en Kristine) gevonden tijdens een excursie van de Nederlandse Geologische Vereniging, afdeling Limburg. John Jagt, conservator en paleontoloog van het Natuurhistorisch Museum Maastricht, werd volledig verrast door de vondst van vader Jos en zoon Lars Barten.

Waarom uniek?
Het is een bijzondere vondst vertelt John, want “er zijn wervels gevonden van het achterste deel van de rug, alsook staartwervels en -heel speciaal- kootjes van de flippers. De vondsten zijn circa 66.3 miljoen jaar oud”. Aangezien de laatste soort botten zo klein zijn, mooi bewaard zijn gebleven en nog nooit eerder gevonden zijn, verwacht John Jagt dat er op die plek meer te vinden is. De plek is veiliggesteld door ENCI.

Wat gaat er nu verder gebeuren?
De vondsten zijn nog de hele Museumweek  t/m 26 april te zien in het Natuurhistorisch Museum Maastricht. Vervolgens wordt Mosasaurus Lars opgeborgen, in huis nader onderzocht en in de groeve wordt de komende tijd naar meer skeletmateriaal gespeurd. In een later stadium wordt hij gepresenteerd aan het publiek.


Ons Echte Goud
Wethouder Mieke Damsma heeft de bekendmaking van de 4e Mosasaurus gedaan tijdens de 3D projectie van de Mosasaurus. De projectie vond plaats in het kader van de Museumweek bij de campagne Ons Echte Goud op zaterdag 18 april 2015 op het Onze Lieve Vrouwe plein in Maastricht.
Dit is mede mogelijk gemaakt door de Bankgiroloterij.

Lees het krantenartikel: 6e Mosasaurus van Vickie Bartelomeus, Dagblad de Limburger hier.
Lees het krantenartikel: Kicken een Mosasaurus van Vickie Bartelomeus, Dagblad de Limburger hier.
Lees het krantenartikel: Lars (14) graaft in Maastricht zelfzame dinobotten op, Algemeen Dagblad hier.

Bekijk het filmpje van L1nieuws.

Bekijk hier de reportage van SBS 6 in de Enci-Groeve, start 14min05.

Bekijk hier de rapportage van het Jeugd Journaal

Limburg. Een geschiedenis

150 jaar Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap! Om dit heugelijke feit te vieren publiceert de jarige een nieuwe geschiedenis van de provincie Limburg. 

In het overzichtswerk Limburg. Een geschiedenis delen tientallen specialisten hun kennis op de meest uiteenlopende historische terreinen met de LGOG-leden en het bredere publiek.Meer lezen
wistjedat_reuzenvarens
facebook & twitter

Het Natuurhistorisch Museum Maastricht is ook op facebook te vinden. Like ons en volg het laatste nieuws! Of volg ons op Twitter: @nhmmaastricht

vaste exposities

De natuur van Limburg VROEGER

Maak een reis door de tijd. Langs tropische moerassen van 350 miljoen jaar geleden en langs de Krijtzee met Mosasauriërs die Zuid-Limburg 70 miljoen jaar geleden overspoelde. Naar VROEGER >

 

De natuur van Limburg ‘NU’

Bekijk de dieren van de hellingbossen, de kalkgraslanden en de grindgaten, het aquarium met vissen die vandaag in de Limburgse beken leven. De afdeling ‘dynamiek’ vertelt het verhaal van hoe mens en natuur elkaar beïnvloeden. Naar NU >

Direct naar onze actuele expo

Het Duistere Dierenrijk
Ontdek wat dieren in het donker uitspoken.

Wordt verwacht...

archief wisselexposities

Extreem leven en meer

Regelmatig organiseert het Natuurhistorisch Museum tijdelijke exposities over de meest uiteenlopende onderwerpen, vaak inhakend op de actualiteit.

Naar het Archief Wisselexposities >

Natuurhistorisch
Museum
Maastricht
Adres De Bosquetplein 7, 6211 KJ Maastricht
T: 043 350 54 90 / E: museum@maastricht.nl
Openingstijden
maandag dicht (m.u.v. enkele feestdagen)
dinsdag-vrijdag 11-17 uur
zaterdag en zondag 13-17 uur

© BICMultimedia.nl