Natuurhistorisch Museum Maastricht

homebezoek > handige links
Museumnacht 2018

Vrijdag 13 april 2018

Opening van onze expo Het Duistere Dierenrijk

Zondag 17 december

Wat doet die grote schaduw daar in zee?

Zondag 10 december 14.00 – 15.00 uur

Muurgedicht De Bosquetplein

Zaterdag 18 november

Ondertekening convenant Natuurhistorisch Museum en Science Programme Maatsricht - Universiteit Maastricht
Museumnacht 2018

Vrijdag 13 april 2018

VROEGE GELUKSVOGELS

Zorg dat je er weer bij bent en scoor alvast je ticket met korting. De gelukkige vroege vogels die niets willen missen kopen vóór 16 januari 2018 hun ticket online tegen gereduceerd tarief:
€10,- / €12,50 (+ afterparty), student €5,- / €7,50 (+ afterparty)
Hint hint, de Lucky Early Bird is natuurlijk ook een mooi cadeau om te geven en te krijgen! Verras hem, haar of jezelf met een ‘Lucky 13 Night Out’ en duik samen het Museumnachtleven in.Meer lezen
Opening van onze expo Het Duistere Dierenrijk

Zondag 17 december

Kom naar de opening en ontdek wat dieren in het donker uitspoken! Kinderen hebben deze dag gratis toegang tot het museum!
Vandaag is Boswachter Beer aanwezig. Is het een meneer of een beer? Hij vertelt en zingt over zijn werk. Beer zorgt goed voor de dieren in het bos. Hij heeft ze allemaal een mobieltje gegeven en als er iets is dan bellen ze even!
Ook verzamelt hij spulletjes uit de natuur: schedeltjes, geluidjes, geurtjes, braakballen en zelfs dierenpoepjes. Zijn boswachterspak zit er vol mee. Jakkie maar wel leuk!
Maar er is meer te belevenMeer lezen
Wat doet die grote schaduw daar in zee?

Zondag 10 december 14.00 – 15.00 uur

Alles wat je ooit zou willen weten over mosasauriërs.

Deze middag laat John Jagt, conservator paleontologie van het Natuurhistorisch Museum Maastricht, zien wat we de laatste tientallen jaren geleerd hebben over deze bloeddorstige, uit de kluiten gewassen en in zee levende hagedissen. Hoe zagen de schubben eruit, hoe de staart en welke soorten kennen we? Kwamen ze wereldwijd voor? En, hoe zat het met kleuren en de benen ringen rond de ogen… Kortom: alles komt aan de orde, en er is voldoende tijd voor vraag en antwoord tijdens het betoog en daarna.
Voor alle leeftijden. 
Toegang alleen reguliere entree

Muurgedicht De Bosquetplein

Zaterdag 18 november

 

Stichting Dichter in Beeld (DiB) heeft een muurgedicht laten aanbrengen op een gevel aan het De Bosquetplein te Maastricht. Een paar voetstappen verwijderd van de publieksingang van het Natuurhistorisch Museum prijkt een speciaal voor die locatie geschreven gedicht van de bekende Nederlandse dichter Maria Barnas.
Het muurgedicht wordt ‘geopend’ op zaterdag 18 november om 15 uur.Meer lezen
Ondertekening convenant Natuurhistorisch Museum en Science Programme Maatsricht - Universiteit Maastricht

Vandaag 21 september is een convenant getekend tussen het Natuurhistorisch Museum Maastricht en Maastricht Science Programme (MSP) - Universiteit Maastricht. Het convenant is ondertekend door Mieke Damsma, wethouder Cultuur; Martin Paul, voorzitter college van bestuur; Thomas Cleij, decaan van Maastricht Science Programme en Stef Niekamp, directeur Centre Céramique, Kumulus en Natuurhistorisch Museum Maastricht (NHMM).

Belang voor de stad, de student en de universiteit
Met deze samenwerking willen de partijen het wetenschappelijk onderzoek naar Maastrichtse natuurwetenschappelijke collecties stimuleren en de continuïteit in de gezamenlijke projecten garanderen op het gebied van biologie, geologie en paleontologie van (Zuid-)Limburg en specifiek het ‘Maastrichtien’. Universiteit Maastricht wil in het curriculum van deze opleiding graag aansluiten bij de regionale omgeving. Het museum en de ENCI-groeve bieden hier excellente mogelijkheden voor. Het levert een goede en nauwe samenwerking op, die de biologie, geologie en paleontologie van Limburg op een wetenschappelijk niveau onderzoekt. Voor MSP komen collecties beschikbaar ten behoeve van onderzoek en (afstudeer-)projecten voor studenten. Studenten verwerken dit onderzoek in innovatieve presentaties voor een breder publiek. Het Natuurhistorisch Museum Maastricht kan hierdoor meer feiten en verhalen over de collecties van Maastricht ontsluiten. Het is een verdere stap in de richting die uitgezet is met het Educatielab en Sciencelab: wetenschap moet je beleven!

Limburg is de meest biodiverse provincie van Nederland.

De collecties van het NHMM bevatten (historische) informatie over de biodiversiteit van Limburg en zijn omgeving. Door de collecties te vergelijken met elementen van de natuur vandaag de dag kunnen veranderingen in de tijd en bijvoorbeeld de invloed van klimaatverandering vastgesteld worden. Daarnaast zitten er fundamenteel wetenschappelijke vragen aan vast. Het publiek kan op deze manier kennis maken met (de veranderingen van) de bijzondere natuur in Limburg.

Eerste resultaten van onderzoek

Afgelopen Museumnacht hebben MSP studenten een tentoonstelling gemaakt over hoe dieren het ouderschap invullen in het tropisch regenwoud. Dit werd als ‘teaser’ gebruikt voor de tentoonstelling Mama. Ook komend jaar leveren MSP studenten een bijdrage aan de museumnacht in het NHMM. Daarnaast hebben studenten geëxperimenteerd met verschillende augmented en virtual reality technieken, die het museum helpen om na te denken over de technische vernieuwing van hun tentoonstellingen.

Overgangszone ENCI-gebied volop in de belangstelling

Op zondag 3 september jl. presenteerde een aantal kunstenaars hun werk in de zogenaamde overgangszone op het ENCI-groeveterrein (tussen de fabriek en de groeve in), daarbij geassisteerd door hun partners uit de industrie en museumwereld. Het filmpje (gemaakt door Rob Pohlen) toont de ladekast waarin zich een interessante en gedurfde combinatie van fossielen, gesteenten en mineralen (uit de collecties van het Natuurhistorisch Museum Maastricht, via conservator paleontologie, John Jagt) en de door Gladys Zeevaarders gemaakte kunstwerken bevond. De bezoekers (ruim 250 die middag; verdeeld over drie groepen en op verschillende tijden) kregen tekst en uitleg van Gladys en John. Die gesprekjes bruisten van enthousiasme, verbeelding en inspiratie... De ladekast (als uit het niets
gekomen...) tegen de achtergrond van de groeve bleek een gouden vondst.

Klik op meer lezen voor het filmpjeMeer lezen
VIER SOORTEN INSEKTEN UIT WINTERSWIJK, MAAR WEL EEN SLORDIGE 245 MILJOEN JAAR OUD!

Er zijn in Nederland maar twee plekken waar gesteentes uit de geologische 'Middeleeuwen' (het Mesozoïcum) aan de oppervlakte komen, of zo goed als. Eén daarvan is het onvolprezen Maastrichtien van de Sint-Pietersberg en omgeving, de andere ligt ten oosten van Winterswijk in de provincie Gelderland. Daar worden lagen versteende kalkmodder van een slordige 245 miljoen jaar (vroeg-Anisien, Trias) afgegraven in een groevecomplex. Al decennia lang komen daar fantastische fossielen vandaan, met name pootafdrukken van schubdieren en skeletresten van vis- en schelpetende reptielen. Eind tachtiger jaren van de vorige eeuw is al eens een insektenvleugel gevonden, maar de laatste tijd zijn daar resten bijgekomen, vooral uit lagen die eerder niet werden aangegraven. Omdat daar ook plantenresten inzitten is de kans groot dat er ook op het land levende dieren worden gevonden. Nu is het zover: overblijfselen van vier soorten insekten: één kakkerlak, één kever en twee fragmenten van vleugels die niet nader op naam te brengen zijn. Dit belooft veel voor de toekomst, en onderstreept maar weer eens het belang voor de Nederlandse paleontologie van de Winterswijkse steengroeve. Wijlen Henk Oosterink zou trots geweest zijn.

John W.M. Jagt, 26 april 2017Meer lezen
MAMA!

“MAMA!”
(De speurtocht naar ideale ouders)
Een tentoonstelling over broedzorg in de natuur met diverse voorbeelden . Van beesten met ontzettend veel kinderen die het zelf moeten uitzoeken, tot troetelouders die jarenlang hun kroost verzorgen.
Te zien in het Natuurhistorisch Museum Maastricht  van 23 april t/m 19 november 2017

De opening vindt plaats op zaterdag 22 april vanaf 14.00 uur
 Meer lezen
Mosdiertje op waarde geschat

Vrijdag 17 februari waren Oliver Kesselhut  en Luc Goffings  op bezoek in het museum. Hun interesse gaat uit naar de Krijtbryozoën uit de collectie Eduard Pergens die al sinds jaar en dag in het museum vertoeft. Beide heren zijn nu bezig met een rijk geïllustreerde determinategids voor de meest voorkomende soorten mosdiertjes (Bryozoa) uit het Laat-Krijt (laat-Maastrichtien) van Luik-Limburg.Met name uit de Kalkstenen van Nekum en Meerssen (Formatie van Maastricht). Onze conservator paleontologieJohn Jagt  mocht al een blik werpen op het boekwerk zoals het er nu bij ligt - groot respect! Het belooft een schitterend naslagwerk te worden!

Een geheel vernieuwd educatie-aanbod

Het Educatielab

Onderzoeken en Leren

Ons Educatielab is geopend! Het is helemaal vernieuwd net als alle lessen. We hebben alles in een nieuw jasje gestoken en zó veranderd dat het binnen de kaders van onderzoekend en ontdekkend leren past. Eigentijds wetenschapsonderwijs voor alle leerlingen van het primair onderwijs. Wilt u meer weten over ons nieuwe aanbod? Check de website van het museum.Meer lezen
Het mysterie rondom mosasauriër ‘Lars’

Al vanaf het begin van het prepareren, eind januari 2016, van het schedelblok in het Sciencelab heeft het skelet van mosasauriër ‘Lars’ vragen opgeroepen. Zijn alle botten wel van ‘Lars’, of is er meer aan de hand? Nu is een nieuwe fase in de preparatie ingegaan, omdat op dinsdag 13 december 2016, Mart Deckers (vrijwilliger-preparateur) de punt van de bovenkaak, oftewel de ‘premax’, heeft herkend. Deze is kleiner dan de tot nu toe gevonden en geprepareerde kaakonderdelen van Lars. De vraag is nu of dit een onderdeel van Lars is of een prooi... Dit wordt de komende tijd nader onderzocht in het Sciencelab. Geïnteresseerden kunnen dit proces aldaar volgen.

Foto: Links: Premax van Lars / Rechts: Premax Bemelse mosasauriër

 Meer lezen
Nieuwe bezoekergids is er...in 4 talen

Sinds kort kunt aan de balie een geheel herziene bezoekergids  kopen. Deze gids kunt u gebruiken als leidraad maar is tevens een mooie herinnering aan uw bezoek.Hij is te koop voor € 3,50 en verkrijgbaar in de talen Nederlands, Frans, Engels en Duits.

Leren doe je samen

Dertien musea verspreid over Nederland hebben zich verbonden aan een landelijk project ter bevordering van wetenschapseducatie voor het basisonderwijs.Meer lezen
Natuurlijk....Kunst

Vanaf 13 juli is er op diverse plekken in het museum een mini-expo te zien. Deze bestaat uit drie maquettes die zijn ontstaan uit een 'Toon je Talent' project. Kinderen laten zien hoe zij graag in de toekomst het ENCI-gebied willen hebben. Meer lezen
Mosasaurus Lars is thuisgekomen...

Mosasaurus Lars is thuisgekomen.....en deze keer houden we hem hier!

Het mosateam o.l.v John Jagt (conservator paleontologie van het Natuurhistorisch Museum Maastricht ) heeft op woensdagochtend 1 juli nabij het Enci terrein de ca 67 miljoen jaar oude schedel van Lars weten te bergen. Dit is gebeurd in samenwerking met verschillende partners: Enci, de afdeling Limburg van de Nederlandse Geologische Vereniging,de firma Janssen Grondverzet en Publieke Werken van de gemeente Maastricht.
De schedel zit nu nog in een blok dat met tissues, jute en gips is ingepakt. Het weegt rond de 1500 kg.
Op zaterdag 18 april hebben amateurpaleontologen in de Encigroeve in Maastricht de resten gevonden van een Mosasaurus… Het bleek om een Mosasaurus hoffmanni te gaan die bijna 67 miljoen jaar geleden leefde. Hij is vernoemd naar zijn vinder, de veertienjarige Lars Barten.
Sindsdien is er vrijwel dagelijks gegraven en gespeurd. Met als hoogtepunt de vondst van de schedel op donderdag 4 juni.
In oktober 1778 werd al eerder eenzelfde type fossiel opgegraven. Men wist toen nog niet om welk dier het ging. Over één ding was men het wel eens: het ging om het ‘Grand Animal de Maestricht’.
In 1795 nemen de Franse bezetters deze schedel als buit mee naar Parijs. Het bleek ook om een Mosasaurus hoffmanni te gaan.
Lars ligt nu in onze museumtuin en zal in het najaar aan het publiek getoond worden. Dit in ons nieuwe Science-lab, waarbij het publiek getuige kan zijn van de preparatie van Lars. Een project waarbij men tevens mee kan kijken via een App.
Op de website van het museum kun je het hele verhaal van John Jagt en zijn team van week tot week lezen over deze bijzondere vondst: En hoe is het met Lars?Meer lezen
Vondst 4e Mosasaurus uniek!

Zaterdagochtend 18 april is in de ENCI-groeve in Maastricht een vierde Mosasaurus (naast Bèr, Carlo en Kristine) gevonden tijdens een excursie van de Nederlandse Geologische Vereniging, afdeling Limburg. John Jagt, conservator en paleontoloog van het Natuurhistorisch Museum Maastricht, werd volledig verrast door de vondst van vader Jos en zoon Lars Barten.

Waarom uniek?
Het is een bijzondere vondst vertelt John, want “er zijn wervels gevonden van het achterste deel van de rug, alsook staartwervels en -heel speciaal- kootjes van de flippers. De vondsten zijn circa 66.3 miljoen jaar oud”. Aangezien de laatste soort botten zo klein zijn, mooi bewaard zijn gebleven en nog nooit eerder gevonden zijn, verwacht John Jagt dat er op die plek meer te vinden is. De plek is veiliggesteld door ENCI.

Wat gaat er nu verder gebeuren?
De vondsten zijn nog de hele Museumweek  t/m 26 april te zien in het Natuurhistorisch Museum Maastricht. Vervolgens wordt Mosasaurus Lars opgeborgen, in huis nader onderzocht en in de groeve wordt de komende tijd naar meer skeletmateriaal gespeurd. In een later stadium wordt hij gepresenteerd aan het publiek.


Ons Echte Goud
Wethouder Mieke Damsma heeft de bekendmaking van de 4e Mosasaurus gedaan tijdens de 3D projectie van de Mosasaurus. De projectie vond plaats in het kader van de Museumweek bij de campagne Ons Echte Goud op zaterdag 18 april 2015 op het Onze Lieve Vrouwe plein in Maastricht.
Dit is mede mogelijk gemaakt door de Bankgiroloterij.

Lees het krantenartikel: 6e Mosasaurus van Vickie Bartelomeus, Dagblad de Limburger hier.
Lees het krantenartikel: Kicken een Mosasaurus van Vickie Bartelomeus, Dagblad de Limburger hier.
Lees het krantenartikel: Lars (14) graaft in Maastricht zelfzame dinobotten op, Algemeen Dagblad hier.

Bekijk het filmpje van L1nieuws.

Bekijk hier de reportage van SBS 6 in de Enci-Groeve, start 14min05.

Bekijk hier de rapportage van het Jeugd Journaal

Limburg. Een geschiedenis

150 jaar Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap! Om dit heugelijke feit te vieren publiceert de jarige een nieuwe geschiedenis van de provincie Limburg. 

In het overzichtswerk Limburg. Een geschiedenis delen tientallen specialisten hun kennis op de meest uiteenlopende historische terreinen met de LGOG-leden en het bredere publiek.Meer lezen

Het Natuurhistorisch Genootschap in Limburg heeft een eigen website: www.nhgl.org

--------------------------------------------------------------------------------

GEOLOGIE

www.geologievannederland.nl 

www.geologischevereniging.nl

www.wtkg.org

Limburgse Mergelgroeven

Souterrains (Studiegroep Onderaardse Kalksteengroeven)

Nederlandse Geologische Vereniging
NGV-Geonieuws (Elektronisch geologisch tijdschrift)
Grondboor & Hamer (Geologisch tijdschrift)

Geoplaza

Dutch Paleontology Website

CyberMines Paleontology: The ENCI Quarry

Volcano World

A Day in the Life of a Mosasaur

www.fossiel.net

--------------------------------------------------------------------------------

BIOLOGIE

Hortus Botanicus (Universiteit Leiden - Engels)

Vlinderstichting

The encyclopedia of earth (Engels)

Digitaal biologielokaal

International Union for the Conservation of Nature (Engels)

Vogelbescherming

Staatsbosbeheer

-------------------------------------------------------------------------------

NATUUR & MILIEU

www.verspreidingsatlas.nl
met informatie over de verspreiding van planten,mossen,korstmossen, paddenstoelen, kranswieren in Nederland. 

www.soortenbank.nl alle soorten dieren en planten in Nederland.

www.limburg.nl/Beleid/Natuur_en_Landschap  met o.a. natuurgegevens van Limburg

www.vogelwacht-limburg.nl

www.ravon.nl

www.sovon.nl

www.floron.nl

www.limburgslandschap.nl natuurbeheer van veel Limburgse terreinen

www.natuurmonumenten.nl natuurbeheerder van o.a. de Sint-Pietersberg met deel Enci-groeve

www.sintpietersberg.org 

www.wandelgidszuidlimburg.com  activiteiten in de natuur in Limburg

www.knnvuitgeverij.nl  informatie over natuurboeken

envirolink

Ecomarkt

stichting Natuur en Milieu

Milieudefensie

Wereldnatuurfonds NL

Milieuloket

Stichting Ark (natuurbeheer) www.ark.eu 

Vroege Vogels (radioprogramma Vara)


--------------------------------------------------------------------------------

MUSEA (in Nederland)

Het Natuurhistorisch in Rotterdam

Continium in Kerkrade

Mergelrijk in Valkenburg

Natuurmuseum Brabant in Tilburg

Natura Docet Wonderryck in Denekamp

Naturalis in Leiden

Science center NEMO Amsterdam

Limburgs Museum Venlo

Teylers Museum Haarlem

Natuurmuseum Nijmegen

Museon Den Haag

Bonnefantenmuseum Maastricht

De Museumserver (nog meer musea)


--------------------------------------------------------------------------------

MUSEA (buiten Nederland)

Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel (B)

Cittá della Scienza in Napels(I)

The Field Museum of Natural History

Natural History Museum London

Museum National d'Histoire Naturelle Parijs

Smithsonian Institute Washington

www.oertijdmuseum.nl


--------------------------------------------------------------------------------

NOG MEER LINKS

Educatieve uitjes met kinderen

www.limburgtoday.nl

www.eropuitinlimburg.com

www.charlzz.com

www.kennisnet.nl

www.leren.nl

National Geographic

Dinodata

Virtual Frog Dissection Kit (ontleed een kikker)

Dinosaurus Illustraties

Flints and Stones

NYE labs Oceans of Kansas paleontologie

--------------------------------------------------------------------------------

MAASTRICHT

Gemeente Maastricht

VVV Maastricht toeristen informatie

Bonnefantenmuseum Maastricht

Centre Céramique (Stadsbibliotheek, Stadshal, Gemeentearchief) Maastricht

Kumulus - centrum voor kunsteducatie

Theater aan het Vrijthof

 

Week In Week Uit culturele agenda Maastricht
 

Natuurhistorisch
Museum
Maastricht
Adres De Bosquetplein 7, 6211 KJ Maastricht
T: 043 350 54 90 / E: museum@maastricht.nl
Openingstijden
maandag dicht (m.u.v. enkele feestdagen)
dinsdag-vrijdag 11-17 uur
zaterdag en zondag 13-17 uur

© BICMultimedia.nl